Round-up EHCCC dag 1: SCHC, Den Bosch, UHC, Madrid in 1/2 finale

Op de 1e dag van de Euro Hockey Club Champions Cup (EHCCC) in Bilthoven werd vandaag alleen afgetekend gewonnen: de winnende teams scoorden allen minstens 5 keer en duldden geen enkel tegendoelpunt van de verliezende teams. SCHC won voor eigen publiek met 0-6 van Canterbury, Den Bosch was met 7-0 te sterk voor Krylatskoye, Club Campo de Madrid was Pegasus met 5-0 de baas en UHC Hamburg won met 0-6 van Surbiton. De halve finales, waarin de toppers van vandaag elkaar treffen, beloven morgen spannender te worden.

Canterbury – SCHC 0-6 (0-3)

SCHC schoot uit de startblokken tegen Canterbury, en scoorde in het 1e kwart meteen 3 keer. Stichtsche plaatst zich daardoor voor de halve finale, waarin de ploeg morgen Club Campo de Madrid treft.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Den Bosch – Krylatskoye 7-0 (3-0)

Den Bosch won met matig spel alsnog ruim van het Russische Krylatskoye, en plaatst zich voor de halve finale van de EHCCC. Daarin treft de landskampioen UHC Hamburg.

Club Campo de Madrid – Pegasus 5-0 (3-0)

Lang duurde het niet, voordat er een goal te bewonderen viel in het duel tussen het Spaanse Club Campo de Madrid en het Ierse Pegasus. Al na 2 minuten had Alicia Magaz de bal voor het intikken in de Ierse cirkel: 1-0. Een minuutje later had Club Campo al de kans de score te verdubbelen, maar de poging van Carmen Cano Ruiz kwam niet goed uit de verf en was een gemakkelijke prooi voor Sammy Greer. Pegasus kwam er vervolgens iets meer uit, maar Club Campo bleef veel balbezit houden. Aan het einde van het eerste kwart versierde de Ierse dames de eerste strafcorner van de wedstrijd. Keepster Maria Ruiz Castillo lag echter tot 2 keer toe goed in de weg en voorkwam de gelijkmaker.

Club Campo toonde in het 2e kwart meer pit dan Pegasus. Carmen Cano Ruiz kon in een bijzonder drukke cirkel in de 18e minuut de bal binnenlopen, en verdubbelde de score voor de Spaanse dames. Pegasus kon de snelle uitbraken van de Spaanse aanvalsters nauwelijks bijbenen. Het was wederom Cano Ruiz die uithaalde en met een pracht van een backhand de 3-0 binnenkant paal binnensloeg. Pegasus kreeg in de laatste minuut van het 2e kwart een overtal na een groene kaart. Daar konden de Ieren, die minder fit oogden dan de Spanjaarden, echter niet van profiteren. De laatste kans voor rust was voor Club Campo, maar de slag uit de strafcorner miste de goal op een paar centimeter.

Rust

De eerste paar minuten van het 3e kwart verliepen zonder uitgespeelde kansen. Pegasus was daarna uit een strafcorner het meest dichtbij, maar de beoogde tipper miste de bal. Andere kant had eerst Beatriz Perez en vervolgens Maria Alvarez-Labrador de bal voor het intikken, maar de bal werd eerst volledig verkeerd en daarna zelfs niet geraakt. Een stuiterballetje dat nog bijna de goal inrolde en het commentaar op de tribune (‘Is the third part still not over yet?’) was tekenend.

In het 4e kwart kreeg Club Campo al snel een strafcorner, en konden de dames de wedstrijd in het slot gooien, voor zover hij dat al niet zat. Door de Ierse verdediging en een toevallige maar doeltreffende kopbal van keepster Sammy Greer bleef het echter bij 3-0. Hoogtepunt waren de technische hoogstandjes van de Spaanse Empar Gil, die met regelmaat en ogenschijnlijk gemak door de Ierse verdediging sneed.

Pareltje van een goal

In de 52minuut konden de Spanjaarden de score nog eens opvijzelen. Paula Arrazola flatste een strafcorner hard en loepzuiver binnen. Madrid maakte het uiteindelijk af met een pareltje van een goal dat de inmiddels meer een meer toestromende toeschouwers deed juichen. Andrea Mowinkel wipte de voorzet op en tikte hem over haar schouder met een boog over de Ierse keepster. 5-0.

Club Campo de Madrid plaatst zich daarmee voor de halve finale, waarin het SCHC treft.

2′ Alicia Magaz 1-0
18′ Carmen Cano Ruiz 2-0
25′ Carmen Cano Ruiz 3-0
52′ Maria Lopez Garcia 4-0 (sc)
55′ Andrea Mowinkel 5-0

Surbiton HC – UHC Hamburg 0-6 (0-4)

In de openingswedstrijd van de EHCCC overklaste UHC Hamburg Surbiton HC. Voor de Duitse dames was international Charlotte Stapenhorst van cruciaal belang: zij scoorde vóór rust alle 4 de treffers voor UHC Hamburg. Op het einde van het eerste kwart viel de eerste, uit een strafcorner. En ook in de 18e minuut was het Stapenhorst die uit een strafcorner trefzeker was. De speelster toonde vervolgens haar veelzijdigheid door in de 27e en 30e minuut tot 2 maal toe een veldgoal te scoren.

5-klapper voor Stapenhorst

In het derde kwart leek UHC het iets rustiger aan te doen. Surbiton kreeg de kans op te stomen, en de Engelse dames meldden zich geregeld in de Duitse cirkel. Tot echt uitgespeelde kansen kwam het echter niet. Hamburg forceerde nog een strafcorner, maar de variant was ditmaal een prooi voor keepster Ellie Shahbo. Met een 3e kwart zonder aansluitingstreffers werd het voor Surbiton een lastig verhaal. In het 4e kwart gaf UHC weer even gas. Wie anders dan Charlotte Stapenhorst had de bal hoog voor het intikken na een scrimmage in de Engelse cirkel: 0-5.

Slordig

Waar de Duitsers dodelijk trefzeker bleken, ging Surbiton slordig om met de kansen op de aansluitingstreffers. Meteen na de 0-5 had de Engelse ploeg nog de kans iets terug te doen, maar de tip uit de strafcorner vloog voorlangs. En een paar minuten later hoefde Yvonne Frank wederom niet in actie te komen, toen een beeldschone tip-in van Olivia Chilton naast de goal vloog. Ook een daaropvolgende strafcorersleep ging via de Duitse uitloper naast. UHC kreeg de laatste kans van de wedstrijd: een strafcorner. Die ging er, na aanvankelijk goed verdedigend werk van Surbiton, met een backhandslag in. Nu eens níet via Stapenhorst, maar via de captain van UHC: Janne Müller-Wieland.

UHC plaatst zich door de winst voor de halve finale, waarin het Den Bosch treft.

15′ Charlotte Stapenhorst 0-1 (sc)
18′ Charlotte Stapenhorst 0-2 (sc)
27′ Charlotte Stapenhorst 0-3
30′ Charlotte Stapenhorst 0-4
47′ Charlotte Stapenhorst 0-5
60′ Janne Müller-Wieland 0-6