KNHB lanceert online database met complete interlandhistorie

De KNHB biedt vanaf vandaag de complete interlandhistorie van haar beide nationale elftallen online aan. Via interlandhistorie.knhb.nl en de app van hockey.nl zijn alle officiële interlands van de Oranje Dames en Oranje Heren nu netjes gerangschikt in een nieuwe database. Die bevat verder overzichten van de 167 gespeelde toernooien en alle internationals met hun lijst van gespeelde wedstrijden en doelpunten.

De afgelopen tien maanden hebben medewerkers van de KNHB de statistieken en wedstrijdgegevens die al bij de bond beschikbaar waren kritisch tegen het licht gehouden. Met informatie uit archieven van kranten en de bladen Hockey Sport en Hockey Magazine, gegevens van de wereldhockeybond FIH en sportdatabureau Gracenote zijn correcties uitgevoerd en ontbrekende data aangevuld. Ook is beeldmateriaal van zowel toernooien als internationals toegevoegd.

Interlandaantallen bijgesteld

Van sommige interlands uit het rijke Oranje-verleden bleek het lastig de gewenste karakteristieken (opstellingen, wissels, doelpuntenmakers, minuten van doelpunten) te kunnen controleren, met name de wedstrijden die los stonden van de grote toernooien. Media deden er nauwelijks verslag van of beperkten zich tot het afdrukken van alleen de uitslag. In een enkel geval waren de omstandigheden waarin die wedstrijden werden gespeeld zo vaag, dat moeilijk was vast te stellen of het een officiële interland betrof of een opgewaardeerde oefenwedstrijd. Dat heeft tot gevolg gehad dat de interlandaantallen van enkele internationals naar boven of beneden zijn bijgesteld ten opzichte van eerdere publicaties.

94 jaar interlandhistorie

De grondige renovatie van de interlandhistorie heeft geleid tot een totaaloverzicht van 2.624 interlands, waarvan de eerste op 23 januari 1926 werd gespeeld. In Antwerpen was het nationale team van België de tegenstander van de Oranje Heren (1-2 winst voor Oranje).

Ook is nu duidelijk dat Nederland 866 hockeyinternationals kent: 452 mannen en 414 vrouwen kwamen ooit minimaal één keer voor Oranje uit. Minke Smabers speelde de meeste damesinterlands (312), terwijl bij de heren Teun de Nooijer met 453 interlands het vaakst voor Nederland uitkwam. Topscorer aller tijden is Paul Litjens met 268 doelpunten in 177 wedstrijden. Bij de dames schoot strafcornergigant Maartje Paumen het vaakst raak: 195 in 235 officiële interlands.

Paul Litjens (uiterst rechts) haalt uit in de gewonnen interland tegen Frankrijk van 3 april 1976 (6-4). Hij zou die middag vier keer scoren voor Oranje. Foto: Hockey Sport

Oude helden in de spotlights

De nieuwe database geeft ook inzicht in de interlandloopbanen van enkele legendarische internationals uit een ver verleden. Wat te denken van wijlen Roepie Kruize, vader van Ties, Hans en Jan Hidde Kruize: de magistrale midvoor was tussen 1946 en 1954 goed voor 69 (!) goals in 56 interlands. Na zijn eerste tien optredens in het Oranje-shirt stonden er al zestien doelpunten achter zijn naam, zo ontdekken we na een blik op zijn lijst met wedstrijden.

Bij de Oranje Dames worden de flitsende carrières van onder anderen Wally van Bueren en Heleen van Rooy mooi zichtbaar. Van Bueren was de eerste vooroorlogse topschutter van de hockeyvrouwen met achtien goals in dertien interlands, terwijl Van Rooy in de jaren zestig uitgroeide tot de eerste vrouwelijke spits met een killerinstinct, getuige haar 28 treffers in 31 optredens. Ze maakte een hattrick bij haar debuut tegen Engeland in 1963. En dat terwijl ze toen pas zestien jaar was.

Altijd up to date

In de historietool is het mogelijk te zoeken op toernooien, op wedstrijdniveau of op naam van een specifieke speler of speelster. Ook is de lijst wedstrijden van de Oranje-teams tegen een specifieke tegenstander op te roepen. De database wordt vanzelfsprekend bij iedere interland bijgewerkt zodat de meest recente stand van zaken altijd beschikbaar is voor hockeyfans en -volgers.

In de nabije toekomst zal de database verder worden verrijkt met meer functionaliteiten en aanvullende data. Achter de schermen zullen specialisten de kwaliteit van de ingevoerde data constant bewaken en daar waar nodig verbeteren.


9 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Wally van Bueren - prachtige foto en vast wel “familie van”

 2. Charly Staal

  Super mooi dat dit er nu is 👍🏻 Wat te doen als er fouten in staan? Mailen naar wie?

 3. Ramon Min

  Je kunt dat altijd doorgeven via redactie@hockey.nl.

  1. Charly Staal

   Okay doen we

 4. lynnBosman

  Gaaf! Alleen zonde dat bv Zerbo en Fotuin op hun foto's "onthoofd" zijn ;}

 5. Ramon Min

  Inmiddels hersteld. Dank voor je opmerking!

 6. francakh

  Ik hoopte op wat beeldmateriaal...

  1. Nvanas012

   Van de OS 2016! Kwart finale vs Arg, en halve finale vs Ger😋😋😋😋

 7. Ramon Min

  Bewegend beeldmateriaal maakt het altijd mooier, maar dat was niet de insteek van deze database. We wilden er eindelijk voor zorgen dat de lijst met interlands, opstellingen en doelpuntenmakers klopte en voor iedereen beschikbaar was. In een volgende fase worden ook de bondscoaches nog toegevoegd en worden meer functionaliteiten toegevoegd.


Wat vind jij? Praat mee...