Tweede Pro League-overwinning China na doelpuntrijke slotfase

De dames van China hebben vrijdag tegen Nieuw-Zeeland hun tweede overwinning in de FIH Pro League behaald. In Changzou won de thuisploeg met 5-3 van de Black Sticks. Het Pro League-duel gaat de boeken in als het damesduel waarin tot op heden het meest gescoord werd. Vooral in het laatste kwart vielen de goals, maar liefst vijf stuks.

Een dag na de verliespartij tegen Argentinië (0-1) namen de Chinese dames het op tegen Nieuw-Zeeland. China kwam goed uit de startblokken en was de betere ploeg. De Aziaten zetten de defensie van de Black Sticks vanaf het eerste fluitsignaal flink onder druk en kregen dan ook de beste kansen. De eerste goal van de wedstrijd kwam uit een strafcorner van aanvoerster Cui Qiuxia. Door de vroege achterstand moesten de dames van Nieuw-Zeeland aan de bak. De bezoekers waren op zoek naar een gelijkmaker, maar China bleef de betere ploeg. Vlak na de start van het tweede kwart resulteerde de Chinese overmacht in een tweede goal via Zhang Xiaoxue.

Doelpuntenfestijn

Het vierde kwart was voor de neutrale toeschouwer een genot om naar te kijken. Met liefst zes doelpunten was het geen enkele minuut saai. De wedstrijd leek gespeeld toen Gu Bingfeng via een snoeiharde strafcorner de thuisploeg al vroeg in het laatste kwart op een 3-0 voorsprong zette. De Black Sticks gaven de moed niet op binnen twee minuten kwam er via de strafcorner van Stacey Michelsen een antwoord: 3-1. Even leek Nieuw-Zeeland zich op te maken voor een spectaculaire comeback. Al snel volgde de aansluitingstreffer via de stick van Shiloh Gloyn. De spanning was weer helemaal terug in Changzou.

Ondanks de vele doelpunten wist Nieuw-Zeeland niet voor een comeback te zorgen. Foto: FIH/Getty Images

Hoewel China dacht dat de wedstrijd al gespeeld was, moest de thuisploeg alsnog aan de bak. Vlak voor het eindsignaal tekende Gou Qiu voor de 4-2, waardoor ook in het stadion de opluchting overheerste. Nieuw-Zeeland speelde de slotminuten zonder keepster en forceerde in de laatste minuut een derde doelpunt via Rose Keddel. Dichterbij kwamen de bezoekers niet. China kreeg op het eindsignaal nog een strafcorner, die Gou Qiu in een leeg doel binnen kon pushen: 5-3, de tweede overwinning in de Pro League, voor de Chinese dames.