Zaalhockeymachine Laren komt langzaam op stoom

De druk stond er bij verdedigend landskampioen Laren op in de derde speelronde van de Hoofdklasse Zaal: bij een verlies tegen Oranje-Rood zouden de kansen om zich te plaatsen voor de play-offs slinken voor de ploeg. Maar het team herstelde zich van een mindere seizoensstart in de zaal en won de topper tegen Oranje-Rood met duidelijke cijfers (5-0). Na de overwinning, later op de dag, tegen Pinoké (7-3) heeft Laren het lot dit seizoen weer in eigen hand.

Na vier wedstrijden stond de landskampioen van 2018 op een derde plek, aan het einde van het reguliere seizoen niet genoeg voor een plek in de play-offs, met zeven punten uit vier wedstrijden. Geen man overboord natuurlijk, maar een nederlaag tegen nummer twee Oranje-Rood zou het succesvol verdedigen van de landstitel in de zaal een stuk lastiger maken met nog vier speelrondes te spelen. ‘We hadden als team wel een moeilijke start’, constateert Laren-aanvoerder Mila Muyselaar na afloop van het tweede duel tegen Pinoké, waarin zij vier keer trefzeker was (7-3). ‘We waren nog een beetje zoekend aan het begin van het seizoen. We zijn dan ook met een grote groep begonnen, dan heeft het even tijd nodig.’

Op de eerste hockeyzondag van het jaar 2019 waren een aantal namen weer terug van weggeweest bij Laren. Zo was Maxime Kerstholt weer eens te bewonderen in de Hoofdklasse Zaal, en ze was meteen trefzeker. Lieke van Wijk, vorig seizoen een van de bepalende factoren met haar strafcorner, moest nog steeds geblesseerd toekijken, maar hoopt een dezer weken aan te sluiten bij de brede selectie van de ploeg. Ondanks de afwezigheid van Van Wijk was Laren tegen Oranje-Rood zeer effectief vanaf de rand van de cirkel: meerdere malen sleepte aanvoerder Muyselaar raak, en anders sorteerde een soepele variant via Elin van Erk resultaat. De topper tegen Oranje-Rood betekende uiteindelijk een 5-0 overwinning en een tweede plaats in de competitie.

Mila Muyselaar luistert aandachtig naar de bespreking in de rust. Bron: Koen Suyk

De Eindhovenaren zetten in het beginstadium goed aan, maar wisten de kansen niet af te maken. De twee gevaarlijkste momenten, beide uit een strafcorner van Valerie Magis, spatten uiteen op de legguards van doelvrouw Karlijn Adank en de paal. Diezelfde Adank verrekende zich niet veel later even op een Eindhovense voorzet, maar zag de bal tergend langzaam voor het doel langs rollen. Voor lange tijd was dat de laatste kans van Oranje-Rood,  aangezien Laren vanaf dat moment de controle over de wedstrijd toe-eigende. Tot drie maal toe had jong talent Bente van der Veldt de openingstreffer op haar stick, maar elke keer stond doelvrouw Saskia van Duivenboden goed op haar post. Vier minuten voor de rust was daar alsnog de 1-0: Maxime Kerstholt vond de ruimte in de cirkel en schoof de bal onder Van Duivenboden door.

Tegenstander de wil opleggen met hoge druk

Na het doelpunt van Kerstholt ging het steeds beter lopen bij de ploeg van Muyselaar. ‘De 2-0 was wel een schakelpunt in de wedstrijd en daarna konden we het goed uitspelen’, vertelt ze. ‘We willen in ieder geval graag het initiatief houden in de wedstrijd, maakt niet uit op welke manier dat gebeurt’. De landskampioen kon met hoge druk Oranje-Rood steeds gemakkelijker de wil opleggen en fouten laten maken. Het leverde in korte tijd drie doelpunten op voor de ploeg in het lichtblauw. Eerst kon Elin van Erk met een prachtige variant een strafcorner afronden, waarna een uitblinkende Lisanne de Lange (met een mooi wippertje in de verre hoek), Klaartje de Bruijn en nogmaals Van Erk met nog ongeveer een kwart wedstrijd te gaan het duel in het slot gooiden.

De wedstrijd tegen Pinoké, aan het begin van de dag de nummer vijf, werd vervolgens ruim gewonnen (7-3) dankzij doelpunten van Muyselaar (4 keer), Kerstholt, Van Erk en De Bruijn. Zonder slag of stoot ging het echter niet, aldus de aanvoerder. ‘Het ging wat meer heen en weer en we speelden iets slordiger dan de eerste wedstrijd’, concludeert zij achteraf. Door de twee overwinningen heeft Laren hun lot dit zaalseizoen in eigen hand. Zij bezetten momenteel de tweede plek in poule A met een punt voorsprong op Oranje-Rood. Volgende week wachten Groningen en Nijmegen in de vierde speelronde van de Hoofdklasse Zaal. Vooral de laatste speelronde is veelbelovend, wanneer Laren moet aantreden tegen concurrenten hdm en nogmaals Oranje-Rood, momenteel de nummers één en drie op de ranglijst. Enkel de eerste twee ploegen gaan door naar de play-offs.

Bente van der Veldt in actie voor Laren. Bron: Koen Suyk

Larense ploeg traint, met Europacup in de planning, harder dan ooit

Het succesvol verdedigen van de landstitel in de zaal zou een mooie mentale opsteker zijn in aanloop naar de Europacup Zaal in het Duitse Hamburg (van 15 t/m 17 februari). De ploeg is veel aan het trainen en werkt tussendoor ook oefenwedstrijden af. Muyselaar: ‘Ik ben natuurlijk wel wat gewend bij Nederlands Zaal, maar ik denk eigenlijk dat iedereen het wel lekker vindt om zo veel en hard te trainen. Vandaag speel je dan twee wedstrijden weer en probeer je die intensiteit hoog te houden en dat lukte prima.’

De brede selectie met veel talentvolle spelers en ervaren zaalhockeyers pakt dan ook voordelig uit voor de verdedigend landskampioen. ‘Nu scoor ik er veel, maar gelukkig hebben we genoeg anderen die een doelpunt kunnen maken bij ons. Lieke kijkt vandaag dan gezellig toe vanaf de bank, maar als zij er weer bij is dan hebben we nog een extra wapen in ons team’, sluit ze af.

 

 

 

 


Wat vind jij? Praat mee...