Einde aan primetime-experiment in HK: ‘Was behoefte aan vastigheid’

De damesploegen in de Hoofdklasse hockeyen in de tweede seizoenshelft weer ‘gewoon’ om 12.45 uur. In de eerste seizoenshelft speelden de vrouwen- en mannenteams afwisselend op primetime, om 14.45 uur. Maar dat experiment – ontstaan na actievoering van internationals Josine Koning en Maria Verschoor – krijgt na de winter geen vervolg, zo laat de KNHB donderdagmiddag weten. 

‘In het najaar van 2023 is in overleg met de Hoofdklasseclubs een pilot opgestart waarbij ook dameswedstrijden in de Tulp Hoofdklasse regelmatig om 14.45 uur werden gepland’, vertelt Leon Rutten, manager Hoofdklasse van de hockeybond. ‘Deze aanvangstijd was tot dan toe altijd bestemd voor de herenwedstrijden. De betreffende verenigingen hebben dit in de winter geëvalueerd en hebben helaas aan de KNHB aangegeven de pilot niet te willen voortzetten. Aangezien het om een gezamenlijke pilot ging, wordt deze dus beëindigd’, aldus Rutten.

Dat betekent dat de aanvangstijden van de Tulp Hoofdklassen in de tweede seizoenshelft niet meer worden omgewisseld of gewijzigd. De mannen spelen standaard op zondag om 14.45 uur, de vrouwen om 12.45 uur, de traditionele tijdstippen dus.

Marloes Timmermans houdt de bal net binnen tijdens Tilburg-HGC. Foto: Rogier Balk

‘Wisselingen op zondagen waren niet gewenst’

‘We hebben samen met alle Hoofdklasse-voorzitters bij elkaar gezeten’, vertelt Rob Kluyt. Hij is oud-voorzitter van Tilburg en inmiddels secretaris van de HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de hoofdklasseclubs. ‘We hebben de pilot samen geëvalueerd. Daar kwam een algemeen gedeeld beeld uit. De conclusie daarvan is dat het experiment niet wordt doorgezet.’

Kluyt beargumenteert de keuze van de HHcv: ‘Door de komst van Viaplay is er al sprake van best veel verschuivingen en verschillende speelmomenten. Dat er dan ook nog wisselingen bijkwamen op de zondagen, bleek niet gewenst. Vooral de staf en de speelsters gaven aan behoefte te hebben aan vastigheid. In ieder geval op de zondagen. De voorspelbaarheid was de voornaamste reden. En dat was breed gedragen.’ 

De pilot heeft in totaal dus maar een half seizoen geduurd. Maar dat is volgens Kluyt lang genoeg. ‘Als er voorzitters aan tafel hadden gezeten met een stevig geluid, hadden we er langer over na kunnen denken of het nog een seizoenshelft uit kunnen proberen. Maar dat was gewoonweg niet het geval.’ Toch is hij blij dat het voorstel in de praktijk is gebracht. ‘We staan altijd open voor nieuwe initiatieven en ben blij met zulke signalen’, vertelt hij. ‘Bovendien streven we graag naar gelijkheid. Ik ben blij dat we het samen opgepakt hebben.’

Maria Verschoor en Josine Koning. Foto: Bart Scheulderman

Aanvangstijden op andere niveaus

Eerder besloot de KNHB al om dit voorjaar met alle verenigingen in Nederland te gaan schakelen hoe vanaf volgend seizoen het beste kan worden omgegaan met de vaste aanvangstijden van vaandelteams op zondagen. Hierover wordt later dit seizoen een enquête uitgezet.


7 Reacties

  1. robdux

    Zoooo, benieuwt naar experiment 2561! Gaan we met bolle kant spelen? Gaan we de zes jarigen op een heel veld laten spelen? Of gaan we met 17 man per team op het veld spelen? Ik zou zeggen zorg eens voor vastigheid!

    1. SanderVerkeij

      Ontbreekt er zoveel vastigheid dan? Een hoop experimenten hebben in mijn ogen een positieve vooruitgang in de sport gehad. Variatie in tijden en dagen van wedstrijden lijkt mij ook niks mis mee. Dit is aan de orde bij heel veel sporten.

    2. robdux

      Sander er ontbreekt totale vastigheid. Hockeyers haken daarom ook af. Het gaat hier om een continue wijzigende competitie opzet bij oa jeugd, veranderingen jongste jeugd, veranderingen d jeugd, tijden en dagen die worden veranderd in de hoofdklasse (er is veel minder publiek door de weeks), play offs die opeens op Amsterdam gespeeld moesten worden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het komt echt niet ten goede van de hockeysport. Innovatie prima, maar het vernieuwen om het vernieuwen is echt vervelend aan het worden. En ik weet dat heel veel mensen en verenigingen er zo over denken.

    3. SanderVerkeij

      Ik heb geen flauw idee welke ervaringen jij hebt. Ik kan enkel zeggen dat veranderingen van competitie opzet, jongste jeugd en D zeer zeker geen redenen voor kinderen zijn om te stoppen met sporten. Dat maken wij ouders onszelf wijs (en projecteren dit op onze kinderen). Kinderen willen spelen met teamgenoten, plezier maken, vriendjes maken, leren, successen hebben en een leuke trainer coach hebben. Dit zijn de grootste redenen voor kinderen om te sporten. En ja, ouders hebben hier een grote invloed op. Die kunnen het maken of breken. Ledenaantallen tov 10 jaar geleden zijn nagenoeg gelijk. We leven in een andere tijd, waar ook andere sporten een lichte daling van leden laten zien.

    4. robdux

      Echt te makkelijk om ouders de schuld te geven. Je verhaal klopt echt niet. Op een aantal verenigingen zijn enquetes geweest met vragen aan kinderen die stoppen. Er is wel degelijk een verband tussen stoppen en veranderingen. Daarnaast net op tv gezien dat basketbal de hoeveelheid aanmeldingen niet aan kan. Idem vrouwenvoetbal.

    5. SanderVerkeij

      Ik geef ouders helemaal geen schuld. Wat ik aangeef, is dat er geen kind stopt omdat de competitieopzet verandert. Doen ze dat wel, dan speelt de rol van ouders mee, ongetwijfeld met gegronde redenen. Als ik kijk naar competitie veranderingen afgelopen jaren: promotieklasse, B/A voorcompetities meer gericht op land dan district zijn dit uitstekende vernieuwingen. Kan jij concreet aangeven welke veranderingen negatief zijn in jouw ogen? Sportverenigingen vinden doorgaans heel veel. Allemaal de beste bedoelingen en mooi vrijwilligerswerk maar laat ze eerst hun eigen organisatie in orde maken, daar maak je het verschil. En ik begrijp dat jij inzage hebt bij verschillende clubs, dan hoop ik dat jij ook ziet dat het merendeel van de clubs zelf nog een hoop winst kan boeken. En binnen dit gebied stoppen kinderen met sporten. Basketbal is inderdaad de enige sport met wellicht een kleine groei. Maar we moeten nu niet doen, dat de minimale afname in hockey met vernieuwingen te maken heeft.

  2. astridv

    Leuk dit bericht op 8 maart! Complimenten voor de timing. Is er overwogen om de vastigheid te creëren door de mannen standaard om 1230 te laten spelen?


Wat vind jij? Praat mee...