KNHB start experiment: nog maar één scheids bij oudere jeugd

De KNHB start vanaf 15 mei een pilot bij de oudere jeugd om nog maar te fluiten met één scheidsrechter. De bond maakte vrijdagochtend dit besluit bekend en geeft aan dat deze maatregel wordt genomen vanwege het tekort aan vrijwilligers. Het experiment geldt alleen voor de jeugdteams onder 18, 16 en 14 jaar die in de Eerste Klasse of lager spelen.

Update: Wees gerust …

Maar hoe gaat dat in de praktijk? Om het antwoord op die vraag te vinden gingen we langs bij Coen van Bunge, die eerder deze week voor het eerst in zijn eentje floot. ‘Het tekort aan vrijwilligers is natuurlijk een slechte trend’, aldus de internationale scheidsrechter over de ingrijpende verandering.

‘Maar als scheidsrechter biedt deze verandering ook voordelen. Zo sta je bijvoorbeeld niet meer langs de lijn bij de dug-outs, dus krijg je als scheids minder directe kritiek te horen vanaf de bank. Daarnaast zijn er geen onduidelijkheden meer wanneer beide scheidsrechters, zoals nu nog weleens gebeurd, iets anders aangeven.’

Overtuigend fluiten

De arbiter stipt ook nog een ander voordeel aan. ‘Ik mag straks als scheidsrechter overal op het veld komen en in beide cirkels fluiten’, reageert Van Bunge, die hoopt op coulance van de spelers. Want het wordt natuurlijk wennen voor hem, zijn collega’s en de spelers binnen de lijnen.’ Na zijn vuurdoop bij bij een oefenduel tussen twee districtsteams heeft Van Bunge ook een tip voor de scheidsrechters, die straks alleen in het veld staan. ‘Het is altijd al belangrijk om overtuigend te fluiten, maar nu helemaal, wanneer je in je eentje staat.’

De proefperiode loopt tot de zomer. Dan zal de KNHB evalueren of het nodig is om deze noodmaatregel voort te zetten. Het is ook mogelijk dat het experiment wordt uitgebreid naar andere doelgroepen.


14 Reacties

  1. birgitslaats

    Hoop dat ze de proef ook met een onervaren speler uit 014 016 en 018 doen. Die vinden t nu al super eng..mogen ze het dan heel fijn helemaal alleen doen en mooi mee rennen met de bal..echt 🤦🏻‍♀️

  2. robdux

    Bizar. We gaan ons dus aanpassen, omdat verenigingen hun zaakjes niet regelen. Het ledenaantal neemt al af en dan gaan we de lagere teams nog minder serieus nemen door er maar 1 scheidsrechter op te zetten? Dit kan echt niet.

  3. john-de-jong

    Wie verzint dit? Ouders vinden het al 'eng' om 3x3 of 6x6 te fluiten. Laat staan iemand van 15 met net een CS-kaart die even alleen aan de slag mag vs. de ouders van de CD-jeugd die overal wat van vinden. Er is zoveel fout aan dit idee. Je zorgt ervoor dat echt niemand meer casual even wil fluiten en daardoor heb je straks een nog groter probleem. Even een snel rijtje: 1) Samen sta je sterker, een collega met ruggenspraak is echt fijn om te hebben, zeker bij moeilijkere of beladen wedstrijden. En ja, die zijn er ook onder de eerste klasse, zeker bij AB-jeugd. Je leert altijd van elkaar en is ook wat gezelliger. 2) 4 ogen zien meer dan 2. 3) Door de diagonaal te fluiten zie je altijd het spel, er gebeurt nauwelijks iets achter je rug om. In het midden mis je de helft. Buiten dat, heb je goed zicht op de zijlijn aan jouw kant. 4) Je loopt minder het risico 'in de weg' te lopen of onbedoeld een bal te vangen. 5) Hockey is een steeds snellere sport, hoe kan je nou fatsoenlijk alle lijnen en de rest in de gaten houden? Of bij een strafcorner sluipende middenvelders tegengaan? Je gaat veel meer discussies krijgen met 1 tegen 11 (of 22+bank en staf). Bij 6x6 (heeft sinds dit seizoen 1 spelleider) is het af en toe al gokken wie de bal over de ene zijlijn heeft gespeeld en of ie er überhaupt overheen is gegaan. 6) Beide cirkels fluiten is wel wat bijzonder als voordeel. Dat kan je gewoon afspreken van tevoren. Je kan als scheids van de andere kant prima je collega helpen. Waar is de analyse waarom men niet meer wil fluiten? Of hoe verenigingen hier beter mee om kunnen gaan?

