Max Caldas: ‘Zondag minder nadenken, meer overtuiging’

De spelers van Oranje moeten zondagmiddag in de allesbeslissende wedstrijd om een olympisch ticket tegen Pakistan minder nadenken en met meer beleving en overtuiging gaan hockeyen. 

Dat was de conclusie van bondscoach Max Caldas zaterdagavond een half uur na het bizarre duel met Pakistan dat in 4-4 eindigde. Ook Caldas erkende dat hij zich tijdens de wedstrijd wel eens had afgevraagd: ‘Waar zit ik naar te kijken?’

Oranje speelde grote delen van de wedstrijd ook voor hem onherkenbaar. De bondscoach hamert al weken, zo niet maanden, op het spelen met vertrouwen. Hij wil de tegenstander het liefst vanaf het eerste fluitsignaal bij de strot grijpen en met snel aanvallend spel overrompelen. De spelers moeten hoog druk zetten om de bal zo snel mogelijk te veroveren, het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van het vijandelijke doel. Dat vraagt van de spelers discipline, lef en vertrouwen.

Geloof

Op de trainingen en in de trainingswedstrijden die Oranje de afgelopen periode speelde, was dat steeds duidelijker zichtbaar. Met Robbert Kemperman en Valentin Verga er weer bij op het middenveld groeide het vertrouwen en sneed het Oranje-mes soms weer meesterlijk door de defensie van de tegenstander. Het waren die momenten waarop de vreugde van de gezichten straalde en het geloof groeide dat Pakistan al in de eerste wedstrijd op een kansloze achterstand zou worden gezet. Die tweede wedstrijd moest een formaliteit worden. Dat was geen hoogmoed, maar het rotsvaste vertrouwen binnen de ploeg.

Hoe anders verliep de wedstrijd van zaterdag in het volgepakte Wagener Stadion. Oranje speelde angstig, juist zonder het broodnodig lef en vertrouwen. Caldas: ‘Wij speelden met de handrem erop. Terwijl we vertrouwen moeten hebben, moeten durven hockeyen. Wij weten dat we dat in ons hebben. Dat is ook zo balen. We toonden dat nu pas toen het echt moest, de tegenstander ons daartoe dwong in het vierde kwart. ‘Waarom doen we dat niet vanaf het begin?, vroeg Billy (Bakker, red.) zich net na afloop in de groep ook af. ‘Dan waren we na één wedstrijd klaar geweest.’

Aanvoerder Billy Bakker spreekt de spelers van Oranje toe. Foto: Willem Vernes

‘Wij moeten geen tegenstander nodig hebben’, vervolgde Caldas. ‘Dat moet uit onszelf komen. We hebben het hier afgelopen week vaak over gehad. Je moet dat willen, moet dat kunnen. Als het even tegen zit, moet je dat repareren en weer gaan.’

Geweldig moyenne

Caldas had dat in grote delen van de wedstrijd niet gezien. Natuurlijk zat het Pakistan mee, zag hij tot zijn afgrijzen. Waar Nederland het betere van het spel had, daar scoorden de Aziaten telkens op het goede moment: zes corners, vier goals, een geweldig moyenne op internationaal niveau.

Maar Nederland had daarmee beter om moeten gaan, vond de bondscoach. In plaats van hockeyen met vertrouwen, zag hij een ploeg die in een ‘denkstand’ belandde. ‘De spelers gingen meer denken dan spelen. Sta ik goed? Doe ik het goed? Ze probeerden bijna te netjes te spelen, dat remde ons af. Niet elke keuze hoeft onderbouwd te zijn, soms moet je ook gewoon de dingen doen die in je opkomen. En als het juiste overtuigingsniveau er is, komen de juiste keuzes vanzelf.’

