Wie maakt een einde aan de hegemonie van Bloemendaal? Dat is de vraag die alle uitdagers van de Noord-Hollandse topclub zich dit seizoen stellen. Eén ding is zeker: het wordt, net als vorig seizoen, weer enorm dringen aan de top.
Je zou er als tegenstander bijna grijze haren van krijgen, zo stoïcijns Bloemendaal afgelopen seizoen weer kampioen werd. Inderdaad, weer. De Mussen gingen fluitend door de reguliere competitie en waren als enige in een vroeg stadium zeker van een play-off-ticket. Natuurlijk kwamen daarna wat hobbels, zoals de tweede – verloren – halve finale tegen HGC. De bijna-nederlaag tegen Pinoké in de eerste finale. Maar op het moment dat het er écht op aankwam, was Bloemendaal beter dan de rest. Ervarener, geslepener, daadkrachtiger. En dat voor de derde keer op rij.
Op ’t Kopje zullen ze met plezier constateren dat de selectie van Bloemendaal weinig veranderd is. Natuurlijk gaan ze Florian Fuchs missen, de Duitser die zo vaak op bepalende momenten iets extra’s kon geven. Maar met de komst van Dennis Warmerdam, die zich ook uitstekend profileert bij Oranje, is de vacature voorin erg goed opgelost.
Pinoké en Amsterdam op het vinkentouw
Met Warmerdam is de link naar Pinoké snel gelegd. De spits hockeyde vorig seizoen immers nog bij de verrassende runner-up van de Hoofdklasse, die ook Niklas Wellen kwijtraakte. De Amsterdammers zochten en vonden de oplossing in een internationale klasbak – de Belg Florent Van Aubel – en een jeugdinternational – Boris Aardenburg. Ook de ploeg van Jesse Mahieu onderging weinig mutaties en beschikt uiteraard over de topscorer van de laatste twee seizoenen: cornerkanon Alexander Hendrickx.
We schrijven Pinoké daarom ook dit seizoen op voor de play-offs. Dat geldt ook voor Amsterdam, dat er zelfs sterker op is geworden. Met Rupinder Pal Singh – een boom van een vent, die ongeveer één op twee loopt in het Indiase nationale team – staat er een corner van internationale allure. Bovendien trok de ploeg van Alexander Cox ook Robbert Kemperman aan, die Oranje nog altijd niet uit zijn hoofd heeft gezet. Kan hij samen met zijn maatje Valentin Verga, Amsterdam laten sprankelen? Het moet in ieder geval stukken beter dan op het ABN AMRO Weekend, waar Amsterdam met niet minder dan 9-0 werd afgedroogd door Bloemendaal.
De grote verliezers zijn nu weer kanshebbers
Kampong en Rotterdam waren vorig seizoen de grote verliezers van het seizoen, maar staan te popelen om de top-vier van vorig seizoen aan te vallen. Kampong is jong, leverde door het vertrek van Kemperman en de gestopte Bjorn Kellerman ervaring en goals in, maar lijkt als selectie wel beter in balans. Het gat tussen internationale top en jong talent is door de komst van een aantal ervaren Hoofdklasse-spelers veel minder groot geworden.
Rotterdam is op papier sterker, door de komst van Steijn van Heijningen en de Engelse routinier Adam Dixon. De winst op de ABN-Cup betekende een mooie start voor de nieuwe coach Robin Rösch. Bovendien wil ook Jeroen Hertzberger er alles aan doen om zich terug te knokken in het Nederlands elftal. Daarom verwachten we dat Rotterdam en Kampong absoluut mee gaan strijden om de play-off-tickets. Dat geldt ook voor Oranje-Rood dat er met Tijmen Reijenga een rising star bij heeft gekregen.
De middenmoot en de nieuwe onderste drie
Den Bosch, met coach Marc Lammers als opvallendste aanwinst, en Klein Zwitserland positioneren we vooralsnog samen met HGC onder de bovengenoemde teams. De ploeg uit Wassenaar – vorig seizoen de meest verrassende play-off-deelenemer – had zoals vaak, veel wisselingen in de selectie. Op belangrijke plekken bovendien. Door gemis van Floris van der Linden, Kenta Tanaka, cornerman Gordon Johnston en international Van Heijningen is de ploeg uit Wassenaar veel bepalende gezichten verloren. Bovendien is coach Paul van Ass alleen de eerste seizoenshelft beschikbaar, daarna wordt hij fulltime bondscoach van de Oranje Dames.
Als we alles bij elkaar optellen zijn er dan nog maar drie ploegen over. Inderdaad, de nieuwkomers. HDM, Schaerweijde en Voordaan hebben als enige teams niet het vizier gericht op het linkerrijtje en stevenen af op een onderlinge competitie.
Hun missie is simpelweg erin te blijven. Op voorhand lijkt Schaerweijde, dat de andere twee teams vorig seizoen voorbleef in de Promotieklasse en van deze drie de meeste indruk maakte op de transfermarkt, het meest Hoofdklasse-proof. Op donderdag 15 september staat de eerste ‘kelderkrachtmeting’ op het menu, als Schaerweijde het opneemt tegen Voordaan.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.