Raoul Ehren nieuwe bondscoach van de Oranje Dames

Raoul Ehren is door de KNHB aangesteld als nieuwe bondscoach van de Oranje Dames. De 51-jarige coach is de opvolger van Paul van Ass, die de vrouwenploeg de afgelopen twee jaar onder zijn hoede had. Ehren heeft een contract getekend voor vier jaar, wat hem tot en met de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles aan het Nederlands elftal bindt.

‘Ik ben zeer vereerd met deze aanstelling’, is de eerste reactie van Ehren. ‘Het is in mijn ogen het hoogst haalbare om van je vaderland de bondscoach te mogen zijn. Die kans is er nu en die grijp ik graag aan. Ik kijk uit naar de komende vier jaar. Ik ga er alles aan doen om samen met de geweldige spelersgroep en de KNHB aan de top te blijven.’

Ehren was sinds maart 2019 werkzaam bij de Belgische vrouwen. Eerst als assistent-bondscoach en later als opvolger van de opgestapte bondscoach Niels Thijssen. Aanvankelijk combineerde hij zijn werkzaamheden bij de Belgische bond nog met die van hoofdcoach bij Den Bosch Dames 1, maar sinds de zomer van 2021 was hij fulltime bondscoach van de Red Panthers.

Onderonsje tussen Yibbi Jansen en Raoul Ehren na de finale van het EK 2023 tussen Nederland en België. Foto: Willem Vernes

Progressie met België

Met België behaalde Ehren de afgelopen jaren successen die de ploeg nog niet eerder had gekend. Zo werd België derde op het EK 2021 in Amstelveen en hield zilver over aan het EK 2023 in Mönchengladbach, waar het de finale van Nederland verloor (3-1). Op de Spelen van Parijs van afgelopen zomer was België dichtbij een historische podiumplek, maar verloor het de strijd om brons van Argentinië na shoot-outs.

Door de goede resultaten onder Ehren bezet België momenteel de derde plaats op de FIH-wereldranglijst, achter Nederland en Argentinië. Het is de hoogste klassering ooit voor de Belgische vrouwenploeg, die onder leiding van Ehren een ware metamorfose onderging en voor veel landen een gevreesde tegenstander is geworden.

Ehren viert het bereiken van de halve finale op de Spelen van Parijs met zijn Belgische speelsters. Foto: Bart Scheulderman

Succesvolle clubcoach

Ehren, oud-speler van Den Bosch, heeft een geweldige staat van dienst in het hockey en kent het Nederlandse vrouwenhockey als geen ander. Hij startte in 2003 als assistent onder Herman Kruis bij Den Bosch Dames 1 en had in die rol hij een aandeel in vijf landstitels en twee Europese clubprijzen. Na één seizoen als hoofdcoach bij het Bredase Push, begon hij in 2009 als eindverantwoordelijke bij de Bossche vrouwen. Die samenwerking bleek in goud gegoten te zijn.

Gedurende zijn periode als hoofdcoach van Den Bosch, die twaalf seizoenen en 350 officiële wedstrijden behelste, werd Ehren met zijn ploeg negen keer landskampioen en veroverde hij zeven Europese titels. De Brabander mag dan ook met recht één van de meest succesvolle clubcoaches in het Nederlandse hockey genoemd worden.

Raoul Ehren praat de vrouwen van Den Bosch bij over de tactische plannen. Foto: Willem Vernes

Wie met Ehren gewerkt heeft, weet dat hij niets aan het toeval overlaat. De coach staat erom bekend dat hij zich altijd grondig voorbereidt op wedstrijden en vaak tot in de late uurtjes videobeelden bestudeert zodat hij op alle scenario’s kan anticiperen. Een bekwame vakman, wiens psychologische skills ook worden geroemd door insiders. Ehren steekt veel tijd in het leren kennen van zijn speelsters, wil zich optimaal inleven in de personen met wie hij samenwerkt.

