Pro League: Australische heren en dames te sterk voor Nieuw-Zeeland

De heren van Nieuw-Zeeland wachten nog steeds op hun eerste overwinning in de FIH Pro League. Ook in de negende wedstrijd in de landencompetitie slaagde de ploeg er niet in met drie punten van het veld te stappen. In Auckland verloor Nieuw-Zeeland donderdag met 4-3 van Australië. Ook de Nieuw-Zeelandse dames gingen onderuit. Er werd met 5-1 verloren van Australië.

Daarmee namen de Hockeyroos revanche voor de 3-1 nederlaag vorige maand in Sydney. In het North Harbour Stadium opende Australië al na twee minuten de score. Kaitlyn Nobbs gaf het beslissende tikje na de strafcorner van Jodie Kenny.

Nieuw-Zeelandse treffer afgekeurd

Nieuw-Zeeland leek vervolgens op gelijke hoogte te komen. Het doelpunt van Megan Hull werd echter afgekeurd. De videoscheidsrechter oordeelde dat Hull de bal met de bolle kant had geraakt. Daarna waren ook Ella Gunson en Kirsten Pearce dicht bij de 1-1 voordat Emily Chalker met een hard schot keepster Grace O’Hanlon kansloos liet en Australië op een 2-0 voorsprong zette.

Olivia Shannon (l) in actie tijdens het duel Nieuw-Zeeland-Australië in de Pro League. Foto: Phil Walter/Getty Images

Vlak voor rust halveerden de Black Sticks de achterstand via Deanna Ritchie, die een pass van Stecey Michelsen doeltreffend van richting veranderde. Na rust herstelde Australië de marge weer naar twee. Savannah Fitzpatrick verschalkte O’Hanlon van dichtbij. In het laatste kwart bepaalde Grace Stewart met twee goals de eindstand op 5-1.

Meer spanning bij de mannen

Bij de mannen was de strijd aanmerkelijk spannender. Australië, dat vorige maand in Sydney al met 5-1 te sterk was, boekte dit keer opnieuw een overwinning: 4-3.

De Kookaburras sloten het eerste kwart in Auckland af met een 2-0 voorsprong, dankzij twee doelpunten in twee minuten. Tom Craig opende de score. Hij rondde een aanval af die was opgezet door Blake Govers, waarna Flynn Ogilvie met de backhand de 0-2 op het bord zette.

Kansen Nieuw-Zeeland

In het tweede kwart creëerde Nieuw-Zeeland veel kansen. Dat leidde uiteindelijk vlak voor rust tot de aansluitingstreffer van George Muir. Daarvoor was Cory Bennett al ook dicht bij de 2-1. Hij zag zijn inzet uit de strafcorner via de paal en de helm van keeper Andrew Charter niet in het doel verdwijnen.

Voorafgaand aan de duels tussen Nieuw-Zeeland en Australië werden de burgers van beide naties herdacht die dienden en stierven in alle oorlogen, conflicten en vredeshandhavingsoperaties. Foto: Getty Images

Na rust kwam Nieuw-Zeeland zelfs op gelijke hoogte via Arun Panchia. Lange stond de gelijke stand niet op het bord. Vier minuten later kwam Australië weer op voorsprong uit een strafcorner van Blake Govers.

Tweede treffer Govers

Een gele kaart voor Nieuw-Zeelander Hayden Phillips bleek de beslissing in het duel. De overtreding op Jake Whetton leverde Australië een strafcorner op, die werd verzilverd door Blake Govers. Daarna verzuimde Jeremy Hayward Australië op 5-2 te zetten. Zijn schot raakte de paal. Hoewel Mackenzie Wilcox de spanning nog terugbracht door de 4-3 aan te tekenen, hield Australië stand.