Groen veld, blauwe cirkels – goed idee?

Blauwe cirkels op een groen hockeyveld. Een bijzondere verschijning die we vonden bij de Londense hockeyclub Chiswick. Het was 3 jaar geleden dat de club bij wijze van experiment hun cirkels liet vervangen tijdens de World League voor vrouwen die in Londen werden gehouden. Opvallend is het zeker zo’n veld, maar is het handig? En wat zijn eigenlijk de regels rond velden met verschillende kleuren? 

Op een foto die wij van het veld op Instagram plaatsten kwamen 30 reacties. Het overgrote deel van de reageerders leek het wel handig om zo’n veld te hebben: ‘Voor de scheids is het denk ik wel handig maar ik denk voor de spelers erg afleidend…’, aldus floor_venemans in haar reactie. De rest van de reageerders vond het vooral heel lelijk, zonder echt in te gaan op de mogelijke voordelen of nadelen.

Arbitrage

Het mogelijke voordeel voor scheidsrechters werd meerdere keren genoemd. We vroegen het topscheidsrechter Jasper Nagtzaam: ‘Persoonlijk lijkt het me heel erg geschikt om velden meerdere kleuren te geven. Ik denk namelijk dat het de hersenen helpt om beter te kunnen zien of iets juist binnen of buiten de cirkel gebeurt. Als ik dan toch mag kiezen zou ik de kleuren andersom doen. Een blauw veld, met groene cirkels. Dan is het nóg beter te beoordelen. Het lijkt me wel gaaf om een keer een wedstrijd te fluiten op zo’n veld, maar betwijfel eigenlijk of dit is toegestaan..’

FIH-regels

Het antwoord op die vraag is niet heel ingewikkeld te achterhalen. In het Handboek voor Hockeyvelden van de FIH staat de volgende passage: De kleur van het oppervlak moet uniform groen, uniform blauw, of een andere door de FIH goedgekeurde uniforme kleur bevatten. Volgens de regels mag een veld mag dus niet groen én blauw tegelijk zijn, uitzonderingen zoals bij het Londense Chiswick, daargelaten.

Check de cirkels van dit veld! Handig 😎, of juist niet? 😑 (📷: psam.uk.com)

Een foto die is geplaatst door hockey.nl (@hockeynlopinstagram) op


3 Reacties

  1. k35zb1k

    Overtreding op cirkellijn kan nu met strafcorner en vrije slag buiten cirkel worden bestraft. Die discussie voorkom je door de cirkellijn weg te halen. Dat kan wanneer je het verschil tussen de gebieden aangeeft met verschillende kleuren.

    1. magnus-querqus

      De cirkellijn maakt deel uit van de cirkel dus hierover kan (theoretisch) geen discussie ontstaan: overtreding door verdediging = SC. Praktisch gezien is het beoordelen binnen/buiten cirkel uiteraard voorbehouden aan het oordeel van de scheidsrechter.

  2. desireevanasselt

    het kan handig wezen maar het ziet er niet uit!


Wat vind jij? Praat mee...