De KNHB juicht het initiatief van ABNAMRO toe voor meer gelijkheid tussen de mannen en vrouwen in de hockeysport. Maar volgens bondsdirecteur Erik Gerritsen is de situatie in de hockeysport niet zo alarmerend als de bank stelt. ‘Ik durf te stellen dat wij van alle grote teamsporten de enige zijn waar mannen en vrouwen op internationaal topniveau gelijk zijn.’
ABNAMRO lanceerde donderdag haar nieuwe strategische plan voor de hockeysport: de Inhaalslag. De bank, hoofdsponsor van 53 clubs, vindt dat er te veel ongelijkheid is in het hockey. ABNAMRO stelt dat vrouwen in het tophockey 5 tot 10 keer minder verdienen dan mannen en minder dan 20 procent van het sponsorgeld naar vrouwen gaat. De bank heeft laten weten dat hockeyverenigingen die in aanmerking willen komen voor een contractverlening zich moeten committeren aan het fifty-fifty principe. Dat betekent dat ze in 2025 in het tophockey mannen en vrouwen evenveel moeten betalen en er bijvoorbeeld ook op bestuurlijk niveau gelijkheid moet zijn. ‘Terwijl tweederde van de hockeyers vrouw is’, schrijft de bank.
‘De sportwereld – en daarmee de hockeywereld – wordt nog altijd gedomineerd door mannen. Wij willen een organisatie zijn waar alle groepen uit de maatschappij zich gezien en gehoord voelen, ongeacht afkomst, religie, seksuele voorkeur, generatie, ras of sekse. Een sportclub is ook een plek met een belangrijke maatschappelijke rol. Als sponsor van 53 hockeyclubs in Nederland willen we ook hier het belang van meer gelijkheid voor het voetlicht brengen’, verduidelijkt Ernst Boekhorst, Head of Brand, Sponsoring, Foundation en Art & Heritage bij ABN AMRO.
Media-aandacht
Volgens Gerritsen is er bij de hockeybond al twintig jaar geen verschil in behandeling tussen mannen en vrouwen. ‘Zowel in aandacht en betaling is dat bij ons 100 procent gelijk. De budgetten zijn precies even groot. Dat geldt bij onze sport ook voor de media-aandacht waar beide teams voor vol worden aangezien. Dat is ook wat ons onderscheidt van andere grote teamsporten. Dat is onze kracht, dus ik ben een groot voorstander dit door te trekken in alle lagen van de sport.’
Gerritsen weet dat er op clubniveau wel degelijk een (groot) verschil in betalingen zit. Het is geen geheim dat de budgetten voor het mannenhockey bij ABNAMRO-clubs als Bloemendaal, Oranje-Rood, HGC en Rotterdam vele malen hoger zijn dan bij de damesteams. ‘Het is momenteel zo dat sponsors minder waarde zien in Hoofdklasse Dames dan in de Hoofdklasse Heren. Dat heeft ook te maken met de aandacht die er is: de halve finale van de play-offs bij de mannen is altijd uitverkocht en bij de vrouwen niet. Dat hoeft in potentie niet zo te zijn. Op de bedragen die clubs aan spelers betalen, hebben wij als bond geen invloed. Maar we kunnen samen met de clubs wel kijken hoe we het podium in de Hoofdklasse groter kunnen maken. Daardoor zou er meer media-aandacht komen en wordt het dus ook voor sponsors aantrekkelijker om de dames te sponsoren.’
Besturen
Ook op bestuurlijk niveau ondersteunt Gerritsen het streven van ABNAMRO om bij de clubs meer vrouwen in de besturen en commissie te krijgen. ‘In onze sport is 35 procent van de bestuurders vrouw. Dat kunnen niet veel sporten ons nazeggen, maar als we daar 50 procent van kunnen maken, zijn wij daar voorstander van. De diversiteit en inclusiviteit blijft wat ons betreft niet beperkt tot vrouwen, maar geldt voor alle groepen van de samenleving.’
14 Reacties
arnoldS
Leuk idee, kansloos initiatief. Er gebeuren straks twee dingen; Alle clubs zoeken nieuwe sponsoren. ABN AMRO schikt zich achter de Rabobank en verlaat t toneel. Of alternatief; geen hoofdsponsor maar breedtesport sponsor.
stekel
De Bank voldoet zelf niet eens aan deze doelstelling. Niet de Rvc, RvB of lagen er onder..
Eelco Houwink
Ik denk dat de bank bedoelt dat ze uit eigen initiatief het salarisverschil willen gaan suppleren. Anders is het meejekkeren in de moderne media-manie zonder er al teveel bij na te denken.
