Marc Miralles: van spelverdeler naar verrassende topscorer

Hij was vooral aangetrokken als opvolger van stofzuiger Glenn Schuurman. Maar inmiddels is Spaans international Marc Miralles de verrassende topscorer van de Tulp Hoofdklasse. Vanaf donderdag doet hij met Bloemendaal een gooi naar een plek bij de Final8 in de Euro Hockey League. ‘Hij is een echte allrounder’, zegt de Spaanse hockeylegende Santi Freixa, voormalig assistent-trainer van de mannen van Bloemendaal.

Ergens heeft Miralles (26), die bezig is aan zijn tweede jaargang bij Bloemendaal, iets schizofreens in zich. Amper twee maanden geleden, tijdens de Olympische Spelen van Parijs, wist hij in acht olympische wedstrijden slechts één strafcorner te verzilveren. Nota bene toen er geen keeper in de goal stond, in de kwartfinale tegen België (3-2 winst). Maar terug in de Nederlandse competitie kreeg hij het opeens op zijn heupen. In de eerste vier wedstrijden van dit jaar maakte hij al zeven doelpunten uit een strafcorner. Dat zijn er nú al twee meer dan in het complete vorige seizoen.

Miralles had nog geen enkel groot mondiaal toernooi in de benen, toen hij zich eind 2022 via de Pro League in de kijker speelde van Bloemendaal. Met zijn optreden op het WK in India, begin 2023, overtuigde hij Bloemendaal-coach Rick Mathijssen en zijn assistent Santi Freixa van zijn kwaliteiten. Freixa, net als Miralles een Catalaan, was de aangewezen persoon om hem te bellen. De Spaanse bondscoach Max Caldas, die zelf ook een Bloemendaal-hart heeft, gaf hem het laatste duwtje richting ’t Kopje. Miralles tekende voor meerdere seizoenen.

Santi Freixa maakte Marc Miralles vorig jaar mee als assistent-trainer bij de mannen van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Max Caldas heeft een dirigent van hem gemaakt. Die rol ligt hem goed Santi Freixa over Marc Miralles

‘In de zomer van 2023 vertrokken Glenn Schuurman, Roel Bovendeert en Tim Swaen bij ons. In Marc zagen we de ideale opvolger van Glenn Schuurman. Een spelverdeler. Hij hield zich al staande op het internationale podium. Dus waren wij ervan overtuigd dat hij het niveau van de Hoofdklasse ook wel aankon’, herinnert Freixa (193 interlands, 126 doelpunten) zich.

Dat Miralles ook een strafcorner in huis had, was niet doorslaggevend, maar wel mooi meegenomen. In zijn eerste seizoen veroverde hij direct een plek op de kop van de cirkel, maar nog wel tussen Jasper Brinkman en Teun Beins in. De strafcorner van Miralles was goed, maar niet direct een sensatie op de Nederlandse velden.

Uiteindelijk begon bij hij Bloemendaal als schakel tussen het middenveld en de aanval. Maar later werd hij toch teruggeschoven naar de plek waarvoor hij was gehaald. Freixa: ‘In het moderne hockey gaat het spel heel snel. Soms te snel. Marc kan op het juiste moment vertragen. Hij is een spelverdeler die rust brengt, terwijl hij ook een fantastische techniek heeft. Dat is het mooie aan hem. Hij verdeelt het spel, maar heeft ook een individuele actie in huis. Hij kan zomaar hoog op het veld een één-tegen-één aangaan en daar vervolgens ook nog uit scoren. Hij is een echte allrounder.’

In 2021 werd Miralles gepasseerd voor de Olympische Spelen van Tokio, die voor Spanje met een achtste plaats teleurstellend verliepen. Bondscoach Max Caldas, die de overstap maakte van het Nederlands elftal, haalde daarna de bezem door de selectie. Hij nam Miralles mee naar Parijs. Ook gaf hij hem de aanvoerdersband. Freixa: ‘Voorheen speelde hij meer in de spits. Max heeft een dirigent van hem gemaakt. Die rol ligt hem goed. Hem omtoveren tot spelververdeler is goed voor zijn ontwikkeling geweest.’

