Ingestudeerde corner brengt Kampong zege: ‘Maar ik ging voor de tip’

Een ingestudeerde strafcornervariant helpt middenmoter Kampong zondagmiddag aan de winst op concurrent HGC (1-2), vier minuten voor tijd. ‘We hebben veel op deze variant getraind. In de rust besloten we dat we ’m maar eens moesten uitvoeren’, zegt Noor van den Nieuwenhof, degene om wie de variant draaide.

Zes keer legt international Luna Fokke aan voor een strafcorner in de eerste helft van de confrontatie tussen de nummers zeven en acht van de competitie. Vijf keer pusht ze rechtstreeks. Eén keer kiest ze voor een backhandtip. Maar HGC-keepster Sofie ter Kuile gooit haar hele hebben en houden in de strijd en weet met enkele knappe reflexen haar doel schoon te houden. Als vlak voor rust Fokke de zesde corner van Kampong naast pusht, op een stand van 1-1, dringt de vraag zich op of het niet eens tijd wordt voor een variant.

Kampong zelf komt ook tot die conclusie. Binnen de muren van de kleedkamer valt in de rust het besluit om bij de volgende corner te kiezen voor een variant. Eén die de afgelopen weken op de training van a tot z is ingestudeerd. ‘Zij liepen de meeste corners uit op Luna. Dus de ruimte lag aan de andere kant’, aldus Kampong-coach Kai de Jager.

Noor van den Nieuwenhof schreeuwt het uit nadat ze Kampong vier minuten voor tijd op een 1-2 voorsprong heeft gezet. Foto: Willem Vernes

Vlak voor tijd scoort Kampong de 1-2

Lang ziet het er echter niet naar uit dat Kampong in het restant van de wedstrijd nog een corner krijgt. In de tweede helft koersen de teams af op een 1-1 gelijkspel. Maar dan is het Kampong-talent Eline Jansen die het op haar heupen krijgt. Ze dribbelt de cirkel van HGC in en legt de bal op een voet van Zoë Admiraal. Strafcorner nummer zeven. Dit is voor Kampong het moment om HGC toch nog pijn te doen, vier minuten voor tijd.

Aangeefster Mea de Vries gooit ter hoogte van de aangeefstreep nog snel een bidon leeg. Het is tijd om al die trainingen in de praktijk te brengen. Het is tijd voor het geheime wapen.

De Vries speelt Bente van der Veldt in. Zij stopt de bal en legt hem klaar voor Luna Fokke. Alles wijst erop dat zij opnieuw degene is die rechtstreeks gaat slepen. Uitlopers Margot van Geffen en Loes Coward-Stijntjes sprintten op haar af. Maar Kampong lokt hen in de val. In plaats van op doel te pushen, schuift Fokke de bal plotseling naar rechts. Helemaal vrij staat daar Noor van den Nieuwenhof. Zij flatst de bal diagonaal richting de linkerpaal. Deze keer heeft Ter Kuile geen antwoord. Doelpunt!

Kampong is dolblij met de overwinning op HGC. Foto: Willem Vernes

Ik speelde hem wel om te scoren. Maar de bedoeling was eigenlijk dat iemand er tegen aan liep Noor van den Nieuwenhof, de maker van de winnende goal

De vuist van Van den Nieuwenhof gaat de lucht in. Haar teamgenoten vliegen haar in de armen. De ontlading is groot. Dit is voor Kampong een belangrijk doelpunt. Een nederlaag drukt de ploeg uit Utrecht dieper de onderste regionen in. Een overwinning betekent juist dat de ploeg een gat slaat van vijf punten met de onderste vijf plekken.

‘We hebben hier veel op getraind. We wisten precies wat we moesten doen. Onze stoppers stonden perfect. Onze tippers liepen goed in. Eigenlijk ging alles top. Al speelde ik de bal wel voor de tip. Eerlijk gezegd. Althans, ik speelde hem wel om te scoren. Maar de bedoeling was eigenlijk dat iemand er nog tegenaan liep’, glimlacht Van den Nieuwenhof.

Vier minuten na het doelpunt klinkt het eindsignaal. Een week geleden kwam Kampong niet verder dan een teleurstellend 1-1 gelijkspel tegen Bloemendaal. Nu boekt het een belangrijke overwinning op HGC, dat teleurstellend achtste staat. Nieuwenhof: ‘We hebben een jonge ploeg. We zijn aan het bouwen. Hoe wij na zes wedstrijden staan te hockeyen, vind ik mooi om te zien. We zijn fit. Als wij diep in de tweede helft nog gelijk staan, zoals nu, dan kunnen we ‘m nog over de streep trekken. Dat zegt wel iets over ons.’