Van Dam en Hertzberger dodelijk effectief in lekkere topper

Als de wedstrijd tussen Oranje-Rood en Rotterdam een voorbode is voor de strijd om de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Heren, gaan we een mooie, spannende competitie tegemoet. Op het sportpark aan de Charles Roelslaan waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, maar Rotterdam was dodelijk effectief en won met liefst 1-4.

De Rotterdammers stapten door de overwinning met een grote glimlach en gebalde vuisten van het veld. Heel veel lekkerder kon de competitie voor hen niet starten. Enige opluchting moet er ook zijn geweest. De ploeg uit de havenstad speelt met een behoorlijke gewijzigde formatie in vergelijking met afgelopen seizoenen. Destijds was Engels vaak de voertaal, nu zal de Argentijn Joaquin Menini zijn kennis van de Nederlandse taal moet aanspreken om de gesprekken in de kleedkamer te kunnen volgen.

De kar trekken

In de Rotterdams ploeg vol Nederlandse talenten is een ding bij het oude gebleven: de internationals Jeroen Hertzberger en Thijs van Dam zijn de mannen die de kar trekken. Hertzberger met zijn ervaring, fanatisme en neus voor het doel, Van Dam als een van de fitste en snelste aanvallers op de Nederlandse velden. Samen zijn ze dodelijk, zo bleek zondagmiddag in Eindhoven waar ze beiden twee keer scoorden.

Van Dam scoorde de 1-1 na heerlijk voorbereidend werk van Menini en de 1-4 vlak voor tijd. Daar tussendoor geselde Hertzberger de thuisploeg. Eerst benutte de aanvoerder een strafcorner. Hij kreeg daarbij wel hulp van de doelman Pirmin Blaak en zijn verdedigers. De strafcorner ging in eerste instantie namelijk half mis. In de rebound produceerde Hertzberger niet heel veel meer dan een rollertje, maar tot zijn eigen verbazing zag hij de bal in het doel rollen: 2-1.

Jeroen Hertzberger verslaat Pirmin Blaak. Foto: Willem Vernes

Hulp had Hertzberger niet nodig bij de 1-3. Met een mooie actie haalde hij eerst zelf de strafbal. Nadat hij zijn stick met een handdoek had afgedroogd, legde hij de bal in de bovenhoek achter Blaak.

Daarmee was de wedstrijd, een paar minuten voor tijd, gelopen. Voor wie de eerste twee kwarten had gezien, moet dat een verrassing zijn. Het was namelijk Oranje-Rood dat in de beginfase het beste van het spel had. Al na vier minuten resulteerde dat in een terechte 1-0 voorsprong.

Teun Beins

Het doelpunt werd gemaakt door Teun Beins. Dat was het goede nieuws van deze zondagmiddag voor Robert van der Horst. De coach zag Mink van der Weerden vertrekken naar Rot-Weiss Köln. Met zijn geweldige strafcorner is dat voor elke coach een enorme klus om te vervangen.

De zware last heeft Van der Horst op de brede maar jonge schouders van Beins gelegd. Na vier minuten spelen liet hij zien dat Van der Horst terecht veel vertrouwen in hem heeft: Beins pushte de bal keihard tegen de touwen. In het vervolg van het duel kreeg hij nog drie kansen vanaf de kop van de cirkel. De eerste twee werden gepakt voor Meijer, de derde legde hij af en ging ook de mist in.

Teun Beins wordt gefeliciteerd door Joep de Mol. Foto: Willem Vernes

Trainingsgroep Oranje

Nog meer dan met zijn corner liet Beins in zijn veldspel zien tegen Rotterdam waarom de aanwezige bondscoach Max Caldas hem heeft toegevoegd aan de trainingsgroep van de Oranje Heren. Beins kende al een geweldige voorbereiding en speelde ook zondag een beresterke wedstrijd aan de kant van de ploeg, die deze zomer amper wisselingen heeft ondergaan.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Oranje-Rood in de eerste helft gemakkelijker combineerde en het beste van het spel had. De thuisploeg kreeg wat kansjes, was ook in het begin van het derde kwart een paar dichtbij en treffer. Maar verder dan één doelpunt kwam de ploeg van Van der Horst niet.

Tegen een ploeg met de dodelijke effectiviteit van Rotterdam was dat te weinig.