Koning: ‘Gaat niet om het tijdstip, maar om gelijke behandeling’

Vrouwenteams in de Tulp Hoofdklasse spelen het restant van dit seizoen niet meer op het primetime van 14.45 uur. Dat maakte de hockeybond eind vorige week bekend. Het brengt een einde aan het initiatief dat mede tot stand kwam door ‘actievoerders’ Josine Koning en Maria Verschoor, die zich sterk maken voor gelijkheid in de hoogste competitie.

‘Ik heb in het verleden al gezegd dat het omwisselen van de tijdstippen op zondag, geen zoethoudertje moet zijn. Daar sta ik nu nog steeds achter. Dat is nooit het einddoel geweest. Daarmee zijn we er nog niet. Nog lang niet.’ 

Den Bosch-keeper Josine Koning doet haar verhaal vlak na de gewonnen topper met SCHC. Ze klinkt strijdbaar. En is trots op wat zij, samen met Maria Verschoor, bereikt heeft. Ze wilden samen beweging creëren. Zorgen dat het thema gelijkheid bespreekbaar gemaakt zou worden. Op de agenda’s zou verschijnen. Ze voelden zich gehoord. Een jaar geleden greep het duo internationale vrouwendag aan als moment om van zich te laten horen. Samen pleitten ze voor gelijke betalingen voor mannen- en vrouwen-teams in de Hoofdklasse. Afgelopen week kroop Koning weer in de pen, exact een jaar later. 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Het salaris-taboe

‘Vorig jaar was ik boos. Gefrustreerd. Dit jaar ben ik dat veel minder. Ik heb het idee dat het onderwerp besproken wordt. Maar het is nu tijd voor echte stappen.’ Ze praat over het maken van toekomstplannen. Vindt dat er vooruit gedacht moet worden. ‘Het gaat niet om het tijdstip, maar om gelijke behandeling’, vertelt ze. ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mannen en vrouwen meer gelijk getrokken worden? Het gaat meer over tijdstippen dan over budgetten. En dat vind ik jammer.’ 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mannen en vrouwen meer gelijk getrokken worden? Het gaat meer over tijdstippen dan over budgetten. En dat vind ik jammer.

Ze vindt dat het taboe doorbroken moet worden. Wil dat mensen over hun salaris gaan praten, hoewel ze ook snapt dat dit gevoelig ligt. ‘Als ik naar mijn eigen team kijk, weet ik ongeveer wat iedereen verdient. Ik hoef het ook niet precies te weten. Ook niet van de mannen. Maar ik vind wel dat er transparantie moet komen. Dat moet op een bepaalde manier gegeven en gewaarborgd worden. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Anders ga je het nooit op kunnen lossen. Dan vecht je tegen iets, waarvan je niet weet hoe groot het is.’

Het afgelopen half jaar hield de KNHB een pilot met spelen op primetime. De aanvangstijden van de zondagmiddagen (12.45 uur voor de dames en 14.45 uur voor de heren) waren vanaf toen niet meer in beton gegoten. Maar na een evaluatie van de HHcv (het vertegenwoordigende orgaan van de hoofdklasseclubs) bleek dat daar geen behoefte aan was voor de tweede helft van het seizoen. Er was juist vraag naar vastigheid. En daar legt Koning zich bij neer. Het is volgens haar ook tijd voor de volgende stap. 

Josine Koning. Foto: Bart Scheulderman

‘Kritische vragen over komend seizoen’

‘Ik wil ergens aan tafel komen. Gesprekken voeren. Om te beginnen met mijn club Den Bosch. Ik wil hier ook al meer transparantie krijgen. Ik ben benieuwd hoe het hier zit. Heb wel wat kritische vragen over bijvoorbeeld de budgetten van de mannen en de vrouwen voor komend seizoen. Daar wil ik graag eerlijk antwoord op. Het gaat me niet om dat ik vind dat de mannen te veel krijgen, maar ik vind dat de vrouwen te weinig krijgen.’

