Den Bosch blijft foutloos, ruime zege Amsterdam

De twee zaterdagduels van de vijfde speelronde in de Tulp Hoofdklasse Dames hebben geen verrassingen opgeleverd. Medekoploper Den Bosch won aan de Oosterplas met een minimale marge van Rotterdam, terwijl Amsterdam in het eigen Wagener Stadion HGC de baas was.

Den Bosch – Rotterdam 1-0

Den Bosch breidde zijn indrukwekkende reeks zonder nederlaag in de Hoofdklasse uit naar 46 wedstrijden (W38 G8), maar dat ging tegen Rotterdam allesbehalve soepel. In een tamme eerste helft creëerde de thuisploeg slechts een handjevol kansen tegen de degelijke ploeg van coach Jordy van der Waart. De mooiste aanval van de avond leverde wel meteen een doelpunt op: Joosje Burg tikte van dichtbij de 1-0 binnen op aangeven van haar aanvalspartner Frédérique Matla.

Na rust toonde Den Bosch zich feller en ging het met meer overtuiging op jacht naar een tweede treffer, maar pogingen van onder anderen Charlotte Englebert, Joosje Burg, Babs Reijnen en wat strafcorners van Matla werden vakkundig onschadelijk gemaakt door Rotterdam-keeper Iris Nikerk. Echt in de problemen kwam Den Bosch overigens niet ondanks die magere marge. Daarvoor konden de bezoekers, die afgelopen donderdag tegen Huizen nog hun tweede zege van het seizoen boekten, in aanvallend opzicht te weinig gevaar stichten.

Amsterdam – HGC 5-2

Amsterdam was vóór vandaag in de Hoofdklasse al 22 duels met HGC ongeslagen (W19 G3) en in die statistiek kwam zaterdagmiddag – zoals verwacht – geen verandering. De wedstrijd was nog maar 45 seconden onderweg toen de ploeg van coach Teun de Nooijer al een 1-0 voorsprong te pakken had via goaltjesdief Fay van der Elst, die attent reageerde op een afgeketst schot van Noa Muller. Het was alweer het zesde doelpunt van het seizoen voor de spits van Amsterdam, topscorer in de Hoofdklasse. Nog vóór rust verdubbelde Stella van Gils de marge door de rebound van een strafcorner binnen te slaan.

Na rust voerde de Argentijnse Agustina Gorzelany (foto) de score op naar 3-0 met een rake strafbal, voordat HGC via Isis van Loon iets kon terugdoen op aangeven van Mariona Serrahima. Niet veel later leidde een actie van Marijn Veen de 4-1 van Amsterdam in: haar schot werd gekeerd door keeper Sofie ter Kuile, maar Fiona Morgenstern kon de rebound binnenprikken. Na een onmiddellijk antwoord van Filiz Tuzgöl, die een fraaie tegenaanval van HGC knap afrondde, gooide Renske Balemans de wedstrijd aan het begin van het vierde kwart definitief in het slot. Dat betekende voor HGC alweer de vierde nederlaag in de vijf wedstrijden van dit seizoen.