PK (D): MOP blijft winnen, kelderduel onbeslist

Koploper MOP heeft in de Promotieklasse de vijfde overwinning op rij geboekt. In Tilburg werd Were Di met 0-4 verslagen. De strijd tussen de nummers twee en drie van de ranglijst werd gewonnen door Klein Zwitserland. De ploeg was met 1-0 te sterk voor HIC. Het kelderduel tussen De Terriërs en Nijmegen bleef dankzij een treffer in de 69ste minuut van de thuisploeg onbeslist: 2-2.

MOP reed vandaag vooraf toch met enige vrees naar Tilburg, maar achteraf gezien bleek dat niet nodig. De koploper won met 0-4 van Were Di, een uitslag waar slechts weinigen rekening mee hielden. Immers, de defensie van Were Di zit per definitie hecht in elkaar.

Maar toch, na het eerste kwart stond er al een 0-2 voorsprong voor het team van Ageeth Boomgaardt op het bord. De eerste twee strafcorners van Lotte van Dongen gingen er meteen in.

Janneke van de Venne, die later in het duel de twee andere treffers scoorde, zegt: ‘Ik had het idee dat de kopjes bij Were Di hierdoor een beetje gingen hangen. En ja, zo’n snelle voorsprong hockeyt natuurlijk super lekker voor ons. Voor mijn gevoel hadden we gewoon de controle over de wedstrijd, ook op momenten dat het wat chaotisch dreigde te worden. Er brak geen moment paniek uit, terwijl Were Di toch best een aantal strafcorners te nemen kreeg.’

‘Geen 0-4 verwacht’

Ondanks dat het spelbeeld zich dus voorspoedig ontwikkelde, aldus Van de Venne, ‘had ik nooit verwacht dat we met een 0-4 van het veld zouden gaan. En ik ben blij dat ik zelf nog twee goals kon maken. De eerste wedstrijden van het seizoen had ik meer een controlerende rol in het veld, waardoor ik een kleiner aandeel had in ons spel bij balbezit. De eerste goal die ik vandaag scoorde kwam voort uit een counter. Marique Dieudonné wilde de bal over de keeper heen wippen, dat lukte net niet, maar ik stond er achter en kon de bal alsnog maken. Bij de tweede werd ik op kopcirkel aangespeeld door Floor Hoogers. Ik stond daar helemaal vrij en kreeg zo alle tijd om een hoek uit te zoeken.’

Sterkere ploegen volgen nog

Volgens de middenvelder van MOP had de score hoger kunnen uitvallen. ‘We schoten namelijk ook nog op paal en lat.’
Hoewel dus een maximale score uit vijf duels blijft Van de Venne op haar hoede. ‘Were Di was lastiger dan de tegenstanders tot nu toe, maar we krijgen nog de ploegen die ik zelf ook bovenin verwacht, zoals HIC, Huizen, Klein Zwitserland en Groningen. Volgende week eerst Rotterdam en dan zien we verder.’

De trainer-coach van HIC, Fleur van de Kieft, vond na afloop dat haar team meer had verdiend dan een nederlaag. Haar tegenstrever bij Klein Zwitserland, Jorge Nolte, vond de 0-1 overwinning van zijn ploeg toch wel terecht.

Tja, het is misschien wel een analyse die past bij een wedstrijd waarin slechts één doelpunt viel en waar kansen te noteren vielen, die eigenlijk goals hadden moeten opleveren. De grootste mogelijkheid daarop kreeg HIC bij een stand van 0-1. Tijdens het derde kwart lag de bal op de strafbalstip maar de inzet raakte de paal. En zo kwam KZ voor de tweede maal dit seizoen goed weg want tijdens het uitduel tegen Were Di, een paar weken geleden, belandde de inzet van de tegenstander ook al op het aluminium.

Van de Kieft: ‘Ik denk dat wij het spel hebben gemaakt. Klein Zwitserland speelde afwachtend en wij kregen ook meer corners te nemen. Het initiatief lag dus bij ons, maar we doen niet wat we moeten doen. De goals hingen in de lucht, mijn speelsters hebben het prima gedaan., maar het lukte niet. En dat voelt niet lekker.’

‘Niet hoogstaand door trage veld’

Nolte op zijn beurt zag een spannend duel aan zich voorbijtrekken. ‘Wij maakten voor rust de 0-1 en enkele minuten later krijgen we echt een megakans op de 0-2. Maak je die, dan zit de wedstrijd in het slot. Al met al vind ik dat wij mentaal goed op de been zijn gebleven maar het scorend vermogen ontbrandt nog niet, zoals dat tijdens de voorbereiding wel het geval was.’

De coach van KZ had naderhand het idee ‘dat je als neutrale toeschouwer een leuke wedstrijd had gezien. Het was niet hoogstaand, maar dat kwam mede door het erg trage veld en de manier waarop de arbitrage het duel leidde. Dat haalde de vaart eruit. Het nemen van een strafcorner was door het trage veld eigenlijk helemaal geen voordeel.’

Tevreden is Nolte tot nu toe wel. ‘Wij doen goed mee. Vorige week baalde ik wel toen we vlak voor tijd met 0-1 verloren van Rotterdam. Dat ene punt had ik er graag bij gehad.’

Het zat er lange tijd in dat Nijmegen haar eerste overwinning van het seizoen zou boeken. Tot aan de 69ste minuut stond het 1-2 in Heiloo, maar De Terriërs toonde karakter en sleepte er in extremis een gelijkspel uit. Uit een cornervariant maakte Laura Hekker de 2-2 en die werd uiteraard met luid gejuich ontvangen.

Voor de thuisclub stond er veel op het spel, want de hatelijke nul stond na vier wedstrijden nog altijd in de ranglijst. Tegen Nijmegen, dat ook pas een puntje had gesprokkeld, werd het nu al een duel waarin veel op het spel stond. 2-2 dus. En dat gelijkspel bezorgde trainer-coach Boaz Janssen van Nijmegen een redelijk waardeloze terugreis.

‘Wij verliezen vandaag twee punten door onze eigen prestatie. De variant waaruit de 2-2 viel, speelden wij ook in deze wedstrijd maar bij ons ging de bal bij de tweede paal onder de stick van één van mijn speelsters door. En daarbij begonnen we niet zo scherp aan de wedstrijd als gehoopt. Tijdens het tweede kwart konden wij de draai maken, maar toen was het al 1-0.’

‘Verzuimen door te drukken’

De periode na rust was de sterkste fase in het spel van de Gelderlanders. Van 1-0 werd het prompt 1-2, maar het team verzuimde in het derde kwart om door te drukken. Dat kwam Nijmegen uiteindelijk duur te staan. ‘Er ging ook heel veel goed. We komen steeds vaker en beter in de cirkel van de tegenstander, maar we verzuimen op de juiste momenten te scoren. Daarom baal ik eigenlijk als een stekker van deze uitslag. We hadden hier onze eerste zege kunnen pakken’, vindt Jansen.