Het gaat me niet om dat ik vind dat de mannen te veel krijgen, maar ik vind dat de vrouwen te weinig krijgen.

Maar ze focust zich niet alleen op haar eigen club. Met kleine stapjes wil ze richting het uiteindelijke doel: budgetten dichter bij elkaar krijgen. Ze heeft wel wat ideeën. Bijvoorbeeld een atletencommissie in de hoofdklasse-organisatie. ‘Zij kunnen kijken naar gelijke budgetten, maar bijvoorbeeld ook naar drukke speelschema’s. Dat zijn dingen waar wij als spelers invloed op moeten kunnen hebben.’ Of een cao, waar vaste afspraken in gemaakt worden, die voor elke hockeyer gelden. ‘Maar dat moet wel bij de HHcv beginnen. Dat kan je als club alleen niet oplossen.’

‘Ik stop niet met geluid maken, totdat er werkelijk verbetering komt’, vertelt ze. ‘Ik blijf roepen, maar uiteindelijk moeten andere mensen ook meedoen. Ik heb me zeker wel eens afgevraagd waar ik aan begonnen ben. Het gaat met ups en downs. Maar ik ben er absoluut bereid toe om hiervoor te blijven strijden.’

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

 


5 Reacties

  1. aernoud-lippmann

    Gewoon niemand meer betalen op clubniveau…….. Internationals via bond en noc/nsf ! Dan blijven jonge talenten ook meer bij “ hen “ club ipv het grote geld bij de Top 4 ! Zeker dat de competitie spannender zal worden ! Maar krijg vast iedereen over me heen van de rijke top 4 clubs !

  2. philchapel

    Hockey is blijft -zelfs in Nederland- een confidentiële sport voor insiders. Er is totaal gebrek aan een realistisch business model. Hoezo spelers betalen in die luchtbel? Er staan bij wijze van spreken “twee mannen of vrouwen en een paardekop” langs de lijn te kijken die elkaar bovendien allemaal kennen. Bovendien zijn de wedstrijden gratis te bekijken. Hou op zeg met dat zinloos geleuter over salaris en zgn. “gelijkheid”. Ridicuul als je het als buitenstaander aanschouwt. Hockey is een fantastische sport maar het blijft ondanks alle kunstmatige inspanningen géén moneymaker. Het is een spel en er als speler een “loopbaan” van willen maken is volstrekt zinloos. Behalve (!) voor allen die “bijdragen (!) tot” de ontwikkeling en begeleiding van individuen en groepen. Zij dragen bij en verdienen een geldelijke tegenprestatie. Iemand die alleen maar speelt (en wellicht voor een haast lege tribune voor de grote meerderheid van de wedstrijden) hoeftin hemelsnaam toch niet betaald te worden. Stop de onzin. Geen publieke belangstelling = geen geld. Enjoy het spelletje. Op je pakweg 29e is het toch afgelopen. En daarna…?

    1. eugeappel

      Dan ben ik toch benieuwd naar welke hockeywedstrijden u gaat kijken. Afgelopen zondag zat, zoals meestal, het stadion bij HC Den Bosch vol, zowel bij de dames als bij de heren. En dat is zeker bij veel meer clubs.

  3. lenny-baker

    Eigenlijk zou er in Nederland een onafhankelijk orgaan moeten zijn die salarissen obv geslacht en functie checkt bij alle organisaties in Nederland. Dus zeker niet alleen de sport, maar vooral ook bij bedrijven.

  4. jaaput

    En ik neem meer en meer afstand van de hockey sport. Zowel als scheidsrechter en als toeschouwer. Het is wel mooi geweest, de nieuwe generaties zijn vooral met zichzelf bezig en minder met een collectief belang. Jammer, maar geheel in lijn met de rest van de maatschappij.


Wat vind jij? Praat mee...