Tweede samenwerking met KNHB

Het is niet voor het eerst dat Ehren en de KNHB samenwerken. Van januari 2011 tot augustus 2013 was hij als bondscoach al eens betrokken bij Jong Oranje Dames, waarmee hij zowel Europees- als wereldkampioen werd, respectievelijk in 2012 en 2013.

Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer Ehren voor het eerst met de internationals van de kersverse olympisch kampioen op het veld staat. Voor de Oranjevrouwen staan pas in december van dit jaar de eerste competitieve interlands op het programma, bij de start van het zesde seizoen van de FIH Pro League. Oranje reist dan naar Argentinië voor een vier wedstrijden in Santiago del Estero.


16 Reacties

  1. lynnBosman

    Mooi! Zeer capabele coach. Daar waar Oranje veel plezier uitstraalde, liet op tactisch gebied liet Oranje best wat steken vallen. De verdediging had het drukker dan ooit. Ehren kennende zal hij daar zeker mee aan de slag gaan. Ik ben benieuwd. Succes!

  2. roeldooremaal-nl

    Een contract tot 2028 zegt bij Ehren niet zo eel! Had een contract bij de Belgische dames tot 2026 en is daar ,o weggegaan omdat Nederland aanklopte. Niet zo netjes en een klap in het gezicht van de Belgen. De samenwerking ivm met gezamelijk EK of WK wordt nu door de Belgen heroverwogen!

  3. peter-de-ruiter

    Was te verwachten nadat hij bij Belgie wegging. Ben benieuwd.

  4. Mark Bouwman

    Spannende keuze. Safety first. Succes.

  5. bastiaan-van-veelen

    Geweldig! Mooi voor het team, voor Raoul en het hockey. Zeer knap wat hij bij DB en BE heeft neergezet. Fijn dat ze nu wel gewoon voor de meest logische en beste keuze gaan. Ik heb wel te doen met Rick Mathijssen. Ik ben benieuwd hoe hij dit ziet. Hopelijk ook als een overwinning dat ze de onzin van toen bij hem (te veel Amsterdam) nu niet meer in overweging nemen (te veel DB). Succes Raoul bij de jacht op weer goud met NL. Succes Rick met de jacht op de aansluiting bij de top met AMS

  6. Reinout van Leeuwen

    Lynn dat Ehren een capabele coach is deel ik. Dat het 'mindere' spel veroorzaakt is door tactische keuzes betwijfel ik. Het wat tegenvallen de spel van Oranje,ten op zichte van het enorme potentieel aan kwaliteit, is denk ik eerder een gevolg van een tegenvallende cohesie. Elke tactiek kan tot resultaat leiden, de uitvoering is leidend. Tactische/ technische details kunnen het verschil maken. Tactish en wbt het zorgen voor cohesie dicht ik Ehren meer kwaliteit toe dan van Ass.

  7. robdux

    Rick zal bij de dames denk ik nooit een optie zijn. Ehren is een goede coach en dus een prima keuze. Gewoon een nuchtere kerel zonder aardappel in zijn strot als hij praat en met altijd respect voor de tegenstanders.

  8. rolando-villarreal

    Wishing you the best of luck! With the immense talent you inherit, the team has passion, spirit, physically and force to maintain the Oranje dominance in all the titles you mentioned in the press conference. We’ll be eagerly watching you for extraordinary results and unwavering consistency on the world stage.

  9. edwin-smolders

    De beste man op de beste plaats. Heel veel succes en plezier Raoul.

  10. peter-de-ruiter

    Raoul is volgens mij al jaren de 'toekomstige' coach van de NL dames. Mooi dat dit nu gaat gebeuren. Rick Mathijssen naar Belgie? Dat lijkt me echt gaaf en dan zou Belgie zomaar dichterbij NL kunnen komen. Spannend.

