Eerst Rutte, toen de gemeenteraad: een hectische avond voor Deurne

Nadat vorige week dinsdag hockeyend Nederland zag hoe premier Mark Rutte live op televisie alle hockeywedstrijden voor de komende vier weken afgelaste, was de avond nog lang niet voorbij voor Bart van Goch, voorzitter van Deurne. Direct na de persconferentie schakelde hij de volgende livestream alweer in: die van de gemeenteraadsvergadering. Besloten werd of de gemeente de kosten van de renovatie van het hoofdveld deels zou betalen.

Inmiddels is er bijna een week verstreken. Terugdenkend aan die bewuste dinsdagavond, waarop het bestuur van de ene hectiek in de andere rolde, begint Van Goch te lachen om de opmerking dat het een bijzondere avond moet zijn geweest.

‘Zeg dat wel, ja.’

Allereerst zette hij om 19.00 uur de tv aan voor de persconferentie van Rutte. ‘’s Maandags was duidelijk welke maatregelen waarschijnlijk afgekondigd gingen worden. Als club hadden we daarom al een scenario klaar liggen, wie de wedstrijdsecretaris zou inlichten, wie de barcommissie, wie de leden, etc. Toen Rutte bevestigde waar we al bang voor waren, dat alle wedstrijden voorlopig werden afgelast, hebben wij als bestuur de boel snel in gang gezet. In ieder geval voor acht uur. Toen was het alweer tijd voor de gemeenteraadsvergadering.’

Publiek was bij die gemeenteraadsvergadering vanzelfsprekend niet welkom. Van Goch plugde daarom om 20.00 uur zijn oortjes in zijn telefoon in en zette de livestream aan. De spanning nam toe. De financiële injectie van de gemeente was allesbehalve een formaliteit. ‘Sterker nog, ik zat met samengeknepen billen.’

Spelers op het hoofdveld, dat gerenoveerd gaat worden. Op de achtergrond het clubhuis. Foto: Deurne

Een hectische raadsvergadering, met zelfs een motie van wantrouwen tegen de wethouder

Van Goch zegt dat het hoofdveld van Deurne – een semi-waterveld – dringend toe is aan een zogenoemde toplaagrenovatie, waarbij de bovenste laag vervangen wordt. De beslissing waarover maandenlang gesteggeld is of de gemeente de kosten voor vijftig procent voor zijn rekening zou nemen, viel tijdens de raadsvergadering. Het pijnpunt zat ‘m in het onbegrip van andere sportverenigingen, omdat Deurne in dat geval zo’n 130.000 euro vergoed kreeg. Significant meer dan waarop de gemiddelde sportvereniging uit Deurne na de raadsvergadering zou kunnen rekenen.

Wat Van Goch vervolgens zich via de livestream zag voltrekken, was een politiek schouwspel, met eerste termijnen, tweede termijnen en voor- en tegenstanders. Tegen de wethouder, die aan de kant van Deurne stond, werd op een gegeven moment zelfs een motie van wantrouwen ingediend. Aangenomen werd die motie niet, maar spannend bleef de hele kwestie tot het einde wel.

Om tien voor tien kwam uiteindelijk het verlossende woord. Van de financiële bijdrage van de gemeente was een meerderheid van de gemeenteraad voorstander. Het feest ging door. Als het papierwerk geregeld is, hoopt Deurne ergens in 2021 de toplaag van het veld te kunnen gaan vervangen.

‘Het was een avond van uitersten’, blikt Van Goch terug. ‘Jammer genoeg vertelde Rutte dat de clubhuizen voorlopig dicht moeten blijven. Anders hadden we op de goede afloop van de gemeenteraadsvergadering zeker een drankje gedaan.’


Wat vind jij? Praat mee...