Zaalhockey populair: dit seizoen meer dan 10.000 teams

De populariteit van zaalhockey blijft groeien. De hockeybond verwacht dat er dit seizoen voor het eerst meer dan 10.000 teams in de winter meedoen aan de zaalhockeycompetitie. In het land verrijzen deze maanden acht nieuwe blaashallen.

Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage, heeft wel een verklaring voor de toename van het aantal zaalhockeyers. ‘We zien dat steeds meer mensen het jaar rond willen sporten. Zaalhockey is nog nooit zo groot geweest als nu en meer dan verdubbeld in tien jaar tijd. Als je alleen op het veld speelt, lig je toch een flink aantal maanden stil. Zaalhockey biedt dan een goed alternatief in de winter ook omdat wedstrijden in midwintercompetities veldhockey vaak wegens weersomstandigheden niet doorgaan. Daarnaast was de beschikbare halcapaciteit een enorm beperkende factor. Dat is het nog steeds, maar het aantal blaashallen groeit snel en daarmee de zaalcapaciteit. Tenslotte ontdekken steeds meer mensen wat een leuk spelletje zaalhockey is’, aldus Rutten.

‘Zaalhockey verbetert technische vaardigheden’

Rutten constateert tot zijn tevredenheid dat steeds meer clubs in de wintermaanden ook de Senioren-teams en Jongste Jeugd-teams in de zaal laten spelen. ‘Voor verbeteren van de technische vaardigheden is zaalhockey heel goed. We zien over de hele linie dat teams die zaalhockey spelen, in de tweede seizoenshelft beter zijn dan voor de winterstop.’

In de regels voor zaalhockey zijn dit seizoen geen wijzigingen, zo heeft de KNHB bekend gemaakt. Vorig seizoen werd nog de lange corner geïntroduceerd. Kijk hieronder voor  tips van (ex-)internationals hoe je die het beste kunt nemen.

Nieuwe blaashallen

Nederland kent inmiddels, naast de honderden sporthallen waar wordt gespeeld, 25 aparte zaalhockey-accommodaties. Dit seizoen worden bij acht hockeyclubs nieuwe blaashallen geplaatst. De KNHB verwacht de komende jaren een verdere stijging. De groeiende interesse voor blaashallen bleek vorig seizoen toen er een enorme belangstelling was bij een informatieavond van de hockeybond over de hallen.

Club  Soort hal
Kampong blaashal
Feltiomare blaashal
Naarden tent/blaashal
Laren blaashal
Leusden blaashal
Schaerweijde eigen stenen hal
Amsterdam tent, dit seizoen mogelijk blaashal
Gemeente Amsterdam 2 blaashallen die niet bij een club staan
Xenios middenterrein Velodrome voor trainingen
HGC blaashal
hdm eigen stenen hal
Victoria eigen stenen hal
Kieviten eigen stenen hal
Leonidas tent
Cartouche blaashal
Zoetermeer blaashal
Ring Pass blaashal
Alecto blaashal
Westerduiven blaashal
Wijchen blaashal
Nijmegen semi-permanente hal in oude manege
GHBS middenterrein IJsbaan Kardinge voor trainingen
Tilburg blaashal
HOD blaashal

blaashal = nieuw dit seizoen


2 Reacties

  1. vostammer

    Met behulp van sporthallen zijn Zweden en IJsland beter gaan voetballen. De competities liggen nooit meer stil en er wordt bijna 11 van de 12 maanden doorgesport.

  2. kitty

    Wat gaaf! Toen ik destijds portefeuillehouder zaalhockey Midden Nederaland was, waren er 400 teams. Mijn doel was alle verenigingen in MN aan het zaalhockeyen te krijgen, en dat is gelukt! Toen ik stopte waren er 1700 teams met bijna 10.000 wedstrijden in ongeveer 8 weekenden! Mijn droom was: een zaalhockeyhal MN; dit is helaas niet gelukt. Gaaf te lezen dat er nog steeds zoveel animo is voor zaalhockey, en inmiddels ook zoveel verenigingen met een eigen hal. Zaalhockey, mooiste sport die er is; ok, naast de F1 dan!


Wat vind jij? Praat mee...