Hoofdklasse 50 jaar: hoe Kampong de kunstgrasprimeur misliep

De Tulp Hoofdklasse Heren bevindt zich in zijn vijftigste seizoen. In deze rubriek staan we regelmatig stil bij dit jubileum: we vissen anekdotes, ludieke feitjes, foto’s en opvallende spelers en statistieken op uit de grote Hoofdklasse-vijver. Vandaag deel 6.

Heb je tips om de inhoud van deze rubriek te verrijken? Mail die dan naar redactie@hockey.nl.

Uit de oude doos 📦

Kampong was de eerste Nederlandse club met een kunstgrasveld. Al in het voorjaar van 1977 was de mat op het terrein aan de Laan van Maarschalkerweerd gebruiksklaar, maar Kampong mocht er van de KNHB pas vanaf het seizoen 1977-1978 daadwerkelijk Hoofdklasse-wedstrijden op spelen. Opmerkelijk genoeg stelde de club het spelen op het kunstgras zelf met nóg een seizoen uit. Kampong was bang dat het continu switchen tussen het eigen kunstgras en de natuurlijke grasvelden van de andere Hoofdklasseclubs alleen maar in het voordeel van de concurrentie zou uitvallen.

Ondanks de primeur van de eerste kunstgrasmat in Nederland is Kampong níet de eerste club geweest die ook een Hoofdklasse-wedstrijd op de kunstvezels speelde. Die primeur ging op 25 mei 1977 naar de spelers van HGC en Hattem. Terwijl de reguliere competitie al was afgerond, moesten beide clubs nog een onderling inhaalduel afwerken waarbij helemaal niets meer op het spel stond. De KNHB bood de clubs de gelegenheid dat in de avonduren op het splinternieuwe kunstgras van Kampong te doen. Zo was Kampong de eerste Hoofdklasseclub met kunstgras, maar waren HGC en Hattem de eerste gebruikers ervan.

In the spotlights 💡

Opmerkelijke foto 📸

Een beeld uit de wedstrijd tussen HDM en Klein Zwitserland uit het seizoen 1992-1993. De oudere hockeyfanaten onder ons herkennen ongetwijfeld de speler in het midden: het is Reinout Oerlemans, misschien wel de meest beroemde Nederlandse ex-Hoofdklassespeler ooit. Als talent van KZ droomde Oerlemans van een leven als tophockeyer en genoot hij tegelijkertijd als Arnie Alberts grote populariteit vanwege zijn hoofdrol in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden.

Uiteindelijk verbood RTL4 Oerlemans zijn acteerwerk nog langer te combineren met de risicosport hockey, waarna hij na een paar jaar geruisloos verdween uit de Hoofdklasse. Oerlemans groeide na zijn periode als soapster en presentator uit tot een zeer succesvolle televisieproducent. Hij verkocht zijn productiebedrijf Eyeworks enkele jaren geleden voor zo’n 200 miljoen dollar en woont al geruime tijd met zijn gezin in de Verenigde Staten.

Van het scorebord 🧮

HGC slaagde er op 28 oktober 1979 als eerste club in dubbele cijfers te halen in een Hoofdklassewedstrijd. De ploeg uit Wassenaar was die dag op eigen veld veel te sterk voor Tilburg en kogelde tien ballen achter de arme doelman Joop Ooms: 10-0. Robert van Maasakker werd topscorer van de dag met vier treffers, Roderick Bouwman maakte er drie en Wouter Leefers, Jaap Kooreman en Paul van Ass scoorden elk één keer.

Na HGC in 1979 kwam het nog eens 21 keer voor dat een ploeg een Hoofdklassewedstrijd met minstens tien doelpunten verschil won. Klein Zwitserland deed het in het seizoen 1980-1981 liefst vier keer: 0-10 bij MOP, 11-1 tegen DKS, 13-1 tegen MOP en 15-0 tegen Breda. Die laatste monsterzege is nog altijd de grootste overwinning ooit van een ploeg in de Hoofdklasse.


Wat vind jij? Praat mee...