Bloemendaal speelt sores van zich af tegen tandeloos Laren

Bloemendaal heeft zichzelf zondag drie punten en veel rust bezorgd. In eigen huis won de ploeg van scheidend coach Jeroen Visser met liefst 5-1 van hekkensluiter Laren, waar de wolken steeds donkerder worden. Bloemendaal slaat door de zege een gat van acht punten met die laatste plaats.

Bloemendaal zakte de laatste weken steeds verder weg in het moeras van de Hoofdklasse. De Mussen waren voor vandaag al acht duels zonder zege en zagen de onderste drie plekken steeds dichterbij komen, ook omdat ploegen als Laren en Kampong spontaan weer gingen winnen.

Bovendien was het in de staf onrustig. Een koningsdrama speelde zich af op ’t Kopje, waar hoofdcoach Visser en diens assistent Diederik van Weel aasden op hetzelfde stoeltje. Zonder resultaat, want de club besloot uiteindelijk afscheid van beiden te nemen en voor een nieuwe oefenmeester te kiezen.

Geen stress

‘Het waren rommelige weken’, blikt captain Sanne Caarls terug op de afgelopen tijd. ‘Maar ik zag geen stress bij ons. Geen oh god, nu moeten we. We wisten dat we dit soort potjes nog gingen krijgen. En we spelen bijvoorbeeld ook nog tegen Victoria en Kampong. We hebben onze situatie dus volledig in eigen hand.’

Het nieuws over het vertrek van Visser ‘sloeg wel even in’ bij de spelersgroep, vertelt Caarls. ‘Het is altijd, onder iedere omstandigheid iets groots als zoiets bekend wordt. We hebben er veel met elkaar over gesproken, dat was fijn. Het vertrouwen is daardoor niet weggeweest.’

Sanne Caarls is dolblij na haar doelpunt, de derde van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Klein wonder

Met die roerige tijden in het achterhoofd was het een klein wonder dat Bloemendaal na 73 seconden op voorsprong kwam. Carmel Bosch promoveerde de eerste aanval van de wedstrijd tot een corner, die keurig werd benut door specialist Demi Hilterman. Laren, sinds vorige week laatste, moest dus aan de bak. Maar juist bij de eerste kans in wording gleed aanvaller Djoeke Vogel uit. Bloemendaal counterde eruit en maakte de 2-0 via Ankelein Baardemans.

De gifbeker was daarmee nog niet leeg voor de bezoekers. Want amper vijf minuten later – nog steeds in het eerste kwart – maakte Sanne Caarls er zelfs 3-0 van voor het efficiënte Bloemendaal. Laren stelde daar bar weinig tegenover. Pas na 25 minuten loste de ploeg van Darren Cheesman een schot op doel. Wellicht illustratief; dat gebeurde uit een aanvankelijk mislukte corner.

‘We kregen vleugels’, zag Caarls, vol trots en blijdschap. ‘We keken elkaar aan: wat gaat dit goed.’ Serieuzer: ‘Maar dat is ook meteen ons gevaar. We zijn dat niet gewend. In eerder wedstrijden hadden we moeite om met zo’n voorsprong om te gaan, hoe gek dat misschien ook klinkt. Maar nu hebben we het niet spannend gemaakt.’

Bloemendaal juicht na één van de vijf doelpunten. Foto: Koen Suyk

Alarmfase noodtoestand

Pas na zo’n half uur – en met al een 3-0 achterstand aan de broek – schakelde Laren naar ‘alarmfase noodtoestand’, een knop die veel eerder ingedrukt had moeten worden. De ploeg uit het Gooi nam het heft in handen en creëerde ook kansjes, via bijvoorbeeld Maxime Kerstholt en Bente van der Veldt.

Bloemendaal leek aardig stand te houden, maar moest tien minuten na rust toch de 3-1 – via Pam van Asperen – toestaan. Dat was blijkbaar een zetje dat de thuisploeg nodig had om weer op gang te komen, want luttele minuten later prikte Michelle van der Drift de 4-1 binnen.

Te weinig stootkracht en gif

Het bleek de definitieve nekslag voor het tandeloze Laren, dat zondag veel te weinig stootkracht en gif toonde. Toch eigenschappen die wel praktisch zijn in de strijd tegen de afdaling naar de Promotieklasse. Het duel leek in kwart vier als een nachtkaars uit te gaan, maar Hilterman deed Laren nog wat extra pijn door vlak voor tijd de 5-1 binnen te slepen.

‘Ik denk dat de komende wedstrijden wat vrijer aanvoelen’, voorspelde Caarls. Want door deze zege kan Bloemendaal na die onrustige en moeizame weken het vizier al voorzichtig richten op het nieuwe seizoen. Al zijn de Noord-Hollanders nog niet geheel gevrijwaard van play-outs – mochten die nog plaatsvinden.


14 Reacties

 1. kikkerjan

  Zal nog lastig worden voor de dames van Laren om niet te degraderen! Zeker nu de eerste keeper geblesseerd is.

