Jip Janssen weer plaaggeest voor Rotterdam in enerverend topduel

De topper in Utrecht tussen Rotterdam en Kampong heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Een heerlijke, enerverende strijd eindigde in een 3-3 gelijkspel. Jeroen Hertzberger was de ster van de dag met drie Rotterdamse goals. Vlak voor tijd voorkwam Jip Janssen een overwinning van Rotterdam, door Kampong op gelijke hoogte te pushen.

Nog geen vier maanden geleden stonden ze hier ook tegenover elkaar. Op De Klapperboom, op een fijne lentedag in mei. Het klapstuk van de competitie, de finale van de play-offs. Door de beslissende 2-2 van Janssen vierde Kampong z’n negende landstitel. ’s Avonds klommen de spelers op de bar om die mijlpaal te vieren. Het dak ging eraf bij de grootste club van Nederland.

Sinds die wedstrijd gebeurde op het trainingsveld van beide clubs weinig. Bij hun belangrijkste spelers des te meer. Kampong en Rotterdam leverden allebei vijf spelers aan de olympische selectie, waarmee ze hofleveranciers waren van de gouden ploeg van Jeroen Delmée. Internationals die opeens de ogen van een miljoenenpubliek op zich gericht gekregen. Wekenlang samenleefden met de grootste sporters op aarde. En zich na afloop van de gewonnen finale laafden aan een heerlijke feestroes die volgde na Parijs. 

Derck de Vilder tekende zondag voor de openingsgoal. Foto: Bart Scheulderman

Het vlammende eerste kwart van Kampong

Van die tien uitverkorenen ontbrak zondag alleen Tjep Hoedemakers, die nog steeds kampt met enkelklachten. Die zorgden er ook voor dat hij in Frankrijk de olympische finale miste. Hij zag vanaf zijn plekje naast de dug-out, dat Kampong veel gevaarlijker aan dit topduel begon. Nadat Bram van Battum met een backhandschot – na een beauty van een pass van Lars Balk – voor het eerste spektakel zorgde, ramde Derck de Vilder de openingstreffer binnen. De middenvelder, een van die vijf gouden Kampongers, sloeg op aangeven van Jelle Phijffer de bal bijna door de touwen heen.

De schade voor Rotterdam had zomaar nog hoger kunnen oplopen in die beginfase, maar een schot van Terrance Pieters spatte uiteen op de lat. Ook daar ging, ditmaal via Silas Lageman, een heerlijk passje aan vooraf. Weer kort daarop: een schotkans voor Duco Telgenkamp, die rakelings naast het doel van Rotterdam vloog. De bezoekers konden niets anders dan de storm afwachten. Rustig blijven en niet in paniek raken. 

En dat geduld werd nog voor rust beloond.

Foto: Bart Scheulderman

Het herboren Rotterdam

Want in kwart twee gooide Rotterdam, dat z’n eerste twee wedstrijden van dit seizoen gelijkspeelde,  alle schroom van zich af. Speelde het als herboren. Alsof er helemaal geen overdonderend eerste kwart was geweest. Dat vertrouwen zorgde voor kansen en – na enig wachten – ook voor goals. Vier minuten voor rust kreeg Rotterdam z’n eerste corner, die door Pepijn van der Heijden opzij werd gelegd naar Jeroen Hertzberger. De levende Rotterdamse legende pushte strak raak in de verre hoek.

Een kunstje dat twee minuten later op exact dezelfde manier werd herhaald. Weer de bal richting Van der Heijden. Weer de afschuif naar links. Weer raak.  Gevolg: binnen vier minuten was die voorsprong van Kampong als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Kampong was dus weer aan zet en leek vlak na rust op gelijke hoogte te komen. Tenminste, dat dacht een groot deel van de toeschouwers op De Klapperboom. Maar de sleep van Jip Janssen, de eerste corner van Kampong van deze middag, ging keihard tegen de paal. Omdat die op het hoofdveld in Utrecht precies hetzelfde geluid maakt als de plank, was de verwarring wel te begrijpen. Uiteindelijk kreeg Janssen aan het eind van het tweede kwart zijn goaltje alsnog, toen Rotterdam de linkerhoek naast keeper Derk Meijer helemaal vrijliet. Die 2-2 gaf op dat moment wel de juiste verhoudingen aan. In de beginfase was Kampong beter, daarna had Rotterdam de controle en in Q3 ging het aardig gelijkop.

Foto: Bart Scheulderman

Weer doet Janssen het, vlak voor tijd

De teleurstelling bij Kampong was dan ook groot toen Rotterdam in de laatste minuut van dat derde kwart toch weer op voorsprong kwam. Weer was het Hertzberger, die ditmaal rechtstreeks raak sleepte. Opnieuw moest de landskampioen in de achtervolging. Vol gas geven om het eerste puntenverlies van het seizoen te voorkomen.

Kansen kwamen er. Voor Rik Springers en Derck de Vilder bijvoorbeeld, die allebei van dichtbij mochten uithalen. Rotterdam kraakte, piepte en had het zichtbaar zwaar.  Zag nog een bal van Silas Lageman naast het doel vliegen. Leek te overleven. Totdat hetzelfde gebeurde als in de play-off-finale. Net als toen sleepte Janssen vlak voor het einde een strafcorner binnen, de 3-3. Ditmaal leverde het geen beker op. Wel een punt en het besef dat Kampong ook dit jaar in staat is zich terug te knokken uit een geslagen positie.

Voor Rotterdam zijn de druiven zuur. Waar Kampong inmiddels zeven punten heeft verzameld – na drie duels – staat de teller in de havenstad pas op drie. Het legt wat druk op het duel met Hurley, dat zaterdag wordt gespeeld.

 


Wat vind jij? Praat mee...