Vooruitblik en voorspelling HK (H): Kampong jaagt op record uit grastijd

Kampong kan een record uit de jaren 70 – drie zeges zonder tegendoelpunt – evenaren als het vrijdagavond tijdens een extra speelronde tegen SCHC opnieuw de nul wordt gehouden. De Utrechters hielden de eerste twee duels hun doel schoon. Een derde overwinning op nul betekent ook een nieuw kunstgrasrecord. Stichtsche, dat een prima seizoensstart heeft, zal zich als buurman niet gewillig naar de slachtbank laten leiden. We kijken ook met interesse naar Oranje-Rood. Lukt het de Eindhovenaren om tegen hdm de eerste punten van het seizoen bij te schrijven?

Kampong – SCHC

De Utrechtse derby staat in de Hoofdklasse voor het eerst sinds vrijdag 18 maart 2016 weer op de rol. Toen won Kampong thuis met 3-0 door doelpunten van Boet Phijffer, Bjorn Kellerman en Constantijn JonkerIn de heenwedstrijd in Bilthoven was Kampong nog op een 1-1 gelijkspel gehouden. Bjorn Kellerman maakte in de 60ste minuut 0-1, maar vier minuten voor tijd antwoordde Roderic Schwirtz met de gelijkmaker.

Kampong verloor geen van zijn laatste twaalf Hoofdklasse-duels met de provinciegenoot. SCHC won op 6 maart 2008 voor het laatst van Kampong (4-3) door doelpunten van Rogier Hofman (2), Roderick Weusthof en Matías Paredes. Dat seizoen 2007/2008 is ook het laatste waarin SCHC aan de Laan van Maarschalkerweerd won. Het werd toen 3-4, onder meer door twee doelpunten van Rob Derikx voor de bezoekers.

De huidige SCHC-coach, Michiel van der Struijk, was bij Kampong de voorganger van Alexander Cox, die hem in 2012 opvolgde. In het derde en laatste seizoen onder Van der Struijk haalde Kampong voor het eerst de play-offs. In elk van de daaropvolgende vijf seizoenen onder Cox lukte dat ook, afgelopen mei uitmondend in de eerste landstitel sinds 1985 voor de Utrechters. Bij SCHC spelen er vier die hun eerste stappen in de Hoofdklasse bij Kampong zetten: Barend van den Berg, Daan Dullemeijer, Marnix Kleinsman en Bram Weers.

Bij Kampong hebben ook drie spelers een verleden bij de komende tegenstander: keeper David Harte, verdediger Sjoerd de Wert en aanvaller Bjorn Kellerman. Landskampioen Kampong is voor het eerst sinds oktober 2015 weer koploper in de Heren Hoofdklasse. De Utrechters zijn na twee speelronden nog zonder tegendoelpunt. Dat was in de laatste vijftien jaar niet meer vertoond; Amsterdam was de laatste ploeg die dit presteerde, in het seizoen 2002/2003.

In de eerste drie speelronden in de Heren Hoofdklasse het doel schoon houden is vijf keer eerder gepresteerd, maar nog niet sinds kunstgras als ondergrond gangbaar is. Kampong deed dit zelf voor het laatst in 1975/1976, één seizoen voordat de club het eerste voor hockey bestemde kunstgrasveld in Nederland in gebruik nam.

We verwachten niet dat Kampong het record uit 1975/1976 evenaart, want SCHC heeft reeds laten zien makkelijk te scoren. Wel denken we dat Kampong te sterk is voor Stichtsche, dat steeds goed start, maar tegen het eind van de wedstrijden in de problemen komt. Kampong wint.

Arbiters: Jonas van ’t Hek & Laurens Hendrikx

 • Kampong - SCHC

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Kampong – SCHC (H)  Ophalen van gegevens

HGC – Pinoké

De meest recente ontmoeting tussen deze teams leverde op 5 maart van dit jaar een 3-1 thuiszege voor Pinoké op. Voor de thuisploeg scoorden Joost Rijksen, Wouter Brasem en Dennis Warmerdam. Daarmee kwam voor de Steekneuzen een einde aan een verliesreeks van acht tegen HGC, voor de Amstelveners de langste in de geschiedenis tegen deze tegenstander.