  1. Eelco Houwink

   Ho ho zeg. Je hebt geen idee welke oerkrachten daar nog los gaan komen en hoe het daar dan gaat stormen als het ECHT moet

 2. eefgorter

  Demi Hilterman. In d’r eentje goed voor meer dan 40% van alle Bloemendaal-goals dit seizoen. En zoveel corners krijgen die niet. Tijd voor een stap omhoog? DeBo, Amsterdam, SCHC en hdm zijn voorzien. Dus misschien Pinoké, daar kunnen ze wel een sleper gebruiken.

 3. lynnBosman

  @benzinewagen: maar wie laat het daar dan stormen? Ik vind het ontzettend zonde als ze zouden degraderen, maar ze zijn denk ik niet goed genoeg. Ze hebben echt wel een aantal goede speelsters, die volgend seizoen ook in de Hoofdklasse zullen spelen (Kerstholt, Vd Veldt oa). Maar voor de komende wedstrijden: ik zie ze niet winnen van Den Bosch en SCHC. Kampong moet ook winnen dus zal alles geven en schat ik hoger in dan Laren. Dan heb je Pinoké dat nergens meer omspeelt en moet je nog hopen dat Victoria punten laat liggen.

  1. Eelco Houwink

   Allemaal tot je dienst, mijn kind - maar hier gaan de meer bovenmenselijke zaken spelen. Die de Bondsanalyses en scorebord-journalistiek verre te boven gaan. Transcedentie zal de geesten van Laren oud-gedienden doen herleven en hun Godendom zal de keurige Gooise velden, onder onverklaarbaar geraas en helse bliksems, transformeren tot diepe gewelven waar de tegenstanders (of die nu gesponsord worden door Simpel Telecom of Tuincentrum Karelse...) zich niet meer uit weten te werken. Het Clubhuis zal sidderen op zijn matig gefinancierde grondvesten. En aldus zal geschieden: De Verlossing: de Handhaving, conform de Wil der Erfgooier Hockeygoden Ik hebbe gezegd.

 4. jack-jacobs

  Briljant geschreven Benzinewagen! Chapeau

 5. goud

  Misschien moet het ene schrijvers clubje worden, zeker 1 talent

 6. kikkerjan

  Denk dat de tijd is aangebroken waarin benzinewagen beter kan overstappen naar electrisch rijden. Laren was ooit met duur ingekochte internationals een ploeg om rekening mee te houden...nu zijn ze het lachertje van de hoofdklasse. Met nog 4 potjes te gaan: Kampong, Pinoké, SCHC en Den Bosch lijken extra punten verder weg dan ooit en zal ook benzinewagen met zijn mooie zalvende woorden dit team niet meer aan de praat krijgen! Nee, dat is toch echt wishfull thinking want degradatie-hockey is toch wel iets wat mentale kracht vereist en bezieling. Beide ontbraken afgelopen zondag waardoor Bloemendaal eigenlijk vrij simpel de voorsprong gedurende de hele wedstrijd kon uitbouwen tot 5-1. Donderdag mogen ze tegen Kampong en zal blijken wie tot wat in staat is. Ben benieuwd...

 7. steven-wickel

  In 4-5jaar van Tophockey naar Tobhockey. Zo benieuwd naar de ambities voor komend(e) seizoen(en). Echte Laarders die waarschuwde, zijn weggejaagd.... Mss hadden ze toch gelijk. Aan de dames ligt het niet. Eerder bestuurlijke missers wegens persoonlijke (misplaatste) arrogantie. Hoofdklasse hockey koop je namelijk niet op een vrijdagmiddag. Het was geen tandplak behandeling en is zeker geen commodity voor een private equity. Hoofdklasse hockey kweek je als club door een technisch beleid neer te zetten dat begint bij de breedte. Niet bij een gloednieuwe Mercedes voor de TC. Straks Weesp Uit en Haaskamp thuis... NOU EN! Doet niks af aan het spelletje. Nou jij weer Stekkel...

 8. kikkerjan

  4 decennia lang is er een drooom nagejaagd met alle mogelijke financiële middelen vanuit de bankierswereld. Die droom bleek uiteindelijk toch bedrog....en spat nu uiteen in een deceptie waarmee de club zelfs binnen 't Gooi afdaalt naar bedenkelijk niveau. Een kampioenschap is dus niet te koop...en een zak geld is nog nooit eerste geworden! Wie zei dat ook alweer...?? Diezelfde man die zei dat basistechniek het uitgangspunt vormt van dit spelletje. Dezelfde man die een fluwelen revolutie inluidde bij ZIJN club door voetballers (internationals) op de cruciale posten neer te zetten. Het heeft de club in kwestie geen windeieren gelegd.....misschien iets om bij Laren serieus over na te denken.......

 9. olgakroese

  Mooi ook om te zien op social media dat de dames van Laren gisteravond met het halve team (en buitenstaanders) een verjaardag staan te vieren....lekker corona-proef en handig in de week van de waarheid! ;

 10. misha-van-oostveen

  Teambuilding heet dat Olgakroese 🥳🍺

 11. solsue

  Mooi artikel over de damus van Bloemendaal. Fijn dat ze ondanks het nieuws over de trainingsstaf zo'n wedstrijd hebben laten zien!


Wat vind jij? Praat mee...