Nvanas012
Hoeveel verdienen spelers als Welten en de Goede bij de club eigenlijk?🧐
conegut
Max 15k. Terwijl bij de topclubs de ervaren HK speler ook dit bedrag krijgt. Amsterdam, Bloemendaal, Rotterdam, oranje rood en hgc. Allemaal hetzelfde. Toevallig allemaal dezelfde hoofdsponsor.
Boearco
Totaal niet over nagedacht. Veel verenigingen kunnen geen twee hoofdklasse teams in de lucht houden. Er moeten keuzes gemaakt worden. Maakt ABN ook een salaris schaal? Wat gaat een middelmatige hoofdklasse speelster bij de vrouwen verdienen? Wat gaat een buitenlandse verdienen? En wat gaat een middelmatige hoofdklasse speler bij de mannen verdienen? Wie bepaalt het niveau van de spelers? Gaat de ABN dat allemaal controleren? Moet het salaris van spelers van verschillende verenigingen (maar wel gesponsord door ABN) dan ook niet hetzelfde zijn? Het is absoluut een goed idee om een mannelijke topper en vrouwelijke topper gelijkwaardig te betalen. Maar er komt meer bij kijken. Het is makkelijk kletsen vanuit de KNHB, dat ze alles eerlijk verdelen. Die hebben alleen de beste spelers en geld genoeg. Maar clubs hebben te maken met niveauverschillen van spelers, niveauverschil van de klasse waarin beide teams spelen en een beperkt budget. Er moeten dus keuzes gemaakt worden door verenigingen. Daar gaat de ABN even aan voorbij. Het einde is echt zoek als sponsors zich met het beleid gaan bemoeien.
Avdd
Wat is dit goedkoop scoren van de ABN. Want waarom dit wel toepassen bij Hockey maar niet bij Ajax? Gewoon betalen naar wat ze opleveren... Dat is met Hockey niets dus wat de gek er voor geeft. We moeten gewoon erkennen dat voor de meeste mensen de entertainment waarde van mannensport groter is. Net als dat in andere delen van de entertainmentindustrie de vrouwen weer waarde genereren en beter betaald worden. Stop alsjeblieft met deze deugbagger
barteenkhoorn
. Deugen om het deugen. Vrouwen mogen van mij echt de wereld verdienen maar dit heet marktwerking beste ABN AMRO en we leven nu eenmaal in een kapitalistisch land. Er komen pak weg 3 tot 5 keer zo veel toeschouwers op een mannenwedstrijd af dan op de vrouwen. Gaan we dat dan ook aanpassen? In de modellenwereld worden vrouwen al jaren overbetaald tov mannen, verander dat dan ook even. Neem gelijk even de rest van de sportwereld mee... Hockeyclubs hebben het al supermoelijk om 1 vlaggenschip financieel in de lucht te houden laat staan als er “verplicht” nog een tweede bij moet komen. Dit alles uit de mond van een bank die nota bene door de NL’se staat is gefinancierd. Het klinkt haast als mooi excuus om de tophockeysport vaarwel te kunnen zeggen. Clubs kunnen en willen hier simpelweg niet in mee denk ik. Met alle respect ik denk dat er grotere problemen in de wereld zijn waar de Bank zich voor in kan zetten dan het gelijk willen trekken van de arbeidsomstandigheden van een semi-prof sport in NL.
willem-janpelle
Wie betaalt bepaalt. Vroeger was het bestuurslid ook bankdirecteur, en waren de procesen informeel. Die tijd is voorbij. Verder: wat is behalve wat extra baromzet vanwege hogere toeschouwersaantallen bij de mannenhoofdklasse de meerwaarde van een mannenhockeyer boven een vrouwenhockeyer? Ik vrees dat Rabo snel volgt. Het is allemaal voor de Buhne maar helaas de realiteit van de dag.
trijntjel
KNHB moet dan ook wat doen aan ongelijkheid in arbitrage. Nu is het zo dat jongens competitie landelijk de voorkeur krijgt bij indeling Bondsscheidsrechters. Is al jaren een heel slecht signaal. Super A jongens bv standaard Bondsscheidsrechters Super A meisjes niet
Avdd
Sorry maar het hoogste niveau vraagt de beste scheidsrechters
trijntjel
Ze spelen zelfde niveau. Het gaat om gelijkheid daar gaat dit artikel over. Als je de mannen tegen de vrouwen laat spelen winnen de mannen.
slangenmensnl
Goh, zou er uiterlijk 2025 dan ook eens een vrouwelijke voorzitter vd de KNHB zijn ?
conegut
Het liefst een gender neutrale atheïst. Zodat we helemaal geen kanten of kleuren bekennen.