Charbon houdt hoop in Almere: ‘Kunnen zonder Terrance en Jonas’

Pasha Gademan, coach van Almere, had afgelopen week een gesprek met Valentijn Charbon. De jonge aanvaller (19) mag zich als speler van Jong Oranje wel wat meer laten gelden in de groep, was de boodschap van Gademan tijdens de uitgebreide lunch. Het gesprek miste zijn uitwerking niet: Charbon scoorde zondag twee keer tegen Tilburg en redde daarmee een punt voor zijn geplaagde ploeg: 2-2.

Op papier schoot Almere niet zo heel veel op met dat punt. De Flevolanders staan met twee punten uit elf wedstrijden nog altijd helemaal onderaan de Hoofdklasse Heren, maar mentaal moet het gelijkspel de Almeerders toch een boost geven. ‘We geloven er nog altijd voor de volle honderd procent in dat we ons kunnen handhaven’, sprak Charbon na afloop vol overtuiging.

Die handhaving moet wel via de play-outs gebeuren, zo vertelde de realistische Gademan na afloop. ‘Rechtstreeks handhaving moeten we uit ons hoofd zetten, dat gaan we niet meer redden’, zei Gademan, die met zijn ploeg vijf punten achterstand heeft op Tilburg dat nu op de ‘veilige’ negende plek staat, net voor Klein Zwitserland (ook zeven punten) en Hurley (vier punten).

Vanaf de kant zag de coach zondag in het degradatietreffen met Tilburg dat zijn ploeg timide, bijna angstig begon tegen Tilburg. ‘Door al die nederlagen is er toch wat onzekerheid in de ploeg geslopen’, weet Gademan. De coach stormde in het derde kwart nog een keer verbaal langs de lijn om zijn spelers op te peppen, net als in de tijd dat hij als verdediger zijn ploeg aanvuurde als het even tegen zat.

Passie

Die passie en strijd miste Almere in het grootste deel van de wedstrijd tegen Tilburg. ‘We hebben er het hele seizoen al last van dat we niet goed beginnen, we in de wedstrijd moeten komen’, erkende Charbon. ‘Pas toen het echt moest, zeiden we tegen elkaar: fuck it, we gaan ervoor, we moeten die gasten opvreten. Toen kregen we plots de ballen, speelden we hoge press en hadden we ook nog kunnen winnen. We moeten leren dat we eerder in de wedstrijd al in die flow terecht komen.’

Het startsein voor het slotoffensief gaf Charbon zelf door in de 51ste minuut de 1-2 te maken. Eigenlijk op het moment dat weinig fans meer een kans gaven voor een positief resultaat van de thuisploeg. Charbon speelde zichzelf in de Brabantse cirkel goed vrij en tenniste de bal uit de lucht keihard tegen de touwen. Charbon, glimlachend: ‘Die was lekker. Ik rende naar de kant naar mijn ouders en zei tegen ze: ‘Denk je dat die erin zat?’

Waar is Allyminati?

Pas na de eerste treffer kwamen ook de supporters van Almere een beetje tot leven. Tot dan toe was het maar een dooie boel op het sportpark Klein Brandt. De vraag was lange tijd ook: Waar zijn de Allyminati? Samen met de Bloemigans uit Bloemendaal ooit de meest luidruchtige supportersschare van de Hoofdklasse, was tegen Tilburg gedecimeerd tot een groot spandoek en handvol fans, die slechts af en toe een kreet de lucht in slingerde.

De roemruchte Allyminati bestond tegen Tilburg slechts uit een handjevol fans. Foto: Willem Vernes

De paar fans van Allyminati beleefden, net als de andere toeschouwers van de thuisploeg, weinig lol aan de eerste helft, waarin beide ploegen aantoonden dat de huidige stand op de ranglijst geen vertekend beeld geeft. De teams leden veel balverlies en slaagden er bijna alleen in om kansen te creëren door fouten van de tegenstander.

Illustratief was de manier waarop de 0-1 viel in de dertiende minuut. Terwijl Almere zich bij de scheidsrechter nog druk maakte over de beslissing voor wie de bal was, ging Tilburg snel verder. Een klap in de cirkel en een tip-in van Fedrico Fernandez Onega was vervolgens het enige dat nodig was om voor de 0-1 te zorgen. Een minuut later was het al bijna 0-2, maar de jonge doelman Flip Wijsman redde knap op een inzet van Dale Hutchinson.

Dure misser

Liet Almere dan niets zien voor de rust? Nou, niet veel, maar vlak voor rust kreeg de ploeg van Gademan een goede kans via Charbon. Op slechts een paar meter van het doel sloeg de aanvaller de bal te veel in het midden van het doel om de ervaren goalie Camile van Emstede te verrassen.

Jaïr van der Horst juicht na de 0-2. Foto: Willem Vernes

Bijna nog groter dan die kans was de mogelijkheid die Deegan Huisman direct na rust kreeg. De topschutter van Almere is de afgelopen weken een van de weinige lichtpunten bij de Flevolanders, maar zijn backhand miste dit keer de vereiste precisie. Dat leek een dure misser, want een paar minuten later was het 0-2 voor Tilburg uit wat je amper een kans kunt noemen. Jaïr van der Horst kreeg de bal links in de cirkel. Ondanks een overmacht aan Almere-verdedigers ramde hij hard en laag met de backhand raak.

‘Natuurlijk missen we Jonas en Terrance’

Een knappe treffer die de beslissing leek te zijn. Tot Charbon de bal vanuit het niets tegen de touwen ramde. Plots ging Almere er vol voor, moest Tilburg terug en werd deze degradatiewedstrijd in het laatste kwart toch nog leuk. Het spel golfde op en neer. Waar Tilburg tot dat moment de wedstrijd strak in de hand had, moest de ploeg van coach Jeroen Delmee de teugels laten vieren en kreeg Almere ruimte. In de 59ste minuut resulteerde dat in de 2-2 via de stick van Charbon.

Charbon wordt gefeliciteerd met zijn eerste treffer door Stijn Jolie. Foto: Willem Vernes

De aanvaller vond het gelijke spel ‘zuur’, maar putte er ook hoop uit. ‘We moeten de komende weken punten sprokkelen en het dan in de slotfase van het seizoen weer afmaken. Vorig seizoen haalden we tien punten uit de laatste vier wedstrijden en speelden we ons veilig.’

Toen stond er wel een ander Almere, dat met Terrance Pieters en Jonas de Geus twee internationals in de gelederen had. Het duo vertrok naar Kampong. Charbon: ‘Natuurlijk missen we die gasten, maar we kunnen het ook zonder Jonas en Terrance. We moeten verder. Er zijn nu andere jongens die moeten opstaan, willen we nog kans maken. Daar ligt ook zeker een rol voor mij. Ik vind dat een mooie uitdaging.’