Jong Oranje-teams boeken eerste succes op Spaans oefentoernooi

De Jong Oranje-teams hebben hun eerste wedstrijd van hun vier- en vijflandentoernooi in het Spaanse Terrassa gewonnen. De mannen van Michiel van der Struijk deden dat door Spanje met 5-4 te verslaan, de dames van Erik van Driel versloegen de Ieren: 2-0.

Het mannenduel was dus een waar spektakel. Hoewel Jong Oranje voldoende kansen kreeg, keek het al snel tegen een 2-0 achterstand aan. In het tweede kwart was daar Sheldon Schouten die voor de aansluiting tekende, uit de eerste strafcorner van de wedstrijd. ‘Dat gaf een goed gevoel’, blikt de twintigjarige verdediger terug. In het derde kwart zette hij op dezelfde manier zijn ploeg op voorsprong, die uiteindelijk niet meer uit handen werd gegeven. Zelfs niet toen de Spanjaarden nog een strafbal kregen. Die werd gestopt door Steven Verhoogt. Hij keepte om en om met Flip Wijsman.

‘We hebben veel energie gegeven. Hebben onze werklust getoond. Het voelt goed om zo’n eerste wedstrijd te winnen’, zegt Schouten. Dinsdag hebben de Jong Oranje Heren een rustdag. Dan worden de beelden van het duel met Spanje nog eens goed geanalyseerd en vervolgens vooruitgeblikt naar het duel van woensdag. Dan wacht België.

Die ploeg kent Schouten inmiddels goed, beide teams troffen elkaar in aanloop naar het toernooi vier keer. De laatste keer verloor Nederland dik: 6-0. ‘We willen hier van iedereen winnen. Dus ook van de Belgen. We kennen ze. We weten hoe ze spelen. En zij weten dat van ons. Als wij ons niveau halen, kunnen we ook van hen winnen.’

Danique van der Veerdonk in actie. Foto: Anne Mieke Achterhuis

JOD stroef maar uiteindelijk eenvoudig voorbij Ieren

De Jong Oranje Dames begonnen stroef, maar hadden uiteindelijk een makkelijke avond tegen Ierland. Danique van der Veerdonk en Floor de Haan tekenden voor de doelpunten in de 2-0 zege.

Pas in het derde kwart was het Van der Veerdonk die de score opende. Dat deed de Bossche speelster met haar sleeppush. Het was de tweede corner van de wedstrijd voor de ploeg van Van Driel. ‘Het doelpunt was nodig’, blikt de 20-jarige verdedigster terug. ‘Dat hadden we nodig. We hadden voldoende balbezit en waren voortdurend op hun helft, maar echte kansen bleven uit. Dat was na het doelpunt wel anders.’

Bijvoorbeeld toen Bente van der Veldt alleen op avontuur kon, op weg naar de Ierse cirkel. De spits werd hard onderuit gehaald, wat resulteerde in een strafbal. Die pushte De Haan feilloos binnen. ‘We hadden de voorsprong verder uit moeten bouwen’, is Van der Veerdonk kritisch.

Daantje de Kruijff. Foto: Anne Mieke Achterhuis

Ook de dames hebben België als eerstvolgende tegenstander. ‘We weten waar we ze pijn kunnen doen. Ons doel is dit toernooi te winnen, om ons zo perfect voor te bereiden voor het WK, eind dit jaar.’

Jong Oranje Dames Jong Oranje Heren
5 juli 20.00 uur Nederland – Ierland (2-0)  18.00 uur Nederland – Spanje (5-4)
6 juli 18.00 uur Nederland – België
7 juli  18.00 uur België – Nederland
8 juli 20.00 uur Duitsland – Nederland
9 juli  20.00 uur Nederland – Spanje
10 juli 18.00 uur Duitsland – Nederland  10.00 uur troostfinale, 12.00 uur finale

Jong Oranje Heren. Foto: Stijn Jolie