Solide spelende Oranje Dames winnen met 6-2 van Nieuw Zeeland

De Oranje Dames wonnen hun 1e wedstrijd in de Champions Trophy met 6-2 van Nieuw-Zeeland. Nog nooit eerder verloren de Oranje Dames van Nieuw Zeeland in de Champions Trophy. Ook nu, in de 1e wedstrijd van beide teams op de Champions Trophy, trok Oranje aan het langste eind. Nieuw-Zeeland kwam nog wel knap terug van een 2-0 achterstand, maar Oranje wist uiteindelijk met 6-2 overtuigend te winnen.

De openingsfase was van beide kanten wat rommelig, en leidde niet tot grote kansen. ‘Het duurt te lang’, riep Alyson Annan de Oranje Dames toe. Een rush van Xan de Waard leidde even daarna de strafcorner in voor Nederland. Maartje Paumen pushte feilloos binnen, buiten bereik van keepster van Nieuw Zeeland Amelia Gibson. Nieuw Zeeland zette hoge druk, maar de Oranje verdediging bleef rustig en kon er combinerend goed uitkomen.

In het 2e kwart kreeg Oranje meerdere kansen om de voorsprong te verdubbelen. Welten schoot na mooi combinatiespel hard voorlangs, maar Kitty van Male was net te laat met haar stick platleggen voor de tip-in. Even later kon Eva de Goede vanaf de strafbalstip pushen, maar haar inzet miste precisie en kon daardoor nog worden gekeerd door Gibson. Ook de 2 strafcorners die volgden troffen geen doel. De 1e werd sterk verdedigd door Nieuw-Zeeland, bij de 2e miste Welten op een haar na de tip-in. Ella Gunson kreeg even daarna direct geel, nadat ze Van Male vloerde. Oranje bleef de aanval zoeken en dat resulteerde in de 24e minuut opnieuw tot een strafcorner. Paumen was wederom trefzeker, ditmaal loepzuiver in het andere hoekje. Net voor rust deed Nieuw-Zeeland echter, redelijk uit het niets, iets terug. Een te houden schot werd door Charlotte Harrison nog net van richting veranderd, waardoor de bal ongelukkig onder Joyce Sombroek door rolde: 2-1.

Rust

Oranje zocht ook na de rust de aanval, maar het was Nieuw Zeeland dat mocht aanleggen voor een strafcorner. De rebound werd hoog binnengetennist door Stacey Michelsen. Oranje behield echter de rust, en bleef combineren. Dat leidde eerst tot een pushkans voor Hoog, maar keepster Gibson redde. Vervolgens kon Van Male uithalen en gaf Kelly Jonker het laatste tikje: 3-2. Nog geen minuut later lag hij er aan de andere kant in, maar de Oranje Dames vochten de goal van Nieuw Zeeland met succes aan: hij bleek niet aangeraakt door de inglijdende Charlotte Harrison.

In het laatste kwart kreeg Nieuw Zeeland al snel een drietal strafcorners achter elkaar. Die werden echter stuk voor stuk prima verdedigd door Oranje, dat daarna direct weer naar voren hockeyde. Van Male kon na een briljante breedtepass van Ellen Hoog uithalen van kop cirkel, maar het schot was niet lastig genoeg voor de keepster van Nieuw Zeeland Sally Rutherford. Nieuw Zeeland kon vervolgens gevaarlijk worden uit de counter, maar Olivia Merry had teveel tijd nodig om uit te halen met haar backhand, waardoor Sombroek goed uit kon komen om te bal te keren. Hoog vuurde vervolgens een schitterende backhand af, maar die werd al even schitterend uit de hoek getennist door Rutherford. Oranje had in het 4e kwart duidelijk het overwicht, wat zich in de 49e minuut uitbetaalde in een goal. De push van Paumen werd dit keer gekeerd, maar de captain van Oranje sloeg met haar backhand eigenhandig de rebound binnen: 4-2. Niet veel later was Kelly Jonker opnieuw trefzeker. Naomi van As sloeg hoog op goal, en keepster Rutherford dook al naar de hoek. Jonker veranderde de bal echter in de lucht van richting en verschalkte zo de keepster van Nieuw Zeeland. In de slotfase deed Maartje Paumen er nog een schepje bovenop, en scoorde uit de strafcorner de 6-2, en haar 4e van de wedstrijd. Eindstand: 6-2

Nederland – Nieuw Zeeland 6-2 (2-1)

11′ Maartje Paumen 1-0 (sc)
24′ Maartje Paumen 2-0 (sc)
29′ Charlotte Harrison 2-1
36′ Stacey Michelsen 2-2 (sc)
40′ Kelly Jonker 3-2
49′ Maartje Paumen 4-2 (sc)
55′ Kelly Jonker 5-2
57′ Maartje Paumen 6-2 (sc)