  11. Runa Honig

    Leuk voor de man en ik wens hem het allerbeste, maar ik ben niet enthousiast. Heb al eerder aangegeven waarom en ga dat niet herhalen om negatieve discussies te voorkomen. Verdient de man niet.

  12. thomjanssen89

    Ben heel benieuwd naar Raoul. Zijn carrière bij Den Bosch heb ik niet gevolgd. Hij komt over als een goeie gast. Ben benieuwd of wat hij bij België heeft gedaan, ook te kunnen vertalen naar dit elftal. Het geeft mij een goed gevoel dat hij zegt dat hij veel met het individu bezig gaat zijn. Ik vond toch dat een paar speelsters te kort zijn gedaan. Voor het 'team' zoals Fernig en Dicke Beide goede spelers die individueel heel goed zijn, maar voor de spelen niet in Paul zijn plaatje paste. Daarmee doe je hun veel te kort.

    1. LiesedeVos

      Wie had jij in hun plaats op de tribune gezet?

  13. Piensmits

    Jammer Runa, dat je het dan toch nodig vindt te herhalen dat je niet enthousiast bent. Dat hebben we allemaal al kunnen lezen en dat is je goed recht. Thom: ik snap dat wel. Beetje als met Zerbo die eigenlijk nooit tot haar recht kwam. Als ik graaf in het verleden kwamen speelsters als Hulsen, Mol en Verbruggen goed tot hun recht bij HCDBZ, dat waren ook niet bepaald de Moes, Matla's en Veens van nu. We moeten het allemaal afwachten, niemand weet of het een succes wordt maar hij verdient wel een eerlijke kans.

  14. FrankEgmond

    Voor mij onbegrijpelijk waarom men zo enthousiast is over zijn prestaties bij België. Vierde op de OS, waar verloren wordt van België. Niet-balbezit was in orde. In balbezit was het gewoon heel matig. Benieuwd of die Oranje gaat laten hockey of dat het puur resultaathockey wordt.

  15. thomjanssen89

    LiesedeVos: het is natuurlijk onmogelijk, om een selectie te maken waar iedereen het mee eens is. Ik had graag Dicke voor Veen gezien. Bijde goeie spitsen. Het viel mij op dat het spel eigenlijk wel goed was totdat een spits aan de bal kwam. Het is natuurlijk achteraf makkelijk praten, wie weet had Dicke wel een slecht toernooi gespeeld. Ik zou Dicke voor Veen erin zetten, omdat zonder Matla er geen echte koelbloedige spits is die simpelweg heel vaak scoort. Veen is meer van de actie. Als je ook kijkt naar wie er scoren. Hebben we naast Jansen niet iemand die constant vaak scoort. Ik denk dat Dicke die rol uitstekend had gepast. Het is in mijn optiek sowieso raar dat er maar 4 spitsen waren, zonder Maria Verschoor : Burg, Veen, Moes en Matla. Als je dan die overige plekken moet invullen met Verschoor en Fokke werkt dat gewoon niet. Fernig vindt ik moeilijk, super getalenteerd maar weet niet altijd haar niveau te halen, daar had Paul misschien wel een grotere rol in kunnen spelen. Ik had haar erin gezet voor een Fokke of Nunnink. Dat doet niks af aan hun. Het is meer dat ik vind dat je verdedigers, aanvallers en middenvelders hebt. Nunnink brengt naast haar cornerstop en rust aan de bal niet meer, terwijl Fernig dat ook allemaal doet + heel creatief zijn. Paul is de fout in gegaan bij de spelen met het overvolle middenveld denk ik, en te weinig spitsen aan de verdediging was niks op te merken alleen dus dat het na Sanders en V.Laarhoven er niet iemand was die écht handig is aan de bal: Fernig dus. Voor alle mensen die nu boos worden dat ik vind dat Koolen minder handig is aan de bal. Ze kan fantastisch verdedigen en goed passen. Met Dicke en Fernig was het allemaal iets onvorspelbaar geworden denk ik.


Wat vind jij? Praat mee...