Livera HK Dames: Kan Bloemendaal zegereeks voortzetten?

Kan Bloemendaal zondag de zegereeks van negen punten uit drie wedstrijden in de Livera Hoofdklasse Dames voortzetten? Dat is de grote vraag als de Mussen zondag op het eigen ’t Kopje aantreden tegen Pinoké, dat vrijdag de eerste punten van het seizoen behaalde tegen Victoria

Bloemendaal – Pinoké

De statistieken zijn niet in het voordeel van Bloemendaal. De oranjehemden wachten al ruim twintig jaar op een thuisoverwinning op Pinoké in de Hoofdklasse. De laatste thuiszege op de Steekneuzen dateert van 8 maart 1998, toen Bloemendaal op ’t Kopje met 2-1 zegevierde. Marcia de Goede en Suzanne de Rooij scoorden voor de thuisploeg. Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting in Bloemendaal op 28 april in een doelpuntloos gelijkspel. Het was voor de Mussen de derde 0-0 in de Hoofdklasse van het seizoen 2018/2019, een seizoensrecord.
Op 9 november 2014 won Pinoké voor het laatst in de Hoofdklasse op bezoek bij Bloemendaal: 1-2. Evy Oosterveer opende nog wel de score voor de thuisploeg, maar rake strafcorners van Dana Luykx en Bodil Keus bezorgden de Steekneuzen alsnog de overwinning.
Afgelopen seizoen won Pinoké thuis met 3-2 van Bloemendaal. Anna O’Flanagan, oud-speelster van Bloemendaal, maakte op 14 oktober 2018 in het Amsterdamse Bos twee goals voor de Amsterdammers.

Anna O’Flanagan. Foto: Willem Vernes

Den Bosch – Laren

Den Bosch verloor in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste dertien thuisduels met Laren, een 1-2 nederlaag op 10 oktober 2010. Juliette Hentelaar en Kim Lammers scoorden voor de gasten. Maartje Paumen maakte de enige Bossche goal.
Vorig seizoen won Den Bosch op 31 maart thuis met 5-0 van Laren en plaatste zich daarmee als eerste ploeg voor de play-offs om het landskampioenschap. De vijf goals kwamen op naam van vijf verschillende speelsters: Frédérique Matla, Marloes Keetels, Pleun van der Plas, Lieke Hulsen en Imme van der Hoek.
Op 11 oktober 2015 pakte Laren voor het laatst in de Hoofdklasse een punt op bezoek bij Den Bosch (2-2). Willemijn Bos en Naomi van As scoorden die dag aan de Oosterplas namens de gasten. Lieke Hulsen was twee keer trefzeker voor de thuisploeg.
Afgelopen seizoen hielden deze ploegen elkaar in Laren op 1-1. Lieke van Wijk, inmiddels spelend voor Hurley,  scoorde voor de thuisploeg, Lieke Hulsen voor Den Bosch. Lieke Hulsen maakte in de Hoofdklasse (reguliere competitie) alleen meer goals tegen Bloemendaal (10) dan tegen Laren (7).

HGC – Kampong

Kan Kampong de negatieve seizoensopening keren tegen promovendus HGC? Dat zal voor coach Michiel van der Struijk de grote vraag zijn na de deceptie van vrijdag tegen Bloemendaal.
HGC en Kampong staan voor het eerst sinds 10 april 2011 weer tegenover elkaar in de Hoofdklasse. De gasten uit Utrecht wonnen die dag in Wassenaar met 0-3. Roos Drost (2) en Gemma Flynn maakten de doelpunten.
Op 7 april 2002 won HGC voor het laatst in de Hoofdklasse thuis van Kampong. De Gazellen zegevierden die dag aan de Roggewoning met 4-2. HGC maakte via Valeria Cnossen (2), Terry Noorlander en Carolien van Batenburg een 0-2 achterstand ongedaan. Saskia Fuchs en Eefke Mulder zorgden voor de goals van Kampong.
HGC verloor in de Hoofdklasse drie van haar laatste vier thuisduels met Kampong. Binnen deze reeks voorkwam de ploeg uit Wassenaar alleen op 28 maart 2010 een thuisnederlaag tegen de Utrechters (2-2). Lotte Bant en Willemijn Willemse bezorgden Kampong een 0-2 voorsprong, waarna Krystal Forgesson en Lotte Sluiter alsnog een punt redden voor HGC.
In het seizoen 1995/1996 stonden deze ploegen tegenover elkaar in de finale van de play-offs om de landstitel. Het eerste duel in Utrecht eindigde onbeslist (0-0), waarna HGC thuis in Wassenaar de klus klaarde door Kampong met 1-0 te verslaan (goal Wietske de Ruiter).

