Het rommelt in de Duitse hockeywereld. Met spanning wordt uitgekeken naar 25 mei. Op die dag wordt namelijk het nieuwe bestuur van de hockeybond (DHB) gekozen. Normaal gesproken zorgt zo’n vergadering niet voor veel opschudding. Maar deze keer is het anders. Vier voormalige bondscoaches hebben in aanloop van deze bijeenkomst in een open brief de noodklok geluid.
Aanleiding voor de brief, die is gepubliceerd in de Frankfurter Allgemeine, Berliner Tagesspiegel en Deutschen Hockey Zeitung, zijn de zorgen van het kwartet over de prestaties van de Duitse nationale teams. Na het winnen van olympisch brons in Rio in 2016 vielen de dames en heren een jaar later op het EK net buiten de prijzen en tijdens het afgelopen WK kwamen Der Honamas en Die Danas niet verder dan een vijfde plaats.
Inhoud open brief
Markus Weise (olympisch kampioen met de dames in 2004 en met de heren in 2008 en 2012), Jamilon Mülders (olympisch brons met de dames in 2016), Bernhard Pieters (wereldkampioen 2002 en 2006 en olympisch brons in 2006 met de heren) en Peter Lemmen (bondscoach dames 2001-2003) pleiten allereerst voor een nieuwe bestuursstructuur bij de bond. Daarnaast moet er binnen het bestuur een duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden komen. Geen enkel bestuurslid mag in de toekomst meer dan een afdeling leiden.
Als voorbeeld noemt het viertal de meerdere verantwoordelijkheden van vice-president Remo Laschet. Die is verantwoordelijk voor de financiële en juridische afdelingen, maar nam vervolgens ook de taken over van de in de zomer vertrokken marketingdirecteur Jan Fischer. Dit leidde ertoe dat op bestuursniveau te veel taken op het bordje kwamen van sportdirecteur Heino Knuf.
Vertegenwoordiging competitie en nationaal team
Ook pleit het kwartet dat de nationale teams en de nationale competitie worden vertegenwoordigd op directieniveau. Op deze manier zou de nationale competitie kunnen meedenken over speelschema’s en hoogwaardige evenementen. Bovendien zien de voormalige bondscoaches graag dat in aanloop naar de verkiezing van een nieuw bondsbestuur zich kandidaten melden met een daadkrachtig programma.
Het eisenpakket van de voormalige bondscoaches valt vooralsnog niet in goede aarde bij bondspresident Wolfgang Hillmann. ‘Ik had mij een ander soort kritiek gewenst, een duidelijke constructieve dialoog. De manier waarop getuigt van een gebrek aan respect. Dat valt te betreuren’, zegt Hillmann in gesprek met Schwäbisches Tagblatt.
4 Reacties
vostammer
Paniek bij de oosterburen omdat de successen voor de nationale teams uitblijven en doordat de nationale competitie ontregeld wordt door een absurdistische internationale kalender. En net als bij ons heeft de Duitse hoofdklasse niets te vertellen over de schema’s van de internationals. EnAls om die reden de sponsors ook gaan weglopen.....
r-wortmann
@Lostammer, dit lees ik niet uit dit artikel. Volgens de oud-bondscoaches is het de structuur binnen de bond en het feit dat er geen invloed vanuit de clubs kan worden uitgevoerd op de competitie de aanleiding voor het uitblijven van successen. Of zie ik dit verkeerd?
vostammer
Dit artikel is een samenvatting van een artikel uit FAZ. De problematiek en irritatie echter speelt al langer in Duitsland. Daar wordt al een half jaar druk over gedelibereerd.Er is daar strijd tussen de belangen van de clubs en de bond.
jappiekrekel
En de KNHB? Alsof die de clubs betrekt?... nee die zegt eerst ja tegen de FIH en gaat daarna op de jaarlijkse vergadering (lees: gezellig borrel uurtje) uitleggen dat het goed is voor het hockey en dat ze ook echt haar best doet voor de Clubs... Laten we niet denken dat het hier anders gaat.