Gorzelany over de druk op haar schouders: ‘Ik voel vertrouwen’

Het Argentijnse strafcornerfenomeen Agustina Gorzelany (124 interlands, 77 doelpunten) moet haar nieuwe club Amsterdam dit seizoen naar de landstitel slepen. De druk op haar schouders is groot. Maar met drie doelpunten in de eerste twee competitiewedstrijden is de kleine verdediger sterk aan het seizoen begonnen. ‘Ik voel het vertrouwen van de club.’

Het had weinig gescheeld of Gorzelany had zondag tegen Den Bosch (1-2 verlies) niet het shirt gedragen van Amsterdam. Een paar maanden geleden was ze al ver in de onderhandelingen met Hurley. De Argentijnse sterspeelster in de middenmoot van de Tulp Hoofdklasse was een opzienbarende transfer geweest. Maar op het laatste moment meldde topclub Amsterdam zich, dat haar een voorstel deed en haar onder de neus van de buurman in het Amsterdamse Bos wegkaapte.

‘Met Hurley ben ik in gesprek geweest. Maar mijn handtekening had ik nog niet gezet. Vervolgens meldde Amsterdam zich. Amsterdam hè, één van de drie beste clubs in Nederland’, verklaart Gorzelany haar beslissing om uiteindelijk toch niet voor Hurley te kiezen. Dat ze in haar eerste seizoen in de beste competitie van de wereld niet voor de veilige weg kiest om mee te draaien in de subtop, maar onmiddellijk een gooi wil doen naar de landstitel, zegt veel over haar.

‘Uitkomen voor Amsterdam was een kans die ik niet kon laten liggen. Hurley was daar een beetje boos over. Het spijt mij heel erg. Dat meen ik. Maar ik hoop dat ze begrijpen dat ik naar Nederland ben gekomen omdat ik als speelster het hoogste nastreef.’

Agustina Gorzelany heeft tegen Den Bosch haar eerste doelpunt in een topwedstrijd gemaakt. Foto: Willem Vernes

Eindelijk heeft Amsterdam een sleeppush van wereldklasse

De komst van Gorzelany naar Amsterdam geeft de uitdager van regerend landskampioen Den Bosch dit seizoen eindelijk het wapen dat het al jarenlang mist. Zowel Den Bosch als topclub SCHC heeft een strafcorner van wereldklasse. International Frédérique Matla sleepte Den Bosch in de slotseconden van de NK-finale van zowel 2021 als 2022 naar de landstitel. SCHC heeft met Yibbi Jansen, die Oranje in Parijs naar olympisch goud pushte, eveneens een wereldtopper in huis. Amsterdam bleef daar altijd bij achter.

‘Wij hadden nooit een sleep waar men tegenop keek. We scoorden wel uit strafcorners, maar nu stralen we veel meer dreiging op de kop van de cirkel uit’, zegt Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen (29). Met haar flats, en met de sleep van Michelle Fillet, beschikte Amsterdam vorig seizoen over prima wapens, maar niet over een wereldcorner.

Agustina Gorzelany, die met Argentinië olympisch brons pakte in Parijs, wordt door Amsterdam in het zonnetje gezet samen met de internationals van Oranje, die goud wonnen. Foto: Willem Vernes

Tegen Nederland brak ze door

Met Gorzelany heeft Amsterdam nu een speelster in huis die met haar sleeppush het verschil kan maken. Het was wachten op een Nederlandse club die haar naar de Tulp Hoofdklasse haalde. Haar doorbraak op het internationale podium beleefde ze op 15 februari 2020 in Buenos Aires, in de Pro League-wedstrijd tegen Nederland. Alsof er dynamiet in haar stick zat, sleepte ze de bal in het dak van het doel. Haar sleeppush was zó hard dat keepster Anne Veenendaal kansloos was.

Bij Gorzelany is het vaak alles of niets. Ze kan de bal bij wijze van spreken de parkeerplaats op slepen. Maar ze kan hem net zo goed als een raket de kruising in jagen. Afgelopen zondag tegen Den Bosch, in haar eerste topwedstrijd op de Nederlandse velden, pushte ze direct een strafbal hard buiten het bereik van Josine Koning. Toch niet de minste keepster.

‘Ik loop nergens voor weg’

Haar zwaarste taak bij Amsterdam is te dealen met de enorme druk die op haar schouders ligt. Veel buitenlandse speelsters hebben het zwaar in de Hoofdklasse, waar het hockey altijd in een hogere versnelling wordt gespeeld dan in hun vaderland. ‘Ik loop nergens voor weg. Ik ben naar Nederland gekomen omdat ik me met de beste speelsters van de wereld wil meten. Dat hoge niveau is juist waarnaar ik op zoek was’, vertelt Gorzelany. ‘Dat er druk op mijn schouders ligt voel ik wel, maar ik zie dat niet als iets negatiefs. Eerder als iets positiefs. Ik voel het vertrouwen van de club.’

Gorzelany, die met met Argentinië olympisch brons veroverde in Parijs, woont op zichzelf in een appartement, op tien minuten fietsen van de club. Andere Argentijnen heeft Amsterdam niet onder contract staan. Eenzaamheid of verveling ligt al snel op de loer, in een land dat ze niet kent. Op Instagram postte Gorzelany al veel selfies met haar teamgenoten, die haar mee uiteten namen of andere gezellige activiteiten met haar deden. Ze trekken alles uit de kast om hun Argentijnse aanwinst zich thuis te laten voelen. ‘Ik ben warm ontvangen. Vanaf minuut één voelde ik me hier welkom.’

Met drie doelpunten in de eerste twee competitiewedstrijden is Gorzelany snel uit de startblokken geschoten. Maar pas in mei, tijdens de play-offs, zal blijken of ze aan de hoge verwachtingen kan voldoen. ‘We leggen haar geen druk op’, zegt verdediger Plönissen. ‘We zijn blij dat ze zich al zo snel thuis voelt. Ze moet lekker haar ding gaan doen. Ik hoop vooral dat ze het hier heel erg naar haar zin gaat hebben.’


3 Reacties

  1. adrievandeparel

    Die goal zondag was niet nodig geweest als die strafbal niet veroorzaakt was. Gelukkig was dit het enige foutje. Verder heeft Sanne Koolen supergoed verdedigd en weer gescoord. Joos weer supermooi gescoord. Frederique altijd goed, veel assists en ze heeft al 3 goals gescoord. Josine Koning is supergoed, Anne Veenendaal ook. Ik geef Josine een 9, Anne een 8. Verder valt op dat het niveau heel hoog is, steeds beter. Nederland heeft in ieder geval de beste competitie van de wereld.

  2. Reinout van Leeuwen

    Als,het ritme in het,aangeven- stoppen nog wat beter was geweest had ze er mischien nog wel 1 of 2 gemaakt. Dat gaat vast nog beter worden. Het leek wel of haar veldspel soepeler ging dan haar corner.

  3. patrick-bressers

    Ik ben normaal geen fan van buitenlandse spelers in de hoofdklasse. Te vaak zien we middelmaat en het houdt de ontwikkeling van eigen jeugd tegen, maar dit is een topper waar Amsterdam en de hoofdklasse veel plezier aan gaat beleven. Eindelijk een wereld corner bij Amsterdam en dat maakt de strijd tussen de Grote 3 om de landstitel alleen maar mooier.


Wat vind jij? Praat mee...