Schaerweijde walst in acht minuten kampioensvorm over hdm

De ploeg wordt door bijna iedereen bestempeld als de grote titelfavoriet in de Promotieklasse Heren. Een predicaat dat ze bij Schaerweijde het liefst zo veel mogelijk bagatelliseren. Maar dat is na de eclatante 5-1 zege op hdm zondagmiddag in Zeist weer een beetje minder geloofwaardig.

Zijn strafcorner was kiezel- en kiezelhard. Doelman Joey Fontaine van hdm gooide zich met leeuwenmoed voor de bal, maar kon niet meer doen dan de strafcorner van Pieter-Jan Voerman raken. Het strafcornerkanon van Schaerweijde balde zijn vuist na de 4-1. Zijn treffer in de 53ste minuut vormde het sluitstuk van acht geweldige minuten van de thuisploeg, die daardoor uitliep van 1-1 naar 4-1. Met een heerlijke treffer bekroonde Jur van der Have de galavoorstelling in het vierde kwart nog met de 5-1.

‘Ik denk dat we vandaag hebben laten zien hoe goed we kunnen zijn’, sprak de Pakistaanse international Muhamad Rizwan van Schaerweijde na afloop.

Torenhoge ambities

Rizwan kwam dit seizoen samen met zijn maatje Rashid Mehmood over van hoofdklasser Oranje-Rood naar Zeist. Voor de buitenwacht het zoveelste bewijs van de torenhoge ambities bij Schaerweijde om terug te keren in de Hoofdklasse. ‘Natuurlijk willen we kampioen worden, maar zo gemakkelijk gaat dat niet’, reageerde Rizwan. ‘hdm is sterk en ik vind SCHC als ploeg zelfs nog sterker. Maar wij hebben in de winter een goede voorbereiding op de tweede seizoenshelft gehad. Beter dan voor de start van de competitie, toen Rashid en ik pas laat bij de ploeg kwamen. Je ziet nu dat het allemaal veel beter klopt en loopt.’

Muhammad Rizwan (Schaerweijde) en  Jente van Deursen (hdm). Foto: Marcel van den Bos/Orange Pictures

Rizwan, aanvoerder van het Pakistaanse nationale team, speelt daarin centraal op het middenveld een belangrijke rol. Hij zorgt voor de balans, de aanvoer naar de aanvallers en is door zijn loopvermogen, ervaring en technische vaardigheid de motor van de ploeg. Samen met zijn landgenoot Mehmood, routinier Ronald Brouwer, voormalig Amsterdam-goalie Jan de Wijkerslooth en strafcornerkanon Voerman vormt hij het hart van de ijzersterkte formatie van coach Suzan Veen-Van der Wielen, die daarom heen tal van jonge talenten heeft lopen.

Rizwan ontfermt zich met grote regelmaat over de talenten. Hij leert ze de fijne kneepjes van het hockey en doceert de mentaliteit die bij het spelen van tophockey hoort. ‘Ik houd de jongens voor dat je alleen beter kunt worden als je doelen stelt en je je daar volledig op focust. Als je alleen voor je plezier speelt, kun je er beter mee stoppen. Die lessen nemen zich ze ter harte, de jonkies luisteren er naar. Dat zegt ook veel over deze groep. We zijn een echte familie, we helpen elkaar.’

Vriendenploeg

Aan de andere kant van het veld stond zondagmiddag ook een hecht collectief. Veel spelers van hdm kennen elkaar al van jongs af aan. Het is een vriendenteam met een missie: terugkeren naar de Hoofdklasse. Als trotse koploper arriveerde de Haagse formatie zondagmiddag in Zeist, maar verliet de Zeister Kuil als nummer drie omdat ook SCHC ruim van Were Di won en nu de nieuwe koploper is.

Jort Marree (Schaerweijde) en Cedric de Gier (hdm). Foto: Marcel van den Bos/Orange Pictures

‘We hebben de wedstrijd in tien minuten weggeven’, somberde middenvelder Cedric de Gier na afloop. ‘In wedstrijden tegen Schaeweijde moet je zeventig minuten scherp zijn en niet vijftig of zestig zoals wij vandaag. Als je even niet scherp bent, slaat Schaerweijde genadeloos toe. Zij zijn zo scherp voorin.’

In de tang

In de eerste helft zag het er niet naar uit dat de topper tussen Schaerweijde en hdm zo’n ruime einduitslag zou krijgen. De eerste twee kwarten hielden de twee teams elkaar behoorlijk in de tang. De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Een strafcorner, gehaald door aanvaller Ronald Brouwer, werd door Pieter-Jan Voerman goed genomen. Doelman Joey Fontaine redde echter goed in het doel van hdm.

Het antwoord op die kans kwam van Florian Schade, aanvaller van de hdm. Hij soleerde heerlijk door de defensie van Schaerweijde, maar haalde alleen iets te gehaast uit en sloeg daardoor ruim over.

Als je alleen voor je plezier speelt, kun je er beter mee stoppen.' Rizwan van Schaerweijde

Wat volgde was een periode waarin de angst om te verliezen groter was dan de wil om te winnen. Er werd bij vlagen prima gehockeyd door beide ploegen, maar veel risico’s werden niet genomen. Het was op dat moment wachten op een corner, die de wedstrijd zou openbreken.

Daarvoor zorgde uiteindelijk wie anders dan Pieter-Jan Voerman. Bij de tweede corner van zijn ploeg moest hij tandenknarsend vanaf de kant toekijken, bij de derde, vlak voor rust, stond hij wel op zijn vertrouwde plek op de kop van de cirkel. De aangeef was goed, net als de stop en dan weet Voerman wel raad met dit buitenkansje. De bal ging hard op de plank buiten bereik van Fontaine: 1-0.

Kampioensvorm

Dat was drie minuten voor rust, twee minuten later kreeg hdm de eerste corner. Het was echter Rizwan die hoogst persoonlijk de corner van Kieran Dartée er geweldig uitliep. De ruststand was daardoor 1-0, maar kort na de hervatting kreeg hdm toch waar het op dat moment recht op had: de 1-1. Het doelpunt werd gemaakt door Florian Schade, die nu wel koel bleef en met de backhand de gelijkmaker scoorde.

Voor hdm ook maar kon denken aan een vervolg van die treffer, denderde Schaerweijde in kampioensvorm over hdm heen. In acht minuten scoorden Eric Hemesath, Jelle Phijffer en dus Voerman. Boem, boem, boem. Einde wedstrijd.

De Gier erkende na afloop dat de klap hard was aangekomen, maar hij wanhoopt niet. ‘Ik weet dat Schaerweijde volgens veel mensen dé titelfavoriet is, maar wij gaan van onze kracht uit en hebben kwaliteit genoeg. Als wij erin slagen zeventig minuten scherp te zijn, gaan wij ook voor het kampioenschap.’

Afgaande op de kampioensvorm die Schaerweijde zondag etaleerde, gaat dat nog een hele opgave worden.