  4. john-de-jong

    @christiaan-loeber Bj 3x3 (logisch, veld is ~23x23) is het al. Sinds dit jaar bij 6x6 ook, maar dan is het veld 45x25 en heb je in je eentje al moeite om altijd te zien of de bal over de lijn is aan de verre kanten van het veld. Tel daarbij op dat onervaren ouders nu al helemaal het veld niet meer opgaan (help! ik ben alleen-syndroom) en dus alles op de ouders met hockey- en fluitervaring komt te liggen. Dat heeft lang niet elk jeugdteam ruim voorhanden, laat staan dat ze elke thuiswedstrijd willen fluiten. Die willen ook gewoon wel eens naar hun kind kijken. De switch naar spe(e)regels op die leeftijd heeft de boel ook niet duidelijker gemaakt, waardoor ik dit seizoen veel mensen zie die eigenlijk alleen nog fluiten voor een doelpunt, ongeacht hoe deze erin geschopt wordt.

  5. paulslings

    Stop met alleen maar investeren in top jeugd teams en nl selectie teams. Stop al je geld voor 2/3 jaar in het opleiden van scheidsrechters.

  6. paulslings

    Ja goed punt!

  7. bartherklots

    Hele slechte oplossing. Misschien de scheidsrechters vanaf overgangsklasse t/m hoofdklasse meer de boer op. Adopteer een of meerdere clubs, ga langs, begeleid geef clinics. Er is genoeg te doen om het fluiten leuk te maken.

  8. rob-tettero

    Dit is geen oplossing van het probleem. zet het huidige systeem van CS+-Bio-Bonds in de kast. dit traject is te langdradig en niet transparant. zet meer in op de CS+ opleiding net als het halen van het rijbewijs. Laat mensen meters maken en kijk daar naar het niveau van iemand, binnen de club. laat districts coordinatoren ism de clubs verder samen bepalen waar iemand staat en op welk niveau kan worden ingezet. maak het breder en toegankelijker voor iedereen. in je eentje fluiten is echt geen optie.

  9. hennie-henken

    Zijn de beleidsbepalers en dhr. Bunge “onder een steen gevonden” of zo. Werkelijk wat een onzin voorstel🙈Hoe kan je in je eentje een heel veld overzien, onmogelijk. Ik raad dhr. Bunge nog een keer aan om wat hij gezegd heeft, dit nog eens goed na te lezen. Dan zegt hij: Ohhhhh sorry, wat een onzin verhaal heb ik uitgekraamd. Straks is er geen jeugd meer die gaat fluiten, want ze krijgen nu al een hoop commentaar en als je alleen fluiten, wordt dat alleen maar erger. Ik zeg succes verzekerd👎

  10. hennie-henken

    Helemaal mee eens. Ik zou zeggen, kom eens onder die rots vandaan.

  11. thijsretra

    De oplossing in mijn ogen en een oproep aan alle clubs, laat de jeugd de jeugd fluiten. De D door de B, de C door de A, de betere A de B en de jong senioren de A. Zo leren de leden weer dat bij een club hockeyen, ook iets vraagt van je vrijwilige kant, het een verenging is en geen school of bedrijf”. De jeugd leert de spelregels zo beter en moet dit toepassen en het belangrijkste, ze leren al vroeg hoe moeilijk fluiten is en zullen dus scheidsrechters die hen fluiten beter begrijpen. Begeleidt deze jeugd wel goed tijdens het fluiten, zodat ze het niet als straf gaan zien, maar als een toevoeging aan het leukste spelletje.

  12. keesbrinkman

    1 April…… 🫣

  13. MichielDeBoer

    Ik proef dat deze regel wel heel dicht op 1 april zit. Indien wel, goede grap verkeerde dag, indien niet, dan zit de lokale dorpsclown in de commissie :)

  14. wouter.engelkes@gmail.com

    Zou ik nu, als voormalig eenzame voetbalscheidsrechter, met terugwerkende kracht wat respect krijgen? 😉 Veel clubs moeten iets verzinnen, en dit helpt. En als de club 2 scheidsrechters kan regelen, dan fluiten die toch gewoon allebei. In je eentje is te doen hoor. Hij/zij hoeft er ook niet helemaal alleen voor te staan. Zet op 2 hoeken iemand (reserve, pappie, manager)) die de lijnen in de gaten houdt. Die vind je wel. Alleen is een voetbal tegen een scheids iets minder pijnlijk dan een hockeybal... dat ga je wel krijgen.


Wat vind jij? Praat mee...