Zes goals in kwartier zorgen voor puntendeling tussen OR en KZ

De mannen van Oranje-Rood en Klein Zwitserland hebben zaterdagavond in de Tulp Hoofdklasse Heren de punten gedeeld. In Eindhoven werd het in een heerlijk duel 4-4. In de laatste vijftien minuten vielen liefst zes treffers, een gele en een groene kaart.

Knotsgek. Anders kan je de slotfase tussen OR en KZ niet noemen. Tel maar even mee: in de 45ste minuut kwam Oranje-Rood – voor het eerst – op voorspong (2-1 via Jelle Galema). Twee minuten later maakte Klein Zwitserland gelijk (2-2 via Aki Käppeler). In de 51ste minuut: KZ op voorsprong (2-3, Aki Käppeler), 55ste minuut: OR maakt gelijk (3-3, Gijs van Merriënboer). 55ste minuut: KZ op voorsprong (3-4, Aki Käppeler), 57ste minuut: OR maakt gelijk (4-4, Thibeau Stockbroekx).

De geweldige slotfase volgde na twee kwarten waarin er voor de hockeyliefhebber weinig te genieten viel. Lang leek het erop dat het treffen tussen de Brabanders en de Steenbokken er eentje was om gauw weer te vergeten. Een gezapig duel. Tot de slotfase. Waar het vuurwerk vanaf spatte. Waarin uiteindelijk de punten gedeeld werden.

Alles onder toeziend oog van Oranje-bondscoach Jeroen Delmée. Die vast en zeker naar zijn nieuwe pupillen kwam kijken. Van de negen nieuwe stagespelers bij Oranje, speelden er zaterdagavond immers vier in Eindhoven. Sheldon Schouten en Max de Bie in het oranje en rood, Lucas Middendorp en David Huussen in het wit met blauw.

Tom Craig met de openingstreffer

De ploeg van Middendorp en Huussen begon beter. En kwam al na een minuut of twaalf op voorsprong. Waar bij OR nog niet veel lukte, kon KZ vrij eenvoudig de combinatie vinden. Tom Craig speelde de vrije Camil Papa aan, die de bal even bij zich hield en ‘m vervolgens weer afspeelde naar diezelfde Craig. De Australiër gleed op zijn buik de 0-1 binnen. Een verdiende voorsprong voor de Steenbokken die simpelweg beter begonnen waren aan het duel.

Hoewel KZ nog kansjes kreeg voor een tweede treffer, was het Oranje-Rood dat via Jelle Galema gelijkmaakte. De Brabantse aanvaller frommelde vanaf de achterlijn de 1-1 achter keeper Koene Schaper.

Heel vermakelijk waren de eerste twee kwarten dus niet. Grote kansen bleven uit en er werd zelfs niet een strafcorner versierd. Waar het voor rust vooral schaken was, leek het na rust in de verste verte niet op een denksport. KZ kreeg direct drie corners achter elkaar. Drie keer pushte Aki Käppeler; de derde poging was raak. Was. Want hoewel alles en iedereen die KZ een warm hart toedraagt de armen al omhoog had, keurde de scheidsrechter de treffer af. Tot ongeloof van de Amerikaan, want hij kon zich niet vinden in die beslissing.

Zes doelpunten in vijftien minuten tijd

Oranje-Rood had wat meer geluk met de corner. De tweede poging – de eerste mislukte via Gijs van Merriënboer – werd gepusht door de Nieuw-Zeelander Sam Lane. Die push belandde op de voeten van Matthew Swann, die de lijn verdedigde. Een strafbal volgde. Dat klusje was een prooi voor Galema, die snoeihard in de linkerkruising mikte en zo OR voor het eerst op voorsprong zette: 2-1.

Lang konden de supporters uit Eindhoven niet genieten van die tussenstand, want binnen zes minuten was het KZ dat weer aan de leiding ging. Twee keer was het de oh-zo belangrijke Amerikaan die raak pushte: 2-3. Maar OR kwam terug: ook Van Merriënboer deed een duit in het zakje vanuit de corner. Zo kwam OR alweer terug vanuit een achterstand: 3-3.

Daar eindige het heerlijke hoofdklasseduel niet mee. De bizarre vijftien minuten hockey waren namelijk nog niet voorbij. KZ kreeg weer een corner – de zevende van de wedstrijd – en ook die was raak. Waar Pirmin Blaak en zijn defensie klaar stond voor alweer een push van de Amerikaan, speelde KZ nu juist een variant. Eentje die Craig binnen pushte: 3-4. Zo stond de ploeg van coach Omar Schlingemann voor de derde keer dit duel op voorsprong.

Als de wiedeweerga haalde OR-coach Jeroen Baart zijn keeper het veld af, om met elf veldspelers nog wat te forceren. In een slotfase als deze, lukte dat. Een totaal mislukte strafcorner belandde via drie schijven bij  het Belgische goudhaantje Thibeau Stockbroeckx. Hij maakte met nog tachtig tellen op de klok – alweer – de gelijkmaker: 4-4.

Daar bleef het bij in Eindhoven. Een puntendeling. Een resultaat waar beide ploegen niet veel aan hebben, maar na zo’n spektakelstuk al met al tevreden het veld afliepen.