Pilot voor jongste jeugd in de zaal: drie goaltjes per team

We moesten er even aan wennen, maar inmiddels is het een vertrouwd gezicht op de zaterdag. Drie-tegen-drie met drie goaltjes per team bij de wedstrijden onder de acht jaar. Ook in de zaal start de KNHB met het uitproberen van dit concept.

De hockeybond begint een pilot bij deze leeftijdscategorie, die vorig seizoen in verschillende regio’s ook al in de zaal speelde. Toen had een speelveld bij drie-tegen-drie nog één doeltje per ploeg. ‘We willen de zaal hierin gelijktrekken met het buitenhockey’, aldus Boukje Smeets, namens de bond betrokken bij hockey voor doelgroepen onder de achttien jaar. 

Wedstrijden tussen de teams in de ‘O8’ vinden plaats op de helft van een normaal zaalveld. Ze duren iets korter dan op het veld, twee keer vijftien minuten. De goaltjes, die circa vier meter uit elkaar staan, zijn anderhalve meter breed.

‘Ook bij deze keuzes staat het spelplezier weer voorop’, zegt Smeets. ‘Door meer balcontacten en succesmomenten zijn kinderen meer en beter betrokken bij het spel. We houden wel een beetje een slag om de arm, omdat zaalhockey natuurlijk een ander spelletje is. Het is technisch lastiger, omdat de bal veel sneller gaat. Daardoor is het voor kinderen – en zeker die van deze leeftijd – soms al een uitdaging om de bal onder controle te krijgen. We willen dus benadrukken dat we gaan kijken hoe deze opzet bevalt. Met de ervaringen die we dit seizoen opdoen, kunnen we volgend seizoen weer verder.’

In drie districten

De pilot wordt gehouden in de regio’s Zuid-Holland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland. ‘In de andere districten bieden we nog geen zaalhockey aan voor deze doelgroep. Dat heeft ook te maken met de beschikbaarheid van de zalen. In Noord-Holland zijn bijvoorbeeld relatief weinig ruimtes beschikbaar om te kunnen zaalhockeyen.’

In het veld zijn er ook klein aanpassingen verricht aan het veld bij de zestallen, in de leeftijdscategorie onder de negen jaar. Voor hen blijft het zaalhockey zoals het was: zes-tegen-zes op een heel veld. ‘Het was niet van toegevoegde waarde om dat te veranderen. Buiten hebben we het veld van deze groep een kwartslag gedraaid, dat was binnen niet aan de orde.’

‘Het is ook niet het doel om zo veel mogelijk wedstrijden te organiseren’, stelt Smeets. ‘Het gaat erom dat kinderen ook in de winterperiode op een toffe manier kunnen hockeyen. Lekker kunnen spelen en zich spelenderwijs ontwikkelen. Of dat tijdens trainingen is of bij wedstrijden, maakt daarvoor niet uit.’  


5 Reacties

  1. SanderVerkeij

    Uitstekend voor het bevorderen van de creativiteit en het zien van de (vrij) te bespelen ruimtes. Ook lijkt mij bij scoren in het middelste goaltje hier 2 punten aan toe te kennen, een toegevoegde waarde voor zowel het aanvallende als verdedigende team.

  2. MichielDeBoer

    @ Sander, zo wordt het net echt sjoelen. Ik heb er 1 rondlopen in de F jeugd en ben niet onverdeeld tevreden met de nieuwe regels: vooral het van overal scoren is een doorn in het oog: een blinde bal naar voren wordt (relatief) vaak een doelpunt. In de zaal zal dit een nog sterker effect (kunnen) hebben. De drie doeltjes is een goede aanvulling, maar extra punten toekennen zal als bij effect hebben dat de kidneren meer door het midden gaan hockeyen.

    1. SanderVerkeij

      Door de as spelen is in eerste instantie ook de beste en snelste weg naar “de goal”. Zo leren ze ook de werking van het goal waar ze jaren later mee te maken krijgen. Maar ook wanneer het druk is, het groen te zoeken aan de zijkanten waar ze dus ook kunnen scoren. En verdedigend leren kinderen onbewust de as te verdedigen. Scoren en doelpunten is op de eerste plek ook totaal onbelangrijk. Het gaat puur om het spelen en leren gebruik te maken van ruimtes. Om eerlijk te zijn, denk ik dat het vooral om de kwaliteit en wensen van de (volwassen) coaches gaat die het niks vinden. Laat kinderen op trainingen maar is 1:1 (/2) op 3 goaltjes spelen met de les: je wilt in het middelste goaltje scoren, lukt dit niet, dan zoek je het groen aan de zijkanten. Kinderen leren zo snel het verschil tussen door de as en via de zijkanten spelen.

  3. robdux

    Op het veld werkt dit al voor geen meter. Laat staan in de zaal.

  4. lenny-baker

    Het gaat om plezier en juichmomenten. De bal door het midden spelen? Prima. Op deze leeftijd moeten de kinderen met de bal leren omgaan. Het gaat nog niet om tactische dingen als via de zijkanten of breed spelen.


Wat vind jij? Praat mee...