Uitvoering shoot-out O10-jeugd

Nieuw in de spelreglement voor het naderende hockeyseizoen is de shoot-out bij de Onder 10-jeugd. De strafcorner verdwijnt bij die leeftijdsgroep en maakt plaats voor een één-op-één-duel met de keeper. Hockey.nl deed een aantal weken geleden een oproep om voor deze regel een nieuw signaal voor scheidsrechters te bedenken. Bondsscheidsrechter Coen van Bunge vertelt je wat het uiteindelijk geworden is.

Zo werkt de shoot-out bij de Onder 10-jeugd

Bij een verdedigende overtreding in de cirkel mag de tegenstander een shoot-out nemen. Er is geen tijdslimiet. Alle spelers, behalve de keeper en degene die de shoot-out neemt, staan in de cirkel van het team dat de shoot-out mag nemen. De shoot-out wordt vanaf de middenlijn genomen. De speelbegeleider geeft met een fluitsignaal het begin aan van de shoot-out. Zodra die genomen is, mogen de andere spelers meedoen en uit de cirkel komen.

De KNHB adviseert om te rouleren bij de shoot-out-nemers in het team. Er mag – net als bij strafcorners – niet gewisseld worden bij een shoot-out. De bond zal de ervaringen rond deze nieuwe regel in het verloop van het seizoen evalueren.