Flats van Koolen leidt naar winst van Den Bosch op Amsterdam

Door een 1-2 winst op aartsrivaal Amsterdam heeft regerend landskampioen Den Bosch de eerste topwedstrijd van het seizoen gewonnen. Juist toen het duel na rust voorzichtig de kant van Amsterdam op leek te vallen, na de gelijkmaker van Agustina Gorzelany, zette de ploeg van Marieke Dijkstra aan. International Sanne Koolen flatste uit een strafcorner het winnende doelpunt binnen (1-2).

Zes weken geleden sloten de internationals van het Nederlands elftal een jaar hard werken af met één van de belangrijkste wedstrijden uit hun leven, de gewonnen olympische finale tegen China. Daarna was het tijd om de teugels even te laten vieren. Maar nu, al in de tweede speelronde van de competitie, moesten ze zich alweer opladen voor de eerste topwedstrijd van het nieuwe seizoen.

Dat de boog niet altijd gespannen kan staan, was aan het wedstrijdverloop wel af te lezen. Den Bosch-Amsterdam was op sommige momenten leuk om naar te kijken, maar lang niet altijd een topwedstrijd. Zowel Amsterdam als Den Bosch was bovendien niet op volle oorlogssterkte. De thuisploeg miste international Felice Albers, die een knie- en een enkelblessure heeft. Onduidelijk is nog hoe lang ze eruit ligt. Ook international Freeke Moes ontbrak, waardoor Ilse Kappelle de aanvoerdersband droeg. Ook Den Bosch miste twee speelsters: Maartje Krekelaar en Imme van der Hoek.

Amsterdam-talent en jeugdinternational Renske Balemans, overgekomen van Tilburg, maakte in haar eerste grote wedstrijd meteen kennis met de wetten van de top. Ze dacht de bal net buiten de cirkel van Amsterdam rustig aan te kunnen nemen, halverwege het eerste kwart. Maar ze had niet gerekend op Den Bosch-speelsters Lieve Wijckmans en Teuntje de Wit, die druk op haar zetten en de bal van haar afsnoepten. Aanvaller Joosje Burg passeerde vervolgens met een flats in de lange hoek keepster Anne Veenendaal, waardoor Den Bosch na zeven minuten met 0-1 leidde.

Joosje Burg heeft Den Bosch vroeg in de wedstrijd op een 0-1 voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

Gelijkmaker van Gorzelany

Hoewel de regerend landskampioen de wedstrijd daarna domineerde, slaagde Michelle Fillet er wel in om Maria Verschoor weg te sturen. Oog in oog met keepster Josine Koning had Verschoor de 1-1 op haar stick. Maar door snel haar doel uit te stormen, voorkwam Koning een tegendoelpunt. Vervolgens kwam Den Bosch voor rust niet meer in de problemen.

Na rust veranderde het wedstrijdbeeld. Amsterdam-aanvaller Fay van der Elst had in de eerste minuut van het derde kwart de bal van dichtbij voor het intikken. Maar zij werd op haar stick geslagen, waardoor scheidsrechter Steven Bakker een strafbal toekende. Agustina Gorzelany, de Argentijnse strafcornerspecialiste die Amsterdam dit seizoen naar de landstitel moet slepen, bewees meteen dat zij ook een strafbal kan verzilveren. Feilloos pushte zij de bal tegen de plank, aan de stickkant van keepster Josine Koning: 1-1.

Agustina Gorzelany heeft Amsterdam uit een strafbal op gelijke hoogte gezet. Foto: Willem Vernes

De winnende goal van Sanne Koolen

Vervolgens leek de wedstrijd de kant van Amsterdam op te kantelen. Gorzelany mocht kort na haar gelijkmaker ook haar klasse demonstreren vanaf de kop van de cirkel, maar zij sleepte de eerste corner van de wedstrijd op Koning af.

Precies toen het nodig was, trapte Den Bosch het gaspedaal wat harder in. De ploeg van Marieke Dijkstra haalde twee strafcorners achter elkaar. International Sanne Koolen flatste de bal tegen de plank, langs lijnstop Sabine Plönissen. Daardoor ging Den Bosch met een 1-2 voorsprong het laatste kwart in.

Daarin was de regerend landskampioen het dichtst bij een doelpunt. Belgisch international Charlotte Englebert raakte de paal. Via een kans voor Verschoor werd Amsterdam ook nog gevaarlijk, maar door een gele kaart voor Fiona Morgernstern kwam er een einde aan het slotoffensief van de thuisploeg. Dat Den Bosch nu de eerste tik heeft uitgedeeld, zegt nog weinig over de rest van het seizoen. De play-offs beginnen pas in mei.

Lees hieronder de hoogtepunten van het duel tussen Amsterdam en Den Bosch in de Tulp Hoofdklasse Dames