Max Caldas coachend tijdens het duel met Pakistan. Foto: Willem Vernes

Het is een van de aandachtspunten die Caldas aanstipt in de voorbereiding op het duel van zondagmiddag. Dat geldt ook voor de verdedigende corner, die er niet goed uitzag. Pakistan scoorde vier corners, twee rechtstreeks en twee uit een variant. Caldas: ‘We wisten dat Pakistan een goede corner heeft, maar ook wie de corner ging pushen en welke varianten ze hebben. Daar hebben we met de jongens over gesproken. Maar geheel in het beeld van de wedstrijd was ook de verdedigende corner heel matig. Misschien hebben we daarin elkaar ook te veel in de denkstand gezet.’

We moeten zondag niet denken, maar voelen. We moeten met een andere beleving gaan spelen.' Max Caldas over het tweede duel van Oranje tegen Pakistan

In de uren na de wedstrijd van zaterdag en in de voorbereiding richting de wedstrijd van zondagmiddag wil Caldas daarom ook niet eindeloos analyseren wat er nu precies is misgegaan. ‘We moeten de wedstrijd van zaterdag zo snel mogelijk afsluiten en ons herpakken. We moeten zondag niet denken, maar op gevoel spelen. We moeten met een andere beleving gaan hockeyen. We hebben nog een kans gekregen, die moeten we pakken.’


27 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Zelfs al wint Oranje vanmiddag, de titel kansen op de OS lijken onder de huidige begeleiding al verkeken. Meer dan 20 jaar zonder mondiale titel.

 2. robvisser

  @luchtisblauwgrasisgroen Klopt, maar ik vraag me bij je berichten wel vaak af of je dit wel zo erg vindt. Of is het een kwestie van 'het erin wrijven'. Ik denk dat je loyaliteit meer bij de Belgen ligt. Dat mag natuurlijk, ze zijn vandaag de dag het betere team.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Het is de constatering dat er niets veranderd, ondanks dat het duidelijk is dat het zoveel tekort schiet. Caldas er uit, Van den Heuvel erin. Ik kan niet wachten tot Nederland weer wereldtop is en eindelijk een mondiale titel pakt. Het talent is er.

 3. robvisser

  ^ Over de richting zijn we het wel eens, de huidige situatie is niet houdbaar.

 4. pietersmits

  En de coach riep: "Hup, hup, hup,.........." zucht

 5. Hockeyfeest

  @P-smits: De meeste reagluurders roepen niet anders. Maar je hebt gelijk, van een coach verwacht je meer. Totale onmacht.

 6. Van Dessau

  Misschien eens kijken naar de rugby wedstrijd Engeland - NZL. En dan natuurlijk wel je focussen op Engeland.

 7. Gstax

  Kan iemand die coach verlossen uit zijn lijdensweg! Sneu om te zien.

 8. Runa Honig

  Laten we hopen dat we vanmiddag die wedstrijd uit het vuur slepen en als er daarna niet wordt ingegrepen door de bond, zoals bijvoorbeeld bij de volleyballers recentelijk, dan is dat heel onprofessioneel en hockeyland Nederland onwaardig. In 10 maanden kan je nog veel doen met een groep. België en Australië haal je niet meer in, maar verder is alles mogelijk.

  1. stekel

   Als NL zich kwalificeert zal KNHB niks doen, deden ze tot op heden ook niet. Als het niet wordt gehaald hoeft KNHB niks te doen.. vertrekt Caldas zelf wel.

  2. lexi-b

   Op beide punten zal het me benieuwen. Als ik de verhalen van Caldas zo hoor heeft deze bondsstaf een heldere strategie, een uitstekend proces maar een belabberd vermogen om de spelers te faciliteren dit tijdens een wedstrijd consistent te vertalen naar executiekracht. Dat laatste is een "key task" van een bondscoach. Bij de dames kon Caldas zonder al te veel moeite voortborduren op het ijzersterke fundament van Lammers (en de immense voorsprong van de NL vrouwen). Bij de mannen moest hij het echt zelf verzinnen en doen. Daarin heeft hij ondanks zijn inspanningen en ongetwijfeld goede intenties gefaald. Zelfs als NL vandaag wint, verwacht ik geen medaille voor de mannen in Tokio. Brons zou al een opsteker zijn voor deze combinatie van staf en spelers. Of het KNHB bestuur over de collectieve daadkracht beschikt om in te grijpen heb ik zo mijn twijfels. Er zitten een aantal deskundige oud-topsporters in het bestuur maar ook een aantal risicomijdende "beroeps-bobos. Caldas wegsturen zou voor hen de erkenning van een grove inschattingsfout betekenen.

