Hoe wereldgoal het leven van Boaz Houben (17) op z’n kop zette

Honderden berichtjes, interviews en volgverzoeken. Het leven van Boaz Houben (17) stond de afgelopen dagen even compleet op z’n kop. De tiener van Oranje-Rood maakte zondag in het 2-2 gelijkspel tegen Pinoké een wereldgoal die het hele internet over ging. ‘Mijn oma vertelde dat ik nu niet naast mijn schoenen moet gaan lopen.’

Een wijs advies van zijn oma. Want ga er maar eens aanstaan. Houben is zeventien. Een tiener die eigenlijk nog thuishoort in de jeugd. Zijn wedstrijden hoort af te werken op de zaterdagmiddag. Maar niets is minder waar. Houben gooide hoge ogen tijdens de voorbereiding van Heren 1 afgelopen zomer. Door zijn sterke optreden is hij nu onderdeel van de Eindhovense selectie. Drie wedstrijden geleden debuteerde hij in de Hoofdklasse. 

Zijn debuut was pijnlijk. Houben en OR gingen met 7-1 onderuit in het Wagener Stadion tegen Amsterdam. Maar het moment van afgelopen weekend maakte een hoop goed voor de jongeling. Want de kanonskogel die hij afvuurde op het doel van Pinoké, was weerzinwekkend. Een doelpunt waar je het liefst nog een keer of vijf naar wil kijken. Zo’n bal die iedere hockeyer minimaal een keer probeert te slaan op de training. Maar die zelfs zonder druk vaker mis gaat, dan slaagt. Maar als je ‘m een keer raakt.. 

Boaz Houben, hier nog tijdens een jeugdwedstrijd van Oranje-Rood.

Even terug naar zondagmiddag. Het stond 1-1 tussen Pinoké en Oranje-Rood en beide ploegen waren bezig aan het derde kwart toen Boaz Houben een hoge bal van Arthur De Sloover omringd door vier tegenstanders in de cirkel aannam. De middenvelder liet de bal even stuiteren waarna hij de bal snoeihard de kruising in beukte.

Slaan zo hard als hij kon

‘Ik dacht helemaal niet na. Ik probeerde vooral zo hard als ik kon te slaan’, vertelt Boaz Houben. ‘Ik zag ‘m nog net de touwen in vliegen. Daarna weet ik het niet helemaal meer. Iedereen rende op me af. Ik vond het echt heel mooi. Ik wist wel dat ‘ie er lekker in zat, maar dat het later zo zou ontploffen had ik nooit gedacht.’

Want voor zondagmiddag was de naam van Boaz Houben nog helemaal niet bekend in de hockeywereld. Of beter gezegd: in de Tulp Hoofdklasse. Maar inmiddels is dat wel anders. ‘Ik kreeg allerlei berichtjes. DM’s en volgverzoeken. Iedereen feliciteerde me. Ook van mensen waar ik al jaren geen contact meer mee had gehad. Jelle Galema appte me zondagavond nog dat ‘ie trots op me was.’

Hij moest voor de camera’s van Viaplay verschijnen en journalisten te woord staan. Allemaal door dat ene doelpunt. Wat bijzonder is, want Houben is geen goalgetter. Het kind van de club (Houben begon voor de fusie in Eindhoven bij EMHC) is een middenvelder. Doelpunten maken laat hij meestal aan de spitsen over. ‘Maar als ik scoor, gaat ‘ie meestal wel de touwen in’, vertelt de tiener, die bij Oranje-Rood gemiddeld zo’n vijf minuten per kwart mee mag draaien. Minuten waarin hij eigenlijk vooral probeert zijn verdedigende taak goed uit te voeren.

Boaz Houben, hier nog tijdens een jeugdwedstrijd van Oranje-Rood.

Munne maat had die ochtend al tegen me gezegd dat ik zou gaan scoren’, vertelt de Brabander met een lekker accentje. Zijn beste vriend had het goed. Terwijl Houben zelf nog zei dat dat echt niet zou gaan gebeuren. ‘Echt zo toevallig. Mijn ouders, broertje en nicht waren er live bij.’ En zijn oma had later aan de telefoon dat wijze advies. Hij moest niet naast zijn schoenen gaan lopen. 

Meer dan die ene goal

Een dag later zat Houben gewoon weer in de klas. De vwo-leerling is bezig aan zijn laatste jaar op de middelbare school. Maar deze week overheerst de hockeyroes wellicht. Want wie dacht dat het alleen bij die ene treffer bleef, heeft het mis. Houben mocht de afgelopen periode namelijk voor het eerst ruiken aan Oranje. Via de naselectie knokte hij zich in de trainingsgroep van U18. Nog nooit maakte hij onderdeel uit van zo’n team. Drie keer trainde hij met de beste leeftijdsgenoten uit het hele land. Dinsdagmiddag hoorde hij dat-ie definitief bij de selectie hoorde. 

‘Het is echt heel tof. Ik ben er blij mee. De meeste jongens spelen nog in de jeugd, dus misschien is dat mijn voordeel geweest’, vertelt de tiener. ‘Ik droom van het Nederlands elftal en van de Olympische Spelen. Dus dit is een mooi begin.’

Boaz Houben.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tulp Hoofdklasse (@tulphoofdklasse)


Wat vind jij? Praat mee...