Voorstel: shoot-outs bij gelijkspel voor alle eerste elftallen

De wedstrijden van alle eerste elftallen die in een gelijkspel eindigen, worden beslist door shoot-outs. De winnaar via shoot-outs krijgt twee punten, de verliezer een punt. Die regelwijziging wil de KNHB vanaf komend seizoen al invoeren om ‘de attractiviteit van de standaardklassen te vergroten’. Nog een regelwijziging: in de Hoofdklasse wordt komend seizoen 4 x 17,5 minuten gespeeld in plaats van 2 x 35 minuten.

De hockeybond heeft vrijdagmorgen alle clubs in Nederland op de hoogte gesteld over de ‘voorgenomen beslissing’ om shoot-outs in te voeren. Als dat voorstel niet op massale protesten bij de clubs stuit, start de pilot met de shoot-outs dus al in het seizoen 2017/2018. Half juni valt de definitieve beslissing. Bij een shoot-out mag een speler, die start vanaf de 23-meterlijn, proberen binnen acht seconden te scoren bij de doelverdediger van de tegenstander.

Als een wedstrijd van een eerste elftal, van de Hoofdklasse tot en met de Vierde Klasse, na zeventig minuten in een gelijkspel eindigt, mogen beide teams vijf shoot-outs nemen. De ploeg die ze als beste neemt, is de winnaar. Is er na vijf shoot-outs nog geen winnaar, dan wordt om en om een shoot-out genomen. De ploeg die de shoot-outs als beste neemt, krijgt een bonuspunt bovenop het punt voor het gelijke spel en dus twee punten. De verliezer krijgt één punt. Een reguliere overwinning levert drie punten op.

Leon Rutten, hoofd Arbitrage & Competitie bij de KNHB: ‘Shoot-out is een spannend wedstrijdelement gebleken in de hockeysport voor spelers, speelsters en toeschouwers. We willen de shoot-outs daarom ook niet voorbehouden aan bijvoorbeeld de Hoofdklasse, maar alle standaardteams ervan laten profiteren. Daarom willen we de wijzigingen voor alle eerste elftallen invoeren. Wij kunnen ons voorstellen dat alle hockeyteams, inclusief de jeugdteams, de shoot-outs interessant vinden, maar deze regel invoeren voor alle teams is vanwege de impact op de huidige veldcapaciteit niet mogelijk. Daarnaast willen we eerst de uitkomsten van de pilot afwachten voordat we besluiten of we dit ook voor andere teams gaan invoeren.’

De KNHB schat in dat thuisclubs door de shoot-outs voor hun eerste elftal rekening moeten houden met een uitloop van vijftien minuten.

Shoot-outs bij een gelijkspel geldt al enkele jaren bij de Euro Hockey League (EHL), de Euro Hockey Club Champions Cup (EHCCC), en de Hockey India League (HIL). In de knockout-fases van de grote internationale toernooien, zoals het EK, WK en de Olympische Spelen, worden wedstrijden na een gelijke stand ook beslist via shoot-outs.

Hoofdklasse-duels in vier kwarten van 17,5 minuten

De duels in de Hoofdklasse worden in het seizoen 2017/2018 in vier kwarten van 17,5 minuten afgewerkt. De KNHB heeft dit besloten. De competitie wordt hiermee gelijkgetrokken met de vier kwarten bij internationale wedstrijden.

Rutten: ‘De verwachting is dat dit format met ingang van 2018 door de internationale hockeyfederatie (FIH) definitief wordt ingevoerd. Vooruitlopend op deze verwachting vinden wij als KNHB het belangrijk dat de speelsters en spelers in de hoogste dames- en herencompetitie spelen in een format dat aansluit op het internationaal gehanteerde format.’

Internationaal wordt bij grotere toernooien 4 x 15 minuten gespeeld, waarbij na elke strafcorner en elk doelpunt vast veertig seconde pauze wordt gehouden. Rutten: ‘De KNHB wil graag blijven aansluiten bij een totale speeltijd van 70 minuten en daarom wordt ervoor gekozen een format te hanteren van 4 x 17,5 minuut. Ook andere landen, die al in vier kwarten spelen, kiezen voor dit format.’

Tussen het eerste en tweede kwart, én het derde en vierde kwart bedraagt de rust steeds twee minuten. De rust tussen kwart twee en drie blijft tien minuten.


12 Reacties

  1. timoboers

    Lijkt me leuk. Alleen gaan teams dan niet opzoek naar een gelijkspel en dan op shout outs wedstrijden te winnen?

    1. Folmer

      Directe winst levert 3 punten op, winst na een gelijkspel 2. Winnen in de reguliere tijd is dus nog steeds beter.

    2. famhulshof-net

      Dat wordt dus steeds opnieuw "zappen" bij de spannendste momenten, de vilfende stap us derhalve de absurde betalingen!!

  2. Derrick Bijker

    Vroeger was in de 3e en 4e klasse na een gelijkspel de derde helft doorslaggevend. Stuk beter voor de financiële huishouding van de clubs!

  3. joostj

    Ik denk niet dat dat kan gezien de drukke veldbezetting

  4. edithbus

    Wat wordt er bedoelt met 'eerste teams'? Bedoelen ze daar gewoon D1, C1, B1, A1 mee?

    1. joost

      Alleen de standaardteams, dus dames en heren 1, die niet in een reserveklasse uitkomen

  5. PetervanWagensveld

    Hallo, met alle respect, maar ga voorzichtig en met overleg om met wijzigingen. Maak er geen erezaak van.

  6. pabana

    Denk dat dit ivm veldbezetting inderdaad geen goed idee is. Wat wel een goed idee zou zijn is meer belonen van veld-doelpunten en in bepaalde gevallen geen strafcorners te geven maar vrije slag net buiten de cirkel. Wanneer geen strafcorner? Als lichte (onopzettelijke) overtredingen plaats vinden in deel cirkel vanuit waar geen direkte doelkans kon worden verkregen. Bal met opzet tegen voet wel sc maar er tegen aangespeeld met als enige doel die sc te krijgen, niet. Ook moeten scheidsrechters weer terug gaan naar zo veel mogelijk voordeel geven ipv te snel fluiten. En dan tot slot moet bal boven de schouder spelen worden toegestaan voor iedereen die het aankan hockeytechnisch ipv huidig onderscheid. Niet veteranen K dus maar wel super B en zo. Meer hockey dus en dan krijg je vanzelf minder gelijke standen. Bovendien, gelijke standen horen er ook bij.

  7. famhulshof-net

    Elke verandering is niet meteen een verbetering!

  8. speek89

    Meteen doen!

  9. Mark Bouwman

    Nog even over nadenken zeker nu er een seizoen komt waar klassificatie voor nieuwe competitie op het spel staat. Misschien komend seizoen eerst HK, dan evalueren en bij positief oordeel seizoen 2018/19 invoeren voor overige klassen 🤔?


Wat vind jij? Praat mee...