 9. Nvanas012

  Is het misschien ook niet zorgwekkend dat Duitsland 2x overtuigend won van Pakistan en Nederland, to be fair, de onderliggende ploeg is (was) tegen ze? Misschien dat het dik verliezen van Duitsland hoorde bij het mentale spelletje van de Pakistanen, maar alsnog.

 10. robjj27

  Geef de Paki’s credits. Gewoon heel slim gespeeld, 6 corners 4 goals. Analyse van de SCV door Pakistan goed gedaan. Verder TeamNL weinig kansen voor de nr 3 van de wereld. Chapeau Pakistan!

 11. max-annan

  Talent alleen red je het misschien nog mee in de jeugd. Op dit niveau niet. We hebben de boot al jaren gemist. Onder Van Ass is getracht een nieuwe weg in te slaan. Dat lukte niet. Positief vechthockey met het doorzettingsvermogen van de Duitsers, de fysieke kracht van de Australiers en de techniek en tactiek van de Belgen maakt een topploeg. Met de huidige mentaliteit redden we het niet en mogen we blij zijn als we vandaag de tweede wedstrijd tegen Pakistan winnen.

 12. edwin-smolders

  Het is nu zondagmorgen 10:54 uur en hopelijk deelt de KNHB de zorg die ik na gisteren voor het duel van vanmiddag heb. Na vanmiddag tellen worden als "maar" en "als" niet meer richting plaatsing voor Tokio. Als het tijdens interviews nu nog steeds gaat over termen als "besef" en "plezier, intensiteit, passie en beleving" dan klopt er iets niet. Ik hoop dat alles goed gaat komen vanmiddag en de heren richting Tokio kunnen gaan werken, maar dan moeten in de 24-uur tussen gistermiddag en vanmiddag ALLE neuzen dezelfde kant op gaan staan. Iedereen moet de overtuiging hebben dat het alles of niets is en voor iedereen moet helder zijn wat hij wel/niet moet doen en kan.

 13. Paul van Laak

  Altijd dezelfde ‘beste stuurlui aan wal’ hier, met dezelfde non-argumenten. Als je geen coachervaring, geen visie en geen inhoudelijke argumenten hebt, blijf dan lekker weg... 🤷‍♂️🤔 Spanje stond 0-3 achter tegen Frankrijk in de rust, moet de coach daar ook weg? Deze setting, met bijbehorende spanning, ia voor iedereen nieuw en onbekend. Waar de topteams in het voordeel zouden moeten zijn, zie je overal dat de druk er bij hen juist vol op staat, waar de ‘mindere ploeg’ niets te verliezen heeft...

  1. lexi-b

   Als ik in mijn werk jaar in jaar uit mijn meest cruciale targets zou missen weet ik dat ik op een gegeven moment het dringende advies zou krijgen om de eer aan mezelf te houden. Caldas is aangesteld met eenduidige KPIs, het NL mannen team weer de mondiale Nr. 1 maken en grote prijzen (WK & OS) winnen. In beiden is hij niet geslaagd, wat gezien de significante investeringen van grote sponsoren een slechte ROI is. Hockey is intussen vercommercialiseerd, performance is waar een bondscoach op beoordeeld moet worden - niet intenties. Heeft niks te maken met 'beste stuurlui' wel met een professionele attitude. Dat is waar de onderbouwde kritiek op dit forum over gaat.

 14. MIck

  Haha als je Geen coachervaring of visie hebt mag je niet reageren? Vervolgens Kom je Met een voorbeeld van Spanje wat hebben wij als Nederland Met Spanje te maken? Al sturen Ze de coach er bij 1-0 uit moeten Zij lekker weten. Onze Coach is al een Aantal jaar bezig en we zien maar Geen verbetering daar hoef je Geen coachervaring of Visie voor te hebben om dat te constateren.

