De lastige loting van Oranje voor het WK nader bekeken

Het Nederlands elftal is in Bhubaneswar ingedeeld in poule D, samen met Maleisië, Duitsland en Pakistan. Poule D werd door de krant Times of India al bestempeld als ‘Poule des Doods’. De poulefase doorkomen voor Oranje is in deze poule de eerste opdracht. Daarna zit het venijn vooral in de kwartfinale en de kant van het schema waar de Oranje Heren belanden. De poule winnen geeft veel grote voordelen.

Voor het eerst sinds 2002 wordt het WK weer met zestien landen gespeeld. Daarbij is de indeling van de poules taai voor de Oranje Heren. De meeste wereldtitels bevinden zich in poule D. Pakistan werd vier keer wereldkampioen, Nederland drie keer en Duitsland twee keer. De aanwezigheid van het sterke Duitsland in de poule als tegenstander in de tweede poulewedstrijd, gecombineerd met de onvoorspelbare Aziatische tegenstanders Pakistan en Maleisië, maakt de poule gevaarlijk. Ook gevaarlijk is daarna de invulling van de cross-over en kwartfinale.

Poulewinnaar of tweede worden lijkt voor Oranje in bijna alle scenario’s uit te draaien op een kwartfinale tegen India of België. Hoewel Canada en Zuid-Afrika in poule C altijd kunnen verrassen. De extra cross-over is een tussenronde voor de nummers 2 en 3 van elke poule, voor de kwartfinale.

De verschillende scenario’s voor de Oranje Heren

  1. Als de Oranje Heren eerste worden in poule D. Dan plaatsen ze zich direct voor de kwartfinale, waar ze het opnemen tegen de winnaar van de cross-over wedstrijd tussen de nummer twee van poule C (België, India, Canada of Zuid-Afrika) en de nummer drie van poule D (Duitsland, Pakistan of Maleisië), de poule van Nederland. Dit is het meest gunstige scenario.
  2. Nederland kan natuurlijk tweede worden in poule D. Dan zal het een tussenwedstrijd, de cross-over, moeten winnen tegen de nummer drie van poule C (België, India, Canada of Zuid-Afrika) om de kwartfinales te halen. De kans dat Canada of Zuid-Afrika de taaie tegenstander wordt in deze fase van het toernooi, lijkt op voorhand groot. Als Oranje deze tussenronde wint als nummer twee van poule D, volgt een kwartfinale tegen de poulewinnaar van poule C. Op basis van de wereldranglijst zouden op voorhand België (nr 3) en India (nr 5) hiervoor het meest in aanmerking komen.
  3. Als Nederland tegenvalt, kan het derde worden in poule D. Dan treft Oranje in de tussenronde de nummer twee van poule C (België, India, Canada of Zuid-Afrika). Dan wacht in de kwartfinale de winnaar van de eigen poule D – we noemen een mogelijke tegenstander als Duitsland.
  4. Als Nederland (de nummer vier van de wereld) slecht presteert in de poulefase in India, kan het vierde worden. In dat geval zijn de Oranje Heren uitgeschakeld.

Een stuk vol aannames

De volgende passages zijn voor de speculanten onder ons. Laten we ervan uitgaan dat alle favorieten en hoger geplaatste landen op de wereldranglijst van hun lager geklasseerde tegenstanders winnen. Dan ziet het vervolg er zo uit voor Nederland:

Mocht Nederland eerste worden in de poule, en de kwartfinale winnen, dan wacht waarschijnlijk of Argentinië, of Spanje of Engeland in de halve finale.

Als Nederland tweede wordt in de poule, kan wereldkampioen Australië in de halve finale de tegenstander zijn. Ervan uitgaande dat alle favorieten allemaal hoger eindigen en er geen verrassingen zijn, die er natuurlijk wel komen.

Die eerste plaats in de poule is om drie redenen handig.

  1. Het ontlopen van de extra cross-over wedstrijd, tegen een waarschijnlijk stugge tegenstander.
  2. Het ontlopen van waarschijnlijk België in de kwartfinale. India lijkt dan de meest logische tegenstander.
  3. Het ontlopen van waarschijnlijk Australië in de halve finale.

Ook aan bovenstaande geschetste scenario’s zijn een behoorlijk aantal mitsen en maren verbonden. Als Oranje groepswinnaar wordt en Australië tweede in de poule, kunnen beide landen elkaar juist wel treffen in de halve finale voor een rematch van de WK-finale van Den Haag.

Iedereen voorspelt verrassingen bij het WK in India

De poulefase duurt lang. Het Nederlands elftal heeft na elke poulewedstrijd drie rustdagen. De belangrijkste wedstrijden worden in de laatste vier of vijf dagen afgewerkt, waarin de kwartfinale, halve finale en finale worden gespeeld. Iedereen, coaches, kenners en spelers roepen dat er veel verrassingen zullen zijn dit WK. Daarbij wijzen ze ook vaak naar het WK voor vrouwen.

Het WK voor mannen in het tropische en hockeygekke India ruikt op voorhand ook naar veel verrassingen. Aan de andere kant: de verschillen bij de mannen en de vrouwen tussen de wereldtop en de rest van de wereld zijn weer wat groter. De kans dat Australië in hun poule achter China, Ierland en Engeland zal eindigen, is klein. China doet mee aan het WK in Bhubaneswar, maar verloor vorig jaar met 10-0 van Oranje bij de HWL3 in Londen.

De loting van het Nederlands elftal had in ieder geval gunstiger gekund. Voor wie het ging duizelen bij bovenstaande scenario’s, kunnen we eindigen met de dooddoener dat Oranje, om wereldkampioen te worden, van iedereen, in elke fase, moet kunnen winnen. Je kunt bovenstaande hypothetische situaties dan in de prullenbak gooien en met een gerust hart de poulewedstrijden bekijken en van het hockey genieten.


Wat vind jij? Praat mee...