Op de Olympische Spelen verloor Marc Miralles met Spanje de halve finale van Nederland. Foto: Willem Vernes

Zijn strafcorner loopt nu als een trein

Als analist van de Spaanse televisie zag Freixa alle wedstrijden van Spanje op de Olympische Spelen van Parijs, waar de Red Sticks tegen India net naast het brons grepen. Dat de strafcorner niet liep, is volgens hem niet alleen te wijten aan Miralles. ‘Te veel ballen werden niet gestopt. Dan kun je ook niet slepen. Het juiste ritme ontbrak simpelweg.’

Dit seizoen in de Hoofdklasse loopt zijn strafcorner dus een stuk beter. ‘Daar kunnen meerdere factoren voor zijn’, denkt Freixa. ‘Vorig seizoen was zijn eerste seizoen in Nederland. Misschien is hij hier nu wat meer geaard. Wellicht profiteert hij er ook van dat zijn strafcorner nog steeds niet zo bekend is. Maar bovenal constateer ik dat zijn rendement momenteel fantastisch is. Op dit moment sleept hij die ballen gewoon binnen. Dat vind ik prachtig om te zien.’

Bloemendaal, met zes titels de recordkampioen van de Euro Hockey League, kent bij de start van de zeventiende editie van de ‘Champions League van het hockey’ een loodzwaar programma. In Londen wacht de ploeg van Michel van den Heuvel donderdag in de eerste ronde direct een topwedstrijd tegen de kampioen van Spanje, Real Club de Polo. Bij winst volgt vrijdag direct de volgende zware wedstrijd, waarschijnlijk tegen de kampioen van Duitsland: Mannheimer. De Duitsers moeten in de eerste ronde zien af te rekenen met AHTC Wien uit Oostenrijk.

Ook Rotterdam, dat afgelopen seizoen de NK-finale verloor van Kampong, doet deze week in de Euro Hockey League een gooi naar een plek bij de Final8. Zaterdag treft de ploeg van Erik van Driel in TJ Plzeň Litice een onbekende tegenstander uit Tsjechië. Bij winst speelt Rotterdam zondag waarschijnlijk tegen het Duitse Hamburger Polo Club, dat in de eerste ronde is gekoppeld aan SV Arminen uit Oostenrijk.

Speelschema Euro Hockey League

Donderdag 3 oktober:
M1 12.45 KO16 Lille MHC – Grasshopper Club Zürich
M2 15.00 KO16 Banbridge HC – Royal Leopold Club
M3 17.15 KO16 Mannheimer HC – AHTC Wien
M4 19.30 KO16 Bloemendaal – Real Club de Polo de Barcelona

Vrijdag 4 oktober:
M5 12.15 Ranking match Verliezer M1 – Verliezer M2
M6 14.30 KO8 Winnaar M1 – Winnaar M2
M7 16.45 Ranking match Verliezer M3 – Verliezer M4
M8 19.00 KO8 Winnaar M3 – Winnaar M4

Zaterdag 5 oktober:
M9 10.45 KO16 Hamburger Polo Club – SV Arminen
M10 13.00 KO16 Rotterdam – TJ Plzeň Litice
M11 15.15 KO16 Wimbledon HC – Western Wildcats HC
M12 17.30 KO16 Surbiton HC – Waterloo Ducks HC

Zondag 6 oktober:
M13 10.15 Ranking match Verliezer M10 – Verliezer M9
M14 12.30 KO8 Winnaar M10 – Winnaar M9
M15 14.45 Ranking match Verliezer M12 – Verliezer M11
M16 17.00 KO8 Winnaar M12 – Winnaar M11


Wat vind jij? Praat mee...