Round-up EHL: Nederlands succes, 3 ploegen naar kwartfinale

Wij zijn er uit. Na vandaag zijn Uhlenhorst Mülheim, Saint Germain en Rotterdam en Bloemendaal de volgende vier kwartfinalist. Zij sluiten aan bij Kampong, Royal Racin Club de Bruxelles, Real Club de Polo en Royal Herakles, die zich gisteren al plaatsten.

16:00 12 Uhlenhorst Mülheim – Rotterdam KO8

Van tevoren werd Dragon – Bloemendaal als een spannend potje getipt, maar het werd verre van dat. In het tweede en derde kwart sloegen de Mussen keihard toe, nadat in het eerste kwart geen goals vielen en Dragons de dominante ploeg was. Roel Bovendeert was de grote man aan Nederlandse kant met drie goals. Wereldspeler van het jaar Arthur van Doren had het duel tussen zijn huidige en toekomstige werkgever waarschijnlijk anders voorgesteld. Hij moest na een niet al te ernstige overtreding op Florian Fuchs na beoordeling van de videoscheids tien minuten naar de kant. Vanaf daar kon hij zien hoe Bloemendaal in de man-meer-situatie de genadeklap uitdeelde.

Rotterdam was al dood en begraven toen Mannheimer vijf minuten voor tijd de 2-6 leek te maken. De gastheren keken al in de rust tegen een 0-4 achterstand aan en waren de eerste dertig minuten niet bij machte door de sterke Duitse defensie heen te breken. In de tweede helft moesten alle zeilen bijgezet om op gelijke hoogte te komen. Rotterdam vond een gaatje via Tjep Hoedemakers, maar het vervolg leek faliekant te mislukken met de derde veldgoal van Mannheim. Maar Rotterdam vocht het doelpunt aan bij de videoscheidsrechter, met succes. En met nog maar een minuut op de klok schoot de Engelsman Nick Catlin de Zuid-Hollanders op gelijke hoogte. De 4-4 betekende dat voor het eerst in zeven wedstrijden shoot-outs moesten bepalen wie er naar de kwartfinale zou gaan. Die beslissende serie was opnieuw zenuwslopend. Weer leek het voor Rotterdam mis te gaan toen Oliver Polkamp als vierde schutter zijn inzet naast schoof. Maar keeper Berend van Eldonk redde de laatst inzet van Mannheimer en vervolgens trok Albert Beltran de stand gelijk. In de sudden death bleef Jeroen Hertzberger ijzig kalm en rondde ook zijn tweede shoot-outs van de dag af. Dat lukte Guido Barreiros namens Mannheim niet, hij faalde oog in oog met Van Eldonk.

Het lukte Racing Club de France niet om de tweede Franse ploeg in de kwartfinale te worden in deze editie van de EHL. Zij kwamen tekort tegen Uhlenhorst Mülheim. Voor de Duitsers scoorden de Duits international Lukas Windfeder en de Canadees international Gabriel Ho-Garcia.

Saint Germain heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de kwartfinales van de EHL. Zij versloegen het Ierse Three Rock Rovers uit Dublin met 3-2. De broers Hugo en Martin (ex-hdm) Genestet tekenden voor de Franse doelpunten. Three Rock Rovers probeerde nog met een vliegende keeper in de slotfase wat te forceren, maar dat mocht niet baten. De Fransen gaan door naar de KO8 en evenaren daarmee hun beste prestatie in het Europese clubtoernooi aller tijden. Dat was in de eerste editie van de EHL.