EK Dag 3: Koninklijke zege brengt Belgen al in halve finale

De eerste halvefinalist van het EK is bekend. Onder toeziend oog van koning Filip van België wonnen de Belgische mannen ook hun tweede duel van Engeland (2-0) en zijn daarmee verzekerd van een plaats bij de laatste vier.

De koninklijke zege kwam op het Wilrijkse Plein in Antwerpen minder gemakkelijk tot stand dan de Belgische supporters vooraf hadden verwacht. De Engelse ploeg, die zich in de eerste wedstrijd op het EK nog blameerde met een 2-2 tegen het nietige Wales, bood goed tegenstand en kreeg met name via de strafcorners legio kansen.

In de laatste minuut van het derde kwart, bij een 1-0 stand, waren ze heel dicht bij de gelijkmaker. De corner was van Ashley Jackson en via een tip van een medespeler belandde de bal op de lat. De Belgische verdedigers hoorden de bal alleen op het metaal spatten en zagen hem pas weer toen hij terugsprong in het veld. Daar kwamen de Belgen goed weg.

Koning Filip van België is aandachtig toeschouwer bij België-Engeland, met naast hem EHF-voorzitter Marijke Fleuren. Foto: Willem Vernes

Aan de andere kant van het veld klonk wel het geluid van de plank toen Alexander Hendrickx alweer zijn derde doelpunt van het toernooi scoorde. Zijn strafcorner knalde kiezelhard in het Engelse doel: 2-0. Daarmee was de wedstrijd, die onder meer onder leiding stond van de Nederlander Coen van Bunge, ook gespeeld. De Engelsen probeerden wel, maar kwamen niet meer door de Belgische defensie.

Na het laatste fluitsignaal trakteerden de duizenden Belgen, onder aanvoering van koning Filip, de Red Lions op een staande ovatie. Zij nemen met niets minder genoegen dan Europees goud voor de wereldkampioenen. De Belgen zijn daar, na de derde poulewedstrijd tegen Wales, nog twee stappen van verwijderd.

Sterspeler Arthur van Doren weet dat zijn ploeg echter wel beter moet spelen dan in de wedstrijd tegen Engeland. ‘Het resultaat is goed, maar dit was zeker niet een van onze beste wedstrijden. Er zijn veel punten die we beter moeten doen, zeker in balbezit. Het is een toernooi, dus dat geeft ons ook de mogelijkheid om ons elke wedstrijd te verbeteren’, zei Van Dooren.

De Engelsen strijden dinsdag in poule A tegen Spanje om de tweede halve finaleplek. De Engelsen moeten winnen, de Spanjaarden hebben aan een gelijkspel genoeg.

Kenny Bain. Foto: Willem Vernes

Kenny Bain geniet én baalt van eerste punt Schotland

Tot drie keer toe schalde zondagmiddag het geluid van Schotse doedelzakken over het Wilrijkse Plein in Antwerpen. Voor elke treffer van de Schotse ploeg tegen Ierland een keer. Tot tweemaal toe werd Hurley-spits Kenny Bain bejubeld, maar uiteindelijk was dat net niet genoeg om de grote buurman van het Britse eiland te verslaan: 3-3.

Bain wist na afloop niet of hij nou moest balen of genieten. Natuurlijk, hij was proud dat zijn ploeg voor het eerst in de historie een punt haalde op een toernooi op het hoogste niveau. Zeker nadat Schotland in de eerste wedstrijd van het EK met 9-0 was afgeschoten door Duitsland. Maar oh wat was de nummer 21 van de wereldranglijst dichtbij de eerste overwinning. Twee minuten en 21 seconden voor tijd was het cruciale moment van deze heerlijke wedstrijd. Bij een 3-2 stand voor Schotland kreeg Ierland een strafcorner. Die ging mis, maar werd volgens de arbitrage door een Schotse verdediger bewust met het lichaam uit het doel gehouden: strafbal. Die beslissing werd eerst herroepen, maar de videoref gaf Ierland daarna toch een unieke kans op de 3-3. Shane O’Donoghue voltrok het vonnis.

