Ierse dames na bizarre shootout-serie met Canada naar Tokio

It ain’t over till the fat lady sings. Dit gezegde was de spijker op de kop voor de Ierse dames. In de shootout-serie van het tweede duel van de olympische kwalificatie tegen Canada keek de vice-wereldkampioen tegen een haast onoverbrugbare achterstand aan van 3-1, maar Ierland slaagde erin de rollen om te draaien en in de sudden death met 4-3 te winnen.

Ierland (D)

De tweede en beslissende wedstrijd was na reguliere speeltijd net als het duel op zaterdag onbeslist en zonder doelpunten geëindigd. Shoot-outs moesten uitmaken welk land het olympisch ticket voor Tokio zou bemachtigen.

Stephanie Norlander benutte de eerste shoot-outs voor Canada. Gillian Pinder faalde voor Ierland in de gelijkmakende beurt, waarna Canada via Amanda Woodcoft op 2-0 kwam. Nicola Daly verkleinde de achterstand naar 2-1. Canada vergrootte de voorsprong vervolgens naar 3-1. Sara MacManus benutte de strafbal nadat de Ierse keepster Ayeisha McFerran een overtreding had gemaakt op Kate Wright. Nadat Roisin Upton de tijd overschreed, had Canada het ticket naar Tokio binnen handbereik.

Echter, de zenuwen leken de ploeg parten spelen. Brienne Stairs en Shanlee Johnston misten hun poging en omdat Beth Barr en Chloe Watkins voor Ierland wel scoorden, ging de serie de sudden death in. Daarin scoorde Upton uit een onmogelijke hoek. Ze kreeg vlak voor de achterlijn de bal onder controle, draaide zich om en verraste keepster Kaitlyn Williams in de korte hoek: 4-3 voor Ierland. De druk op de Canadese schouders van Amanda Woodcroft bleek vervolgens te groot, waardoor een groot Iers feest kon losbarsten.

Nieuw-Zeeland (M)

De mannen van Nieuw-Zeeland waren zondag de eersten die zich plaatsten voor de Olympische Spelen, door Zuid-Korea te verslaan met (3-0). Op zaterdag had de ploeg van coach Darren Smith al gewonnen met 3-2. Grote man bij de Black Sticks was toen Stephen Jenness met twee doelpunten. Diezelfde Jenness opende zondag de score in de eerste minuut van het tweede kwart.

Een paar minuten later viel eigenlijk al de beslissing toen Sam Lane de bal van dichtbij in het Zuid-Koreaanse doel kon glijden: 2-0. De 3-0 eindstand kwam in het derde kwart op het bord via een benutte strafcorner van Kane Russell, die de bal half hoog in het Koreaanse doel pushte. Het laatste kwart kon Nieuw-Zeeland rustig uithockeyen. Zuid-Korea kreeg nog wel een paar strafcorners, maar het geloof in een goed resultaat ontbrak bij de Koreanen.

De Nieuw-Zeelandse mannen zijn erbij in Tokio. Foto: FIH

Groot-Brittannië (D)

Regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië nam op zaterdag al een voorschot op het olympische ticket door Chili met 3-0 te verslaan. Voor eigen publiek twijfelde er niemand zondag aan dat Tokio gehaald zou worden. En terecht, want al binnen zeven minuten schoot Groot-Brittannië de olympische droom van Chili aan flarden. Het was Tessa Howard die in de vierde minuut de 1-0 maakte en drie minuten later schoot de ervaren verdedigster Laura Unsworth met haar 2-0 de Britten op rozen.

In de tweede helft deed Chili wat terug via een benutte strafcorner van Fernanda Villagran. Ondanks dat de 2-1 drie minuten voor het einde van de wedstrijd voor Chili weinig deed veranderen aan het perspectief op de Olympische Spelen, was het toch een mooi moment voor Las Diablas. Plaatsing voor de Spelen van Tokio 2020 betekent dat de Britse dames hun olympische titel volgend jaar kunnen verdedigen.

LONDON - FIH Hockey Olympic Qualifiers 2019 Great Britain v Chile (W) Photo: Tessa Howard scored 1-0. WORLDSPORTPICS COPYRIGHT WILL PALMER

Blijdschap bij de Britse dames na de vroege voorsprong tegen Chili tijdens het tweede en beslissende duel voor de olympische kwalificatie. Foto: FIH

Duitsland (D)

In Mönchengladbach hebben de Duitse dames voor eigen publiek het ticket voor de Olympische Spelen met overmacht bemachtigd. Tegenstander Italië werd op zaterdag al met 2-0 verslagen. Zondag schakelde Duitsland nog naar een hogere versnelling en eindigde de wedstrijd in een afgetekende 7-0 overwinning.

Voorafgaand aan het duel had de Duitse coach Xavier Reckinger al aangegeven dat zijn speelsters over de juiste mentale kwaliteiten beschikken om het ticket naar Tokio zondag veilig te stellen. Dat bewees zijn ploeg al in het vlammende eerste kwart, waarin het thuisland binnen acht minuten al een 3-0 voorsprong in handen had. Deze score hield stand tot aan de rust en in het begin van de tweede helft leek Italië hockeyend meer een gewichtige tegenstander dan voor rust.

Omdat bij hen iedere aanval bij de eindpasse strandde, bleven grote Italiaanse kansen uit. Duitsland creëerde deze mogelijkheden wel en zette in het derde kwart twee kansen om in goals. In het vierde kwart liep het gastland vervolgens uit naar een imponerende 7-0 zege. Een prachtig resultaat om in het achterhoofd mee naar Japan te nemen.

Groot-Brittannië (H) en Duitsland (H)

Net als de dames plaatsten ook de heren van Groot-Brittannië en Duitsland zich voor de Spelen in Tokio. Beide ploegen hadden zaterdag al de eerste stap naar kwalificatie gezet. De Britten waren met 4-1 te sterk voor Maleisië, Duitsland rekende met 5-0 af met Oostenrijk.

Een dag later boekte Groot-Brittannië opnieuw een grote zege op de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans. Alan Forsyth (3x) en Sam Ward (2x) bezorgden de Britten een 5-2 overwinning. De basis voor de winst legde Groot-Brittannië in het eerste kwart toen de ploeg een 2-0 voorsprong kwam.

Maleisië verkleinde nog voor rust de achterstand. Meteen in het derde kwart tilden de Britten de stand naar 3-1. Opnieuw kon Maleisië de marge terug naar een doelpunt brengen, maar in het laatste kwart stelden de Britten de zege en het olympisch ticket veilig door nog twee keer te scoren.

Bij het duel in Mönchengladbach ontbrandde het duel tussen de buren vlak voor het einde van het eerste kwart waarin binnen een minuut drie keer werd gescoord en Duitsland met een 2-1 voorsprong de pauze tussen de eerste twee kwarten in ging. Pas na rust vergrootte Duitsland de score naar 3-1 voordat Oostenrijk zich naar een 3-3 knokte. Toch trokken de Duitsers aan het langste eind dankzij twee treffers in de slotfase van de wedstrijd (5-3).