Het treffen in Wassenaar vorig seizoen werd op 25 september 2016 met 1-0 door HGC gewonnen. Steijn van Heijningen maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. Pinoké won in de Hoofdklasse acht keer van HGC, maar deed dat slechts één keer op de Roggewoning. Op 2 november 2003 werd het 0-1. Jeroen Koops maakte uit een strafcorner het enige doelpunt van de wedstrijd. Pinoké-aanvoerder Wouter Brasem speelde één seizoen bij HGC. In het seizoen 2010/2011 maakte hij deel uit van de Gazellen-selectie die de Euro Hockey League won.

Pinoké heeft een talentvolle ploeg en jonge spelers zijn het moeilijkst in te schatten. Vanwege het thuisvoordeel zetten we in op een winst voor HGC.

Arbiters: Thijs Retra & Barry Plaisant van der Wal

 • HGC - Pinoké

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Pinoké (H)  Ophalen van gegevens

Almere – Bloemendaal

Almere leed zijn grootste nederlaag in de Hoofdklasse thuis tegen BloemendaalDe bezoekers haalden op 23 oktober 2016 met 0-9 uit. Roel Bovendeert maakte drie doelpunten voor de bezoekers en de Australiër Blake Govers was twee keer trefzeker.

De return in Bloemendaal op 2 april kreeg in de vorm van een 5-2 nederlaag voor Almere een draaglijker aanzien. Terrance Pieters en Daniël de Haan scoorden op ’t Kopje voor de bezoekers. De thuisploeg vierde twee doelpunten van Florian Fuchs.

Stijn Jolie maakte in het seizoen 2011/2012 zijn Hoofdklasse-debuut voor Bloemendaal. Hij speelde er twee seizoenen aan de zijde van broer Wouter, alvorens terug te keren op het oude honk in Almere. Na een uitstapje bij Hurley is Jolie inmiddels bezig aan zijn derde periode bij de Flevolanders.

De strijdlust van Almere kan niet op tegen de kwaliteit van Bloemendaal. 0-9 zal het niet worden, maar de Mussen winnen makkelijk.

Arbiters: Christian Vonhögen & Coen van Bunge

 • Almere - Bloemendaal

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Bloemendaal (H)  Ophalen van gegevens

Rotterdam – Tilburg

De fusieclub Tilburg verloor alle voorgaande zes Hoofdklasse-duels met Rotterdam (uit én thuis) en was in al deze duels slechtst één keer trefzeker (strafbal Jip Krens tijdens de 7-1 uitnederlaag op 23 oktober 2016). In de return op 2 april konden de Brabanders de schade nog enigszins beperken. Het werd op 2 april 0-2 door doelpunten van Sjoerd Gerretsen en Sebas Molkenboer.

Alle eerdere ontmoetingen met Rotterdam had Tilburg, sinds de fusie in 2011, met een marge van tenminste drie doelpunten verloren. In twee van de voorgaande drie confrontaties tussen deze teams scoorde Jeroen Hertzberger drie keer.

Rotterdam verloor op 30 oktober 2009 voor het laatst een Hoofdklasse-duel met een tegenstander uit Tilburg (Rotterdam – Tilburg 2-3). Ook die wedstrijd werd op een vrijdagavond gespeeld.

Na het ‘erbarmelijk slechte’ optreden tegen Bloemendaal zal Rotterdam zinnen op eerherstel. Tilburg is de klos. Een ruime overwinning voor Rotterdam.