Michiel van der Struijk. Foto: Bart Scheulderman

Hurley – SCHC

Hurley, dat vrijdagavond verrassend gelijkspeelde tegen Amsterdam, won in de Hoofdklasse nog nooit van SCHC. Van de 22 voorgaande ontmoetingen met de Stichtsche verloor de ploeg er achttien. Vier keer eindigde de confrontatie onbeslist. SCHC speelde tegen geen enkele tegenstander zo vaak in de Hoofdklasse zonder ooit te verliezen als tegen Hurley (22 keer).
Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting in het Amsterdamse Bos op donderdag 27 september 2018 onbeslist (1-1). Het duel werd eerder vanwege slecht weer afgelast. Topschutter Ginella Zerbo opende de score namens SCHC. Senna Bombach, verkast naar Tilburg en momenteel herstellende van een zware knieoperatie, bracht namens Hurley de 1-1 eindstand op het bord.

Oranje-Rood – Amsterdam

Oranje-Rood won in de Hoofdklasse slechts één van haar laatste twintig thuisduels met Amsterdam, een 1-0 zege op 11 september 2016 (door een goal van Donja Zwinkels). Het was het eerste Hoofdklasse-duel van OR sinds het samengaan van EMHC en Oranje-Zwart.
Amsterdam won vorig seizoen met 1-2 op bezoek bij Oranje-Rood. Eva de Goede en Charlotte Vega scoorden die dag namens gasten. De Argentijnse Maria Granatto was trefzeker voor de Eindhovense formatie.

Charlotte Vega scoorde in de laatste vijf Hoofdklasse-duels met Amsterdam tegen Oranje-Rood. Foto: Koen Suyk

De onderlinge ontmoeting in het Amsterdamse Bos eindigde vorig seizoen op 7 april in een 5-2 zege voor de thuisploeg. Amsterdam en Oranje-Rood waren op dat moment al verzekerd van deelname aan de play-offs om het landskampioenschap.
Oranje-Rood en Amsterdam kwamen elkaar de afgelopen twee seizoenen ook tegen in de halve finale van de play-offs om de landstitel. Beide keren bereikten de hoofdstedelingen ten koste van OR de finale.
Charlotta Vega was in elk van de laatste vijf Hoofdklasse-duels van Amsterdam met Oranje-Rood trefzeker (zes goals totaal, inclusief playoff-duels).

Victoria – hdm

Victoria en hdm speelden slechts één seizoen eerder samen in de Hoofdklasse. In 1994/1995 eindigde zowel de onderlinge confrontatie in Rotterdam als in Den Haag onbeslist. Op 20 november 1994 stonden deze ploegen voor het laatst tegenover elkaar op het hoogste niveau. In Den Haag deelden hdm en Victoria destijds de punten (2-2). De Rotterdammers kwamen via Simone Martens en Jennifer de Poorter op een 0-2 voorsprong, waarna Hanneke Smabers en Wendy Fortuin hdm na rust alsnog een punt bezorgden.
Ook de onderlinge ontmoeting in Rotterdam resulteerde dat seizoen in een 2-2 gelijkspel. Op 4 september 1994 stond hdm halverwege op een 0-2 voorsprong, door goals van Maaike Schröeder en Nicole Koolen. Antoinette de Kanter en Simone Martens scoorden na de onderbreking namens Victoria.
hdm won in de Hoofdklasse geen van haar laatste acht uitduels op Rotterdamse bodem. De laatste overwinning in de Maasstad dateert van 16 maart 1997 toen Rotterdam thuis met 1-3 verloor.


Wat vind jij? Praat mee...