  1. Paul van Laak

   @lexi-b GEEN EEN coach wordt aangesteld met een ‘je moet nr 1 worden’ KPI, wat een geklets... Nederland moest weer structureel bij de wereldtop gaan horen (net als de vrouwen, die met hem wegliepen en waar dit structureel bereikt werd overigens 🤷‍♂️) en doet dat ook; elk eindtoernooi top-3 (okay, EK 4e) en stabiele 3e plek op world ranking... @Mick iedereen mag altijd reageren natuurlijk. Wat mij stoort is dat hier altijd (alleen maar) dezelfde 3 à 4 mensen reageren met altijd dezelfde negatieve afbraak reacties, zónder inhoudelijke argumenten... 🤷‍♂️

 15. Toon Janssen

  Wat de uitslag ook wordt. Ik hoop dat er vanaf maandag met een nieuwe/jongere groep en staf gewerkt wordt aan een team dat in Parijs de leeftijd en rijpheid heeft om de laatste Olympische hockey titel binnen te slepen alvorens deze mooie sport van het Olympische toneel verdwijnt. 🙏 Voor de rest fijne wedstrijd.

 16. max-annan

  MIck, ik denk dat het niet alleen Caldas is die hierop aangerekend moet worden. Het team is gewoon niet goed genoeg. Anderen zijn beter. We hebben een aantal individueel sterke spelers, samenspelen kunnen ze echter niet, en synergy is ver te zoeken. Dat ligt denk ik niet aan de coach, eerder aan het materiaal waaruit hij moet kiezen. Dan zijn er daarnaast nog een aantal andere dingen die meespelen zoals mentaliteit en specifieke vaardigheden. Het is allemaal net niet. En daar win je gewoon niet mee.

 17. Esther BoschvanRoozendaal

  We roepen het al jaren er moeten andere coaches komen bij de Nederlandse XI-tallen Coaches met een tactische visie , maar de KNHB blijft maar slapen .

  1. Paul van Laak

   Meer tactische visie dan 2 coaches die zowel als speler als als trainer-coach wereldkampioenschappen en olympische titels behaald hebben bedoel je...? Okay, duidelijk... 🤔😂

 18. MIck

  Max-Annan, natuurlijk ligt het niet Alleen aan de coach Alleen is de coach wel de eindverantwoordelijke en steeds weer blijkt dat hij om wat voor reden dan ook de boel niet aan de praat krijgt. Binnen het elftal klopt het natuurlijk ook niet het Zijn allemaal leuke schoonzonen allemaal vrienden van elkaar dan is het misschien ook lastig om kritisch naar elkaar te Zijn dat blijkt ook ieder interview weer de problemen worden gebagatelliseerd. En op dit moment Zijn Belgie en Australie veel beter dan wij Zijn maar Kom op we mogen toch wel wat meer verwachten Tegen Pakistan. Ik heb gister Geen moment een Ned elftal gezien dat vecht voor een Olympisch ticket.

  1. Paul van Laak

   @Mick; Nederland, Australie én Belgie vormen al jaren de mondiale top-3. Australië en België zijn verder en hebben gewoon meer/beter/jonger materiaal. Die kunnen we goed partij bieden en af en toe verslaan. Er is een brede wereldtop, dat lijkt me alleen maar goed?

 19. Paul van Laak

  Nu gaan we al die azijnzeikers vast niet horen, toch? Dit was een ommekeer en een overtuigende zege, maar dat gaan we niet benoemen, toch? #jeweetwelwiejebent Tuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, zeker op weg naar Tokio, maar daar is ook tijd & ruimte voor...

 20. MIck

  Paul, Ik sta het op het Museumplein te vieren, waar Ben je? We hebben overtuigend gewonnen van de Nr 17 van de wereld geweldig wat een prestatie.


Reacties op dit bericht zijn gesloten.