Teleurgestelde Van ’t Land: ‘Shoot-outs moeten afgeschaft worden’

Ook Amsterdam werd voor de paasdagen uitgeschakeld in de EHL. Voor het eerst in de historie doet er geen Nederlandse ploeg mee aan het finaleweekend van het Europese clubtoernooi. ‘Dat is zonde en daar moeten we zeker wat mee’, vindt coach Jan Jorn van ’t Land. 

Shoot-outs moesten bepalen wie er de halve finale tegen Real Club de Polo zou gaan spelen. Rot-Weiss Köln nam die na een zenuwslopende serie beter. ‘Shoot-outs moeten afgeschaft worden’, verklaarde Van ’t Land na afloop van de kwartfinale. ‘We moeten er echt heel gauw mee ophouden. Gewoon doorspelen, verlengen en steeds een speler eraf. Dat is veel attractiever.’

Shoot-outs moeten afgeschaft worden. We moeten er echt heel gauw mee ophouden. Gewoon doorspelen, verlengen en steeds een speler eraf. Jan Jorn van 't Land

Geen videoref

Boos verlieten Van ’t Land en Mirco Pruyser het veld in Eindhoven. Het tweetal beklaagde zich over de arbitrage. Het heikele punt was dat er tijdens de shoot-outs geen videoreferral geraadpleegd mocht worden. ‘Ik vind het jammer dat als je wel alle mogelijkheden hebt, je het dan niet gebruikt.’ De Amsterdammers trokken hun twijfels bij een vermeende shoot van Thies Prinz en de gegeven strafbal, na het uitkomen van Philip van Leeuwen op Johannes Grosse.

Sinds vorig seizoen is het niet meer mogelijk de videoscheids aan te vragen tijdens de shoot-outs. Vooral omdat iedereen zich de shootout-serie van Oranje Zwart, van 22 minuten uit 2015 nog kan herinneren. Afgelopen EHL waren er vrijwel geen problemen. Doordat velddoelpunten dubbel telden, eindigde maar twee duels in shoot-outs.

Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

Philip van Leeuwen

Philip van Leeuwen kreeg dit duel de voorkeur boven  Jan de Wijkerslooth, donderdag nog wel keepte tegen het Schotse Grove Menzieshill. De 27-jarige Belg had zich met de shoot-outs kunnen bekronen tot man of the match, maar dat sprookje ging niet door. Sinds de komst van Van ’t Land, als opvolger van de ontslagen Graham Reid, is De Wijkerslooth niet meer onbetwist de eerste keeper.

Van Leeuwen zal zeker ook nog in de competitie gaan spelen. Jan Jorn van 't Land

Van ’t Land geeft aan dat de keeperswitch voor het duel tegen Rot-Weiss al lang op de planning stond. ‘Vier weken geleden hebben we besloten om op de EHL de keepers te laten wisselen.’ Dat gaat volgens de coach vaker gebeuren. ‘Van Leeuwen zal zeker ook nog in de competitie gaan spelen’, vervolgt hij. Maar of dat ook om en om gaat gebeuren, wordt in de komende weken bepaald.

Killen in eerste gedeelte

De interim-coach is tevreden over de wedstrijd. ‘Ik ben alleen teleurgesteld over het resultaat. We hebben een goede wedstrijd gespeeld en hadden ‘m willen en moeten winnen.’ De ploeg liet het vooral in het einde van het eerste kwart liggen, toen kansen van Mirco Pruyser en Nicki Leijs niet werden benut. ‘In het eerste deel hadden we moeten killen, maar in de shoot-outs hadden we ‘m kunnen maken.’

Pruyser was de eerste Amsterdammer die het veld na het verloren duel verliet. Teleurgesteld blikte hij terug op het duel. ‘We waren heel dichtbij’, waren de eerste woorden van de aanvaller. ‘We hebben ons goed terug gevochten en hadden zeker de kans om nog een 3-2 te maken. Dit is zonde. Ik loop nu met een verlies van het veld en daar heb ik niks aan. Ik had een ander resultaat willen zien.’

Mirco Pruyser viert zijn doelpunt. Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

Pruyser had de overwinning op zijn stick. In de sudden death pakte Van Leeuwen eerst de inzet van aanvoerder Mats Grambusch, toen Pruyser aan mocht leggen. Scoren betekende een plek in de halve finales. Dat mislukte. ‘Eigenlijk ging er vrij weinig mis’, reageert de spits. ‘Ik heb de bal goed en de keeper gaat liggen. Normaal duikt hij dan met zijn stick naar beneden, dus gooide ik de bal bewust omhoog. Ineens zat zijn stick daar. Die moest er gewoon in.’

