Jong Oranje doet wat het moet doen tegen Spaanse opponent: 3-0

De Jong Oranje Dames hebben in hun openingswedstrijd op het EK-21 gastland Spanje met 3-0 verslagen. Op het complex van Atletic Terrassa waren Trijntje Beljaars, Iris de Kemp en Pam van der Laan de doelpuntenmakers voor de ploeg van bondscoach Kai de Jager.

De wereldkampioen. De titelfavoriet. De beste ploeg op het EK. De verwachtingen van het Oranje van Kai de Jager in Terrassa zijn gigantisch. En dat is natuurlijk ook niet gek. En dan is er nog die extra motivatie. Want wie de historie induikt, ziet dat het al even geleden is dat Jong Oranje de EK-titel pakte. In 2022 werd de ploeg derde in Gent en in 2019 was het nota bene Spanje dat Oranje in Valencia versloeg in de finale. 

Oranje gaat vol voor de titel, die het zo lang niet gegrepen heeft. En met die motivatie stond het op het hoofdveld in het warme Terrassa binnen vijf minuten al 1-0 voor Oranje. Het was Trijntje Beljaars die raak pushte uit de allereerste strafcorner van de wedstrijd. En ook het versieren van die kans is het vermelden waard. Noa Muller dolde in een beweging op de middenlijn drie Spanjaarden en kon na een lekkere loopactie Iris de Kemp vrij aanspelen in de cirkel. De spits van Oranje – die er nog niet bij was op het WK in Chili – legde de bal perfect op een voetje. De push van Beljaars was daarna niet eens strak in het hoekje, maar vooral snoei en snoeihard: 1-0.

Jong Oranje viert de eerste treffer. Foto: WorldSportPics

Dat die 1-0 na een kwartier nog steeds op het scorebord stond, had Oranje vooral aan zichzelf te wijten. Babs Reijnen maaide een backhand vlak over het Spaanse doel en de hoge backhand van Mette Winter werd gekeerd door de Spaanse goalie. Ze had zelfs een antwoord op de gruwelijke tip van Guusje Moes, die een harde klap van Imke Verstraeten op de helm van de goalie tikte. Misschien was het de druk, maar de grote kansen promoveerde Jong Oranje niet tot doelpunten.

De intikker van De Kemp

Oranje liet de Spaanse leeftijdsgenoten iets te veel hockeyen, maar echte reddingen hoefde Babette Backers – die de voorkeur kreeg boven Phileine Hazen – niet te verrichten. Nog voor het tweede kwart verdubbelde de jonge De Kemp de score voor Oranje. Ze tikte in een beweging de voorzet van Babs Reijnen binnen: 2-0. Jong Oranje moest nog even opletten toen Eline Jansen na commentaar op de scheidsrechter met groen op het strafbankje plaats moest nemen, maar verder dan twee strafcorners kwam Spanje niet. 

Jong Oranje heeft een luxe wat betreft de strafcorner. Met Beljaars (SCHC), Verstraeten (Pinoké) en Noor van den Nieuwenhof (Kampong) heeft het drie dames die regelmatig in de Tulp Hoofdklasse pushen. Sam Luttmer deed het het afgelopen seizoen steevast voor Huizen in de Promotieklasse. Maar ondanks de beschikking over al deze wapens, lukte het Jong Oranje niet om uit de tweede, derde en vierde strafcorner te scoren. Telkens waren de Spaanse uitlopers er te snel bij. 

Iris de Kemp viert haar goal. Foto: WorldSportPics

De goal van Van der Laan

Doelpunten vielen er dan ook niet in het derde kwart. Maar dat lukte tien minuten voor tijd wel, toen verdediger Pam van der Laan zich meldde in de cirkel. Vanaf de achterlijn pushte zij de bal in de lange hoek: 3-0. Aan de manier van juichen – een vrolijke huppel de lucht in – was te zien dat de speler van Pinoké er stiekem een beetje van schrok. Het bleek later het slot van de openingswedstrijd voor Jong Oranje. 

Over een uur of twintig wacht voor Jong Oranje alweer de tweede wedstrijd. Dan treft de ploeg van De Jager de opponent uit België (maandag om 17.00 uur). De volgende horde op de route naar het EK-goud. 

Uitzendschema groepsduels Jong Oranje Dames

Datum Tijd Wedstrijd
Zondag 14 juli 18:00 uur Nederland – Spanje Livestream
Maandag 15 juli 17:00 uur België – Nederland Livestream
Woensdag 17 juli 20:00 uur Nederland – Frankrijk Geen livestream

Wat vind jij? Praat mee...