Bain was na afloop nog woedend over die beslissing. ‘Ik baal ervan dat het gelijk is geworden. Dat kan gebeuren, maar het gaat vooral over de manier waarop. Dat was absoluut geen strafbal.’ De teleurstelling was nog steeds zichtbaar in zijn ogen. Maar veel was er niet voor nodig om hem daarna toch weer trots te laten kijken. De meest ervaren Schotse international, die tegen Ierland zijn 181ste interland speelde, was zonder al te veel verwachtingen naar België afgereisd met de jonge ploeg. De draai om de oren van Duitsland had de moraal niet geknakt.

Die blik van Kenny Bain na zijn tweede treffer. Foto: Willem Vernes

Bain: ‘Uit de videobeelden van de wedstrijd tegen Duitsland bleek dat we echt wel kansen hadden om te hockeyen, maar de jongens verstijfden. Sommigen stonden met open mond te kijken dat ze plots tegen jongens als Herzbruch en Grambusch mochten spelen. We hebben die jonge jongens gezegd dat ze met pride moesten spelen. Ze moesten genieten van het podium.’

Dat deden de spelers van Schotland tegen Ierland volop. Zelfs een 1-0 achterstand bracht ze niet van de wijs. Het was vervolgens Bain zelf die zijn ploeg bij de hand nam. Eerst scoorde hij met een lekkere tip-in de 1-1, daarna reageerde hij attent op een rebound na een strafcorner. Zo stond Schotland plots met 1-2 voor. Toen Alan Forsyth er zelfs nog 1-3 van maakte, gingen de Schotten geloven in een stunt. De Ierse bondscoach Alexander Cox ging met de minuut somberder kijken. Ook na afloop stond de blik van de coach van Kampong alles behalve vrolijk. Met nog een ontmoeting tegen Duitsland in het vooruitzicht, is een topklassering voor Ierland wel uit zicht.

Alexander Cox geeft zijn Ierse ploeg aanwijzingen. Foto: Willem Vernes

Ook Schotland heeft dinsdag met een wedstrijd tegen Nederland geen makkie, weet Bain. ‘Maar wij gaan er gewoon van genieten, er het beste van maken. We hopen dat Nederland van Duitsland wint, zodat ze ons een beetje sparen. Het wordt pittig, maar dan kan ik vast wennen aan volgend seizoen met Hurley in de Hoofdklasse.’

Veteraan Pau Quemada (35) schittert bij Spanje

De mannen van Spanje hadden zondagmiddag op het EK weinig moeite met Wales. De Britten stuntten zaterdag nog met een 2-2 gelijkspel tegen Engeland, maar kwamen er tegen de Spanjaarden niet aan te pas. Op het Wilrijkse Plein in Antwerpen werd het 5-1, waarbij een hoofdrol werd opgeëist door de veteraan Pau Quemada (35).

Pau Quemada (midden) wordt gefeliciteerd met zijn treffer. Foto: Willem Vernes

Quemada speelde jarenlang voor het Belgische Leuven en werkte zondag zijn 258ste interland voor Spanje af. Daarin scoorde hij dus twee keer, waarbij zijn tweede doelpunt een fraaie tip-in was bijna vanaf de kop van de cirkel.

Voor Wales werd de eretreffer gemaakt door een bekende van de Nederlandse Hoofdklasse: Gareth Furlong. De strafcornerspecialist speelde afgelopen seizoenen voor Tilburg, maar keert terug naar zijn vaderland. Furlong kreeg één corner in de hele wedstrijd en schoot die meteen raak. Op dat moment was het al 4-0 voor de Spanjaarden, die door de overwinning na twee wedstrijden de tweede plaats bezetten in poule A achter koploper België. Het gastland speelt later vandaag tegen Engeland, dat een goed resultaat nodig heeft om uitzicht te behouden op een plek in de halve finale.

