Spelregels

De spelregels van hockey in Nederland worden opgesteld door de KNHB, de hockeybond. De KNHB volgt hierin over het algemeen de internationale regels van de International Hockey Federation (FIH). Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste spelregels.

Net als voetbal is hockey een spel waarbij twee teams van elk elf spelers tegen elkaar spelen. In tegenstelling tot voetbal mag er onbeperkt worden gewisseld. Alle spelers hebben een stick, waarmee alleen met de platte kant wordt gespeeld. Dus niet met de voet of met andere delen van het lichaam. Je wint een wedstrijd door meer doelpunten te maken dan je tegenstanders. Een goal is pas geldig als de aanvallende partij de bal binnen de cirkel, het doelgebied vergelijkbaar is met het strafschopgebied bij voetbal, heeft geraakt. Hockey kent geen buitenspelregel.

Een wedstrijd duurt op het hoogste niveau (Hoofdklasse en internationale toernooien) vier keer vijftien minuten. Op alle niveaus daaronder – van jong tot oud – duurt een wedstrijd 4 x 17,5 minuut. Op dat topniveau wordt de tijd stopgezet als het spel stilligt. Daarnaast volgt er na een doelpunt en het toekennen van een strafcorner telkens een onderbreking van veertig seconden.

De wedstrijd wordt geleid door twee scheidsrechters. Elke scheidsrechter is verantwoordelijk voor een helft van het veld. Het is toegestaan dat een van de scheidsrechters voor een overtreding fluit die wordt gemaakt op de andere helft, met uitzondering van de cirkel.

Het veld is 91,40 meter lang en 55 meter breed. Ieder speelhelft heeft een 23-meterlijn en de cirkel rond beide doelgebieden heeft een straal van 14,63 meter. De doelen hebben een breedte van 3,66 meter en zijn 2,14 meter hoog. Een strafbal wordt op 6,40 meter genomen.

Lees meer over de regels van het hockey
Lees meer over het spelreglement veldhockey
Lees meer over het spelreglement zaalhockey
Lees meer over Hockey5s