Pro League

2019 is het jaar van de eerste editie van de Pro League, de nieuwe landencompetitie waaraan Nederland deelneemt. Op 27 januari spelen zowel de Oranje Heren als de Oranje Dames hun eerste duel, een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Tijd voor een nadere uitleg van de Pro League.
Bekijk het programma, de uitslagen en stand van de Pro League Dames
Bekijk het programma, de uitslagen en stand van de Pro League Heren
Tickets voor de thuiswedstrijden van Oranje zijn te koop via fihproleague.nl

Wat is de Pro League nu precies?
De Pro League is een internationale competitie waaraan negen van de beste landen ter wereld meedoen. Elk land speelt vanaf januari tot en met juni acht thuis- en acht uitwedstrijden. De beste vier teams plaatsen zich voor de Grand Final, die dit seizoen eind juni in het Wagener Stadion in Amsterdam wordt gespeeld. De Pro League komt onder andere in plaats van de Champions Trophy en de Hockey World League en is komend jaar een van de kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen.

Waarom wordt de Pro League geïntroduceerd?
Het voornaamste doel van de Pro League is dat de 144 competitiewedstrijden voor zoveel mogelijk publiek worden gespeeld. Tijdens de Champions Trophy en de Hockey World League werden de wedstrijden waarin het gastland niet actief was vaak voor lege tribunes afgewerkt. In de Pro League wordt iedere competitiewedstrijd gespeeld in het land van het thuisland en is de kans op volle tribunes groter. Dat is goed voor de mondialisering van de sport, vindt de FIH.

De Oranje Dames wonnen in november in Changzhou de laatste editie van de Champions Trophy. Foto: Andre Weening/OrangePictures

Wie doen er mee?
Bij de vrouwen zijn dat naast Nederland (de nummer één van de wereldranglijst) Groot-Brittannië (2), Australië (3), Argentinië (4), Duitsland (5), Nieuw-Zeeland (6), China (10), de Verenigde Staten (12) en België (13).

Bij de mannen naast Nederland (de nummer drie van de wereldranglijst) België (1), Australië (2), Argentinië (4), Duitsland (6), Groot-Brittannië (7), Nieuw-Zeeland (8) en Spanje (9).

Deze deelnemers liggen voor vier jaar vast.

Waarom zijn het deze landen die meedoen?
De keuze van de deelnemende teams is niet alleen gemaakt op basis van hun sterkte. De landen die wilden deelnemen, moesten een bid indienen bij de FIH. Dat bid moest onder meer een financiële onderbouwing bevatten, een plan om de stadions vol te krijgen en er moest duidelijk worden gemaakt hoe randzaken als entertainment en publiciteit rond de wedstrijden worden geregeld.

Na de bekendmaking van het concept van de Pro League werd de limiet van het aantal inschrijvingen overschreden. Twaalf mannenteams en veertien vrouwenteams meldden zich aan. De landen die niet door de FIH werden uitgekozen zijn bij de mannen Ierland, Maleisië en Spanje en bij de vrouwen België, Ierland, Italië, Japan en Spanje.

Omdat India zich uiteindelijk terugtrok, werden zowel de mannen van Spanje als de vrouwen van België alsnog toegelaten tot het deelnemersveld van de Pro League.

De Oranje Heren op de Champions Trophy in Breda. Foto: Willem Vernes

Hoe ziet het speelschema eruit?
Het speelschema is hier te vinden. De Oranje Heren en Oranje Dames spelen vóór het begin van de tweede competitiehelft van de Hoofdklasse in maart al hun uitwedstrijden tegen de landen buiten Europa. Daarna spelen ze al hun thuisduels en hun uitwedstrijden tegen de landen binnen Europa.

De mannen van Spanje en wereldkampioen België trappen op 19 januari in Valencia de Pro League af. Op 27 januari spelen zowel de Oranje Heren als de Oranje Dames hun eerste duel, een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland.

Op welke locaties wordt er in Nederland gespeeld?
Bij vijf verschillende clubs. Dit zijn Amsterdam, Den Bosch, Oranje-Rood, Rotterdam, Kampong. De Grand Final vindt van 27 tot en met 30 juni plaats in het Wagener Stadion in Amsterdam.

Waarom is er voor de speellocaties niet voor kleinere clubs gekozen, zoals bij de Rabo Super Serie?
Omdat de FIH de Pro League groot neerzet en hoge eisen aan de accommodaties stelt. De FIH vraagt bijvoorbeeld een stadionuitstraling en minimaal 4000 tribuneplaatsen, waarvan een deel overdekt. Ook moet het licht aan hoge eisen voldoen.

Waar kun je kaarten kopen voor de wedstrijden in Nederland?
Dat kan op de officiële website van deze landencompetitie: fihproleague.nl.

Worden de wedstrijden van Oranje van Pro League uitgezonden op televisie?
Ziggo Sport heeft de televisierechten gekocht voor het uitzenden van de Pro League. Ziggo Sport zendt deze wedstrijden niet alleen live uit via het gratis sportkanaal voor abonnees (kanaal 14), maar ook via Ziggo Sport Totaal, dat bij iedere distributeur in Nederland te verkrijgen is.