Van ’t Land stelde na afloop dat hij de EHL graag had willen winnen, maar dat de focus direct weer richting de competitie gaat. Met Bloemendaal uit en Oranje-Rood thuis kan Amsterdam, de nummer zes op de ranglijst, aan de bak. ‘Het is een zwaar programma, maar de jongens zijn fit en gezond. Die kunnen het aan. Als we zo blijven spelen, moet het goed komen.’

Bekijk hier de complete shootout-serie terug:

 

 


7 Reacties

  1. robvisser

    De discussie over shoot-outs kan beter op een ander moment worden gevoerd, want nu lijkt het net alsof het wordt ingegeven door de teleurstelling van het moment. Het verlies van Amsterdam ligt aan het gehele team en niet aan iemand in het bijzonder, maar ik vind het wel opmerkelijk dat er zo'n onbegrensd vertrouwen is in Pruyser als shoot-out nemer. Volgens mij heeft hij in het verleden vaker gemist dan gescoord en dan is het niet zo gek dat hij een van de twee mist. De eerste zat er mooi in, dat wel. Van Leeuwen liet zich teveel gek maken door veronderstelde fouten van de arbitrage en dat ging denk ik ten koste van zijn concentratie.

  2. sa-te-t

    En maar 'zeiken' na élke shoot-out die Köln scoort....

  3. vostammer

    Slechte verliezer. Shoot outs zijn gewoon heel spannend. Het is ook geen loterij of zo, maar een onderdeel waar je op kunt oefenen.

    1. supporter123

      Shoot outs zijn na mijn mening een toetje voor het publiek. Vraag me af wat het publiek leuker vindt en wedstrijd die langzaam dood bloed om dat er spelers uitgaan of een spannende shoot out serie zoals bij Rot Weiss - Amsterdam. Leuke vraag voor Hockey.nl aan het publiek. Matig van de Coach bij Amsterdam om na dit verlies hierover te beginnen. Bij winst had je hem niet gehoord.

  4. luchtisblauwgrasisgroen

    Kampong is vorig jaar na 3x shootouts kampioen geworden, heb niemand er toen over gehoord. Dit klinkt als een slechte verliezer: sowieso wordt het voor OS niet gewijzigd, dus NL moet gewoon zorgen dat ze beter worden.

  5. Eko1001

    Inderdaad. Slechte verliezer. Die zoeken altijd eerst de excuses bij de arbitrage in plaats van bij zichzelf. Hadden ze de shoot outs gewonnen had je ze niet gehoord. De reactie van beide coaches vlak voor het derde kwart vond ik ook wel tekenend. De coach van Köln kwam met z’n reactie heel wat sympathieker over dan de arrogante houding van de Amsterdam coach. En dat is misschien ook wel zo’n dingetje wat er in het Nederlandse hockey zit. Een stukje arrogantie en niet lekker de beuk er in en wat fysieker spelen als het nodig is. Juist dat laatste maakt de wedstrijden wat attractiever en geeft meer beleving tijdens het kijken.

  6. lize

    Het Publiek vind het Fantastisch die shout outs daar draait alles om,9v9 ,7v7 gaan ze allemaal voor de goal liggen :En dan 3 wedstrijden op rij drie keer verlengen en dan nog eindigen met starfballen Bah,nix meer aan doen of bij gelijkspel de ploeg met de meeste veldgoals heeft gewonnen kan ook he ,zullen we beginnen met minder fluiten meer contact toelaten en de aanvallers weer toelaten de bal te beschermen met hun stick,zodat de spelers weer hun schouders mogen gebruiken en de hoge bal gewoon weer door te laten spelen oh ja en de 5 meter regel alleen voor rechtsreeks slaan in de cirkel of gewoon afschaffen, dan krijgen we zowiezo minder gelijkspellen ! een spectaculaire sport dat wil het publiek zien niet dat gefluit elke keer die bal weer terugleggen pffffff. en bal voordeel doen ze allang niet meer slaapverwekkend hockey is het. waar alleen kracht de boventoon heeft ipv kracht ,techniek maar vooral creativiteit en snelheid !!


Wat vind jij? Praat mee...