Arbiters: Maarten Boxma & Karen Dollé

 • Rotterdam - Tilburg

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Rotterdam – Tilburg (H)  Ophalen van gegevens

Den Bosch – Amsterdam

Den Bosch won slechts één van zijn laatste 21 Hoofdklasse-duels met Amsterdam in de periode 2006 tot en met heden. Die zege werd vorig seizoen op 9 oktober 2016 in het Wagener Stadion behaald. De bezoekers scoorden in de eerste en laatste minuut van de wedstrijd, via respectievelijk Noud Schoenaker en Dylan Wotherspoon.

Aan de Oosterplas won Den Bosch op 8 oktober 2006 voor het laatst van Amsterdam. Via treffers van Hayden Shaw, Rodrigo Garza en Ignasi Freixa triomfeerde Den Bosch met 3-1.

Amsterdam won zeventien van zijn laatste negentien duels met Den Bosch. Een uitzondering in die reeks was ook een 5-5 gelijkspel in Amstelveen in 2013. In die wedstrijd scoorden Mirco Pruyser, Billy Bakker en Austin Smith allemaal twee keer.

Voor Pruyser geldt Den Bosch als zijn favoriete tegenstander in de Hoofdklasse. Hij scoorde reeds zestien keer tegen de Brabanders, tegen geen enkele andere tegenstander in de Heren Hoofdklasse meer dan elf keer.

Den Bosch gaf zijn visitekaartje af door Bloemendaal op 1-1 te houden. Met de nederlaag van vorig jaar nog vers in het geheugen, zal Amsterdam zich niet snel weer laten verassen. Een nipte zege voor de Noord-Hollanders.

Arbiters: Fanneke Alkemade & Paul van den Assum

 • Den Bosch - Amsterdam

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Den Bosch – Amsterdam (H)  Ophalen van gegevens

Hdm – Oranje-Rood

Hdm en Oranje-Rood ontmoeten elkaar voor het eerst, althans sinds OR is ontstaan in de gedaante van een fusieclub. De Hagenaars troffen voorganger Oranje-Zwart op 27 maart 2011 voor het laatst in Den Haag. Het werd 0-2 en voor de Eindhovenaren scoorden Mink van der Weerden en Bob de Voogd.

Het heenduel dat seizoen, op 10 oktober 2010, werd een 4-1 thuiszege voor OZ. Onder de Eindhovense doelpuntenmakers die dag was de huidige OR-coach Lucas Judge.

Hdm won deze eeuw nog geen Hoofdklasse-duel met een tegenstander uit Eindhoven. Op 14 november 1999 wonnen de Hagenaars op eigen veld met 3-2 van Oranje-Zwart. Voor de thuisploeg scoorden toen Richard de Snaijer (2x) en Wouter van Pelt.

Hdm verloor zijn laatste vier Hoofdklasse-duels op een vrijdag. De laatste keer dat dat wel lukte is 20 jaar geleden. Op 12 september 1997 was Oranje-Zwart de tegenstander toen hdm op vrijdag met 2-1 won. Ook toen scoorde Richard de Snaijer twee keer.

De Eindhovenaren zijn het seizoen begonnen met twee nederlagen. Als voorganger Oranje-Zwart begon dit team voor het laatst in het seizoen 2011/2012 met nul punten na twee speelronden en in dat seizoen haalde OZ de play-offs niet.

Afgelopen weekeinde maakte Mink van der Weerden zijn 206de Hoofdklasse-doelpunt in de reguliere competitie. Hij passeerde daarmee op de ranglijst aller tijden Matthijs Brouwer (205) en bezet nu alleen de tiende plaats.

OR kan de smaak van de slechte start alleen met een overwinning wegpoetsen. Tegen hdm lukt de Eindhovenaren dat. Hdm gaat een lastig seizoen tegemoet. De Hagenaren kennen ook wel een heel lastige opening met HGC, Kampong en OR op rij, maar kunnen tot nu wel heel weinig tegenstand bieden. Dikke overwinning voor OR.

Arbiters: Michiel Otten & Joost Andela

 • Hdm - Oranje-Rood

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hdm – Oranje-Rood (H)  Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...