Wederopstanding Hurley tegen onthutsend zwak Laren

‘Laren heeft dit seizoen veel wedstrijden met vechthockey gewonnen. Maar vandaag hebben wij ze met hun eigen middelen bestreden’, zei Hurley-coach Jorge Nolte na de dik verdiende 2-3 overwinning op de ploeg uit het Gooi. ‘Iedereen die ik op de bank moest zetten, stelde ik teleur. Iedereen verdiende het om te spelen. Iedereen haalde een dikke, dikke voldoende.’

Twee minuten van onoplettendheid. Twee minuten aan het begin van het derde kwart, waarin het voor Hurley na een steengoede eerste helft alsnog leek mis te gaan. 36ste minuut: een pass van Laren-speelster Sophie Goorhuis vanaf de linkerflank binnengetipt door aanvoerder Macey de Ruiter. 37ste minuut: een schot van Joëlle Ketting: raak. Van een terechte 0-1 voorsprong naar een onnodige 2-1 achterstand. Nolte had zijn speelsters er in de rust nog zo voor gewaarschuwd.

Eerder dit seizoen, dat voor het sterk gewijzigde Hurley met slechts één punt uit vier wedstrijden begon, zou de ploeg misschien hun koppies hebben laten hangen. Dan had het zichzelf niet beloond voor zo’n goede eerste helft, waarin Laren niets te vertellen had. Maar deze keer was het anders. Deze keer rook Hurley bloed. Was het op oorlogspad. ‘We waren een soort gevechtspatrouille’, vond Nolte.

Laren-coach Robert-Jan Cox is niet bepaald blij met de nederlaag. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Nolte: ‘Go! Go! Go! Go! Go! Go!’

Nolte is een coach die denkt dat je een achterstand van 5-0 nog kunt omzetten in een voorsprong. Zijn handelsmerk is het opzwepen van het team. Iets dat in de wedstrijd tegen Laren aansloeg. In de jacht op de gelijkmaker stond hij het meest ‘aan’. Toen Laren in het derde kwart een strafcorner kreeg, sprong hij wild enthousiast van de bank. Toen Marente Barentsen bij de tweede paal de tip miste, greep hij gepassioneerd naar zijn hoofd. Stilzitten kan hij niet. Door middel van een paar felle krachttermen schreeuwt hij zijn ploeg naar voren. Na een gemiste kans roept hij vaak heel hard ‘orghhh’ of ‘aaargh’.

‘Go! Go! Go! Go! Go! Go!’ is iets wat hij vaak roept.

Nolte is ook een coach die langs de lijn keer op keer benadrukt wat zijn speelsters dat moment moeten doen.
– Wanneer er getemporiseerd moet worden: ‘Push ‘m maar even terug!’
– Wanneer de vleugelverdediger alle ruimte heeft: ‘Loop op, loop op!’
– Wanneer de linkshalf een duel wil aangaan, maar te ver naar binnen staat: ‘Hou je voet op de zijlijn!’
– Wanneer er bij een 1-0 voorsprong twintig seconden voor de rust tijd moet worden gerekt: ‘Doe maar een hoekvlagje.’
Altijd met de volumeknop op maximaal.

Na het laatste fluitsignaal barst het feest bij Hurley los. Laren, dat nu zes punten achter de top vier staat, druipt af. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Sommige meiden vinden het prettig dat hij die aanwijzingen geeft. Zelf heb ik het minder nodig. Hurley-aanvoerder Lise Donkersloot over haar coach Jorge Nolte

‘We hebben een jong team. Dan is het fijn dat je iemand langs de kant hebt staan die de boel opzweept’, zei aanvoerder Lise Donkersloot (29) na de wedstrijd over haar coach. ‘Aan de andere kant kan het ook in ons nadeel werken. Juist omdat we een jong team hebben. Dan heb je misschien iemand nodig die rustig blijft. Het heeft dus twee kanten. Soms moeten we tegen Jorge zeggen: nu even rustig. Maar hij is hoe hij is.’

‘Sommige meiden vinden het prettig dat hij die aanwijzingen geeft. Zelf heb ik het minder nodig’, vervolgde Donkersloot. ‘Patrick(Bakker, assistent-coach)  en hij zijn in balans. Patrick is rustig en trekt de kar op tactisch gebied. Jorge is de opzweper. Natuurlijk heeft hij ook tactisch zijn bijdrage. Maar Patrick is met zijn rust misschien beter in staat dat over te brengen. Terwijl andere meiden Jorge juist nodig hebben om het vuur in hen aan te wakkeren.’

Bakker is ook degene die in het kringetje vaak het woord neemt. Tussen het derde en het vierde kwart is zijn boodschap helder: na de teleurstelling van de twee vroege goals na rust was hij positief over hoe ze met die tegenslag omgingen. Hij voelde dat de 2-2 zou vallen. ‘Dit is een mentaal dingetje. Jullie kunnen dit,’ sprak hij.

Van 2-1 naar 2-3

De beloning voor het harde werken kwam in de 55ste minuut, toen Elke Boers met een prachtige backhandpass Maartje van der Vis bediende. Als een soort vrouwelijke Roel Bovendeert gleed Van der Vis naar de bal toe, die ze met haar backhand binnentipte. Een prachtige goal. Maar Hurley nam er geen genoegen mee. De ploeg bleef knokken. Bleef kansen creëren. Twee minuten voor tijd kreeg Teuntje Horn de bal. Ze soleerde knap door de verdediging van Laren en schoot raak. 2-3. Nolte balde zijn vuisten.

Jorge Nolte is uitzinnig van vreugde na het binnenhalen van de drie punten. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Nolte: ‘Dit was misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen. We hebben met hart en ziel gestreden. We waren al trots hoe we de eerste helft hebben gespeeld, maar toen konden we onszelf verwijten dat het máár 1-0 was. Want wij waren de bovenliggende partij. Maar we zijn blijven uitstralen dat we gingen winnen. We hebben ons heerlijk hersteld van die twee snelle tegengoals na rust. We hebben onze koppies niet laten hangen, maar onszelf een halve meter breder gemaakt, met de borst vooruit. We hebben laten zien wie we zijn.’

Na een slecht begin van het seizoen rechtte Hurley de afgelopen weken haar rug

Het seizoen begon voor Hurley juist zo slecht. Met negen nieuwe speelsters hoopte Hurley dit seizoen het gat met de play-offplekken te verkleinen. Maar na vier wedstrijden stonden de Amsterdammers teleurstellend tiende in de Livera Hoofdklasse Dames met slechts één punt en was het seizoen eigenlijk al klaar voor het begonnen was. De afgelopen weken rechtte Hurley haar rug. Er werd gewonnen van Kampong, hdm en nu van het onthutsend zwakke Laren.

Donkersloot: ‘In het begin van het seizoen hadden we moeite met scoren. Roos (Drost, red.) raakte geblesseerd, op wie we onze hoop hadden gevestigd dat zij de kar ging trekken. Dat was een flinke aderlating. We misten iemand die een goal kon maken. Maar vandaag scoren we drie keer en tegen Kampong deden we dat ook. Die wedstrijd is volgens mij het omslagpunt geweest. Sindsdien hebben we de stijgende lijn te pakken. Nu zitten in we een goede flow. We doen het fantastisch.’