Engeland worstelt zich naar overwinning op Ierland

Ierland, de verrassing van het afgelopen WK voor dames, heeft zondag op het EK bijna wederom voor een stunt gezorgd. In de eerste poule-wedstrijd verloor de Ierse formatie weliswaar met 2-1 van Engeland, maar in de slotfase was de Green Army nog dichtbij de gelijkmaker.

Anna O’Flanagan neemt het doel van Maddy Hinch onder vuur. Foto: Willem Vernes

Engeland leek tegen de buurman lange tijd op weg naar een relatief gemakkelijk overwinning. Door doelpunten van Suzy Petty en Giselle Ansley stond de Engelse formatie na een klein half uur spelen op een 2-0 voorsprong. Nadat Bethany Barr in de 42ste minuut de 2-1 had gescoord, kantelde de wedstrijd. Ierland zette aan en Engeland moest terug.

Het ging er stevig aan toe in de slotfase. Nadat daarvoor al drie groene kaarten waren gevallen, deelde het arbitrale duo in het laatste deel van de wedstrijd nog drie gele kaarten uit. Twee voor Engeland (Hannah Martin en Sarah Evans)  en een voor Ierland (Zoe Wilson). Engeland piepte en kraakte, maar worstelde zich uiteindelijk, mede door goed keeperswerk van Maddie Hinch, naar een 2-1 zege.

 

Duitsland laat geen spaan heel van Wit-Rusland: 13-0

Kleine hockeylanden bestaan niet op een kampioenschap, zo willen sommige hockey-optimisten ons laten geloven. Tijdens dit Europees kampioenschap in Antwerpen blijkt dat weer eens niet waar. Nadat eerder Schotland met 9-0 verloor van de mannen van Duitsland, deden de Duitse vrouwen dat zondagmorgen nog eens dunnetjes over. Die Danas declasseerden het arme Wit-Rusland met liefst 13-0.

Het eerste optreden van de Wit-Russische dames op dit EK is daarmee een treurige exercitie geworden. Voor nagenoeg lege tribunes en in de plenzende regen werd de ploeg van de Nederlandse bondscoach Herman Kruis helemaal afgeschoten. Een keer eerder waren de Wit-Russische actief op een EK op het hoogste niveau. Dat was in 2008, ook in België, toen in Boom. De ploeg werd destijds achtste en laatste. Wit-Rusland zakte daarna af, maar is onder leiding van Kruis bezig aan een opmars. De ploeg kwalificeerde zich voor het EK door een 2-1 winst tegen Rusland in de finale van het Eurohockey Championship II.

Pia Maertens van Duitsland wordt gefeliciteerd na haar treffer tegen Wit-Rusland. Foto: Koen Suyk/Worldsportpics

Op dat hoogste podium toonde Wit-Rusland dat het in ieder geval een paar maten te klein is voor een topland als Duitsland. De Wit-Russische dames begonnen niet eens slecht aan de wedstrijd. Pas in de vijftiende minuut scoor Nike Lorenz de openingstreffer voor Duitsland uit een strafcorner.

De slechtste fase kende de ploeg van Kruis tussen de 40ste en 47ste minuut, waarin Duitsland zes keer (!) scoorde. Na de 13-0 in de 55ste minuut door Anne Schröder vonden onze oosterburen het wel prima. Rebeca Grote gebruikte Wit-Rusland om bovenaan de topscorerslijst bij de dames te komen. Zij maakte liefst vier treffers.

Programma dag 3 zondag 18 augustus

Zondag 18 augustus
D/H Tijd Wedstrijd Poule Uitslag
Dames 09:00 Duitsland – Wit-Rusland B 13-0
Dames 11:15 Engeland – Ierland B 2-1
Heren 13:30 Spanje – Wales A 5-1
Heren 15:45 Ierland – Schotland B 3-3
Heren 18:00 Engeland – België A nnb
Heren 20:30 Duitsland – Nederland B nnb

Wat vind jij? Praat mee...