Welten evenaart record Paumen met twaalfde titel

Het veertiende EK zit erop. Met het winnen van de tiende Europese titel toonden de Oranje Dames opnieuw hun superioriteit in het internationale vrouwenhockey. We blikken terug op het toernooi met een aantal statistieken die je nog nergens anders hebt gelezen.

Welten evenaart Paumen

Lidewij Welten veroverde door de 2-0 winst in de EK-finale tegen Duitsland alweer haar twaalfde hoofdprijs met Oranje: vier EK’s, twee WK’s, twee keer olympisch goud, twee keer de Hockey World League, één keer de Champions Trophy en één keer de Pro League.

Met dat aantal evenaarde de Bossche wervelwind het Oranje-record van Maartje Paumen, tot voor zondag de enige Oranje-speelster met twaalf gewonnen titeltoernooien. Na Welten kunnen ook Margot van Geffen en Eva de Goede binnenkort op gelijke hoogte komen met Paumen: zij veroverden hun elfde hoofdprijs met Oranje.

Vierde EK-titel voor Welten, twaalfde hoofdprijs in totaal met Oranje:. Foto: Willem Vernes

Record lonkt voor De Goede

Het EK in Antwerpen was de 23ste titelstrijd waaraan Eva de Goede namens Oranje deelnam. In het rijke verleden van de Oranje Dames is er slechts één speelster met dat aantal toernooideelnames: Maartje Paumen. De Goede – in dertien jaar goed voor 227 interlands – speelde tot nu toe drie Olympische Spelen, vijf EK’s, drie WK’s, tien Champions Trophy’s, één Hockey World League en één Pro League. In 2020 kan De Goede dus de meest ervaren toernooi-speelster in de Oranje-historie worden.

Ervaren Van Geffen

Margot van Geffen speelde in Antwerpen haar vijfde EK met Oranje na eerdere toernooien in 2011, 2013, 2015 en 2017. Met 25 EK-wedstrijden achter haar naam is de sterke middenvelder de top vijf aller tijden van de Oranje Dames binnengedrongen. Alleen Kim Lammers (32), Ellen Hoog (30), Minke Smeets-Smabers (29) en Maartje Paumen (28) kwamen vaker in actie op een Europees kampioenschap.

Zesde toernooiwinst op rij

Na het EK 2017, de Hockey World League 2017, het WK 2018, de Champions Trophy 2018 en de FIH Pro League in 2019 was dit EK het zesde opeenvolgende toernooi dat Oranje won. Een dergelijke zegereeks van de Oranje Dames kwam pas één keer eerder voor in de Oranje-historie, zo berekende Gracenote. Dat was in de jaren tachtig. De hockeyvrouwen wonnen toen achtereenvolgens het WK 1983, EK 1984, Olympische Spelen 1984, WK 1986, Champions Trophy 1987 en het EK 1987. De reeks kwam ten einde bij de Spelen van 1988 in Seoul.

Bondscoach Alyson Annan: zes titels op rij met Oranje. Foto: Willem Vernes

Op jacht naar wereldrecord

Internationaal gezien is er maar één land dat ooit een nóg langere reeks toernooizeges neerzette: het Australië waarin de huidige bondscoach van Oranje, Alyson Annan, als speelster een hoofdrol vertolkte. De Hockeyroos wonnen acht prijzen op rij tussen 1993 en 1999: vier Champions Trophy’s, twee WK’s, één Olympische Spelen en de Oceanië Cup. De Oranje Dames kunnen dit wereldrecord evenaren als ze hun volgende twee toernooien met de eindzege afsluiten.

Sterk EK voor Welten

Lidewij Welten kwam in Antwerpen tot vijf EK-treffers, haar grootste productie tijdens één Europees kampioenschap. Ze maakte de voorbije week net zoveel doelpunten als tijdens haar vier eerdere EK’s bij elkaar. In totaal kwamen de 26 Oranje-doelpunten van dit EK op naam van elf verschillende speelsters, een nieuw record sinds de opzet van het toernooi in 2005 veranderde van maximaal zeven wedstrijden naar vijf.

Lidewij Welten: vijf EK-finales, drie goals, vier hoofdprijzen. Foto: Willem Vernes


7 Reacties

  1. circlestorm69

    Altijd leuk die info, maar lastig terug te vinden. Het zou mooi zijn als dat hier of op de (lang niet bijgewerkte) KNHB website terug te vinden zou zijn.

  2. robboomsma

    Google my friend!

    1. circlestorm69

      Duh! Ik raadpleeg vaak Wikipedia enz maar zo mooi op een rijtje als hier kom ik het eigenlijk nooit tegen.

  3. Ramon Min

    De KNHB is achter de schermen druk bezig met een gloednieuwe interlanddatabase, dus nog even geduld!

    1. lexi-b

      Ben dol op data, wordt deze database publiek toegankelijk?

  4. coachdevries

    Top! Er is inderdaad weinig (up-to-date) info te vinden, anders dan wiki of andere derde partijen. Hier is België dan weer een stapje verder in ;-)


Wat vind jij? Praat mee...