Oranje Heren verliezen eerste oefenduel met Duitsland (3-2)

Ter voorbereiding op het EK, dat op 16 augustus in België begint, hebben de Oranje Heren vrijdagavond in het Duitse Krefeld een oefeninterland gespeeld tegen Duitsland. Op het hoofdveld van de Crefelder Hockey und Tennis Club verloor Nederland ondanks een sterk slotoffensief na een 3-0 achterstand met 3-2 van de Oosterburen.

De laatste keer dat de mannen van Nederland, de huidige nummer drie van de wereldranglijst en Duitsland, de nummer zeven, tegenover elkaar stonden was op 26 april van dit jaar in de Pro League. In Mönchengladbach werd het publiek destijds getrakteerd op een spectaculair duel waar Oranje met 2-4 uiteindelijk zegevierde. Vrijdagavond waren het de Duitsers die op eigen bodem de sterkste waren. Zij het met hangen en wurgen in het laatste kwart.

Al vroeg in de wedstrijd zette 124-voudig international Christopher Rühr Duitsland op voorsprong. Hij verschalkte in de zevende minuut keeper Pirmin Blaak, die met Sam van der Ven afwisselde in de goal. Tot aan de rust hielden beide landen verder hun doel schoon, maar daarna liep Duitsland door velddoelpunten van Timm Herzbruch en Malte Helwig weg van Nederland. Twaalf minuten voor het einde van de wedstrijd keek Nederland hierdoor tegen een 3-0 achterstand aan.

Van 3-0 naar 3-2

Met een stand op het scorebord die, met nog tien minuten te spelen, een aankomende nederlaag voor Nederland deed vermoeden, kwam de selectie van bondscoach Max Caldas in de slotfase ijzersterk terug. In de vijftigste minuut zette Thierry Brinkman de 3-1 op het scorebord, waarna Mink van der Weerden drie minuten later een strafcorner verzilverde. Een gelijkspel hing in de lucht, maar Duitsland overleefde het slotoffensief van Oranje en sleepte voor eigen publiek alsnog de overwinning uit het vuur.

Het treffen met Duitsland vrijdagavond was deel één van een dubbelclash dit weekend. Zondag speelt Nederland opnieuw in Krefeld een oefeninterland tegen Duitsland. De wedstrijd wordt dan om 11:30 gespeeld.

De dubbele ontmoeting maakt deel uit  van de voorbereiding op het EK in België dat op 16 augustus in Antwerpen begint. Duitsland, dat de Grand Final van de Pro League misliep door in de landencompetitie teleurstellend als zesde te eindigen, is samen met Nederland ingedeeld in poule B. Op zondag 18 staat de kraker Nederland – Duitsland in Antwerpen op het programma om 20:30. Tickets hiervoor zijn hier te koop op de officiële website van het EK.

Duitsland – Nederland 3-2

7′ Christopher Rühr 1-0
41′ Timm Herzbruch 2-0
48′ Malte Hellwig 3-0
50′ Thierry Brinkman 3-1
53′ Mink van der Weerden 3-2