Geschiedenis

Hockey bestaat al duizenden jaren. Zo tikten zelfs de oude Grieken al met een stok een bal heen en weer en ook in India wordt al heel lang een hockey-achtig spel gespeeld. Het huidige hockey begint echter pas vorm te krijgen vanaf de Middeleeuwen. De Britten spelen dan een spel genaamd Bandy-on-ice. Omdat zij op voornamelijk harde ondergronden als ijs en hard zand spelen, maken ze de onderkant van hun stick krommer. De naam van het spel verandert dan in Hockey-on-ice, waarbij hockey vermoedelijk verwijst naar de kromming (hook) van de stick. Veldhockey doet zijn intrede doordat de hockeyspelers in de zomer bij gebrek aan ijs op gras gingen trainen.

Hockey in Nederland

Hockey wordt in Nederland pas geïntroduceerd in 1891 door Pim Mulier. Het waren ook hier de ijshockeyers (die toen bandyspelers heetten) die in Haarlem in de zomermaanden op gras gingen spelen. De oprichting van de eerste hockeyclub volgde in 1892 in Amsterdam en in 1898 werd de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond (NHBB) opgericht. De bandyspelers verlieten echter vrijwel direct deze voorloper van de huidige KNHB.

Hockey was aanvankelijk nog een exclusieve herenaangelegenheid. Dames moesten wachten tot 1910 voordat ze lid konden worden van een hockeyclub. Maar wel onder de strikte voorwaarde dat ze “alleen Dinsdag en Donderdag-middag en Zondag’s tot 12 uur spelgelegenheid kregen”. Hoewel de dames nu mee mochten doen, lag er nog een schone taak voor de Nederlandse hockeyers om het grote publiek voor de sport te winnen.

Olympische Spelen van 1928

Begin 20e eeuw waren de Nederlandse hockeyers nogal eigenzinnig in hun spel. Zo speelden ze met een zachte bal (veel te gevaarlijk zo’n harde bal), waren de teams vaak gemengd en had de stick twee platte kanten. Geen enkel ander land kon de bijzondere Nederlandse regels volgen, waardoor er nooit internationaal werd gespeeld.

Dat verandert met de Olympische Spelen van 1928. Om mee te kunnen doen aan de Spelen in eigen land, werden de regels aangepast naar de internationale standaarden. Voor het oog van 35.000 toeschouwers wordt Nederland tweede achter India. Hockey is in één klap populair in Nederland. Het Nederlands heren- en dameselftal hebben sindsdien gezamenlijk 18 Olympische medailles gewonnen en veroverden 10 keer de wereldtitel.

Belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse hockeywereld

Jaar Gebeurtenis
1891 Introductie van hockey in Nederland
1892 Oprichting van de eerste Nederlands hockeyclub A.H.&B.C. in Amsterdam
1895 Eerste wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap
1898 Oprichting van de voorloper van de KNHB, de NHBB
1908 Hockey wordt een Olympische sport
1910 Dames konden sinds dit jaar lid worden van een hockeyvereniging
1928 Nederland neemt voor het eerst deel aan de Olympische Spelen met een hockeyteam
1980 Dameshockey wordt officieel een Olympische sport
1984 De Nederlandse hockeydames winnen voor het eerst goud op de Olympische Spelen
1996 De Nederlandse hockeyheren winnen voor het eerst goud op de Olympische Spelen
1998 In het voetbalstadion Nieuw Galgenwaard in Utrecht wordt voor het eerst een dubbel WK gehouden voor dames en heren
2008 De KNHB verwelkomt het 200.000ste lid
2014 Na het succes in 1998 wordt het WK voor dames en heren gehouden in het voetbalstadion van ADO Den Haag
2020 Rabobank en de KNHB starten met de Hockey Foundation