EHL: Rotterdam na wonderbaarlijk duel door naar finaleronde

De heren van Rotterdam hebben de finaleronde van het EHL bereikt. Hamburger Polo Club werd zondag in de tweede ronde van de Champions League van het hockey na het nemen van shoot-outs verslagen. Zowel in de reguliere speeltijd (3-3) als in de shoot-outserie (4-3) knokten de Rotterdammers zich terug van een achterstand.

Er werd een klein feestje gevierd op het terrein van het Engelse Surbiton, nadat keeper Derk Meijer de beslissende shoot-out van Tim Brand had gekeerd. De toeschouwers aan de Sugden Road waren getuige geweest van een wonderbaarlijke wedstrijd waarin Rotterdam verslagen leek, maar uiteindelijk toch aan het langste eind trok en zich met Pasen op kan gaan maken voor Final8 van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Na het opwarmertje zaterdag tegen het Tsjechische TJ PLzen-Litice (9-0) volgde voor de Rotterdammers in de tweede ronde van EHL een serieuze krachtmeting.

De opdracht om de finaleronde van de Champions League van het hockey te bereiken was niet mals. Hamburger Polo Club, de vice-kampioen van Duitsland en huidig koploper in de Bundesliga, herbergt een flink arsenaal aan buitenlandse spelers in de selectie van wie we een aantal kennen uit de Hoofdklasse zoals onder meer Tom Craig (Klein Zwitserland), Tim Brand (Klein Zwitserland), Sean Findlay (Oranje-Rood), Kane Russell (Rotterdam) en Hugo Inglis (Rotterdam). De ploeg van coach Robert Tigges, die als speler zelf negen seizoenen uitkwam voor Rotterdam, hadden een dag eerder hun Europese campagne geopend met een 11-1 zege op het Oostenrijkse SV Arminen.

Prima start

Op het terrein van het Engelse Surbiton kende Rotterdam een prima start tegen de Duitsers. Al na zes minuten kwam de voorsprong op het bord. Matthijs van der Wielen tikte van dichtbij een voorzet vanaf links in het doel.

Tom Craig in duel met Justen Blok tijdens het duel tussen Rotterdam en Hamburger Polo Club tijdens de EHL op Surbiton. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Daarna kwam Hamburger Polo Club beter in de wedstrijd. Vijf minuten later was de stand gelijk. De Australiër Tom Craig begon vanaf de eigen 23-meterlijn aan een sprint die eindigde met een vlammende backhand in de lange hoek die Rotterdam-keeper Derk Meijer kansloos liet.

Aan het einde van het eerste kwart kwamen de Duitsers zelfs op voorsprong. De Nieuw-Zeelander Kane Russell deed zijn voormalige ploeg pijn door een strafcorner ziedend hard tegen de plank te pushen.

Na rust leek Rotterdam op gelijke hoogte te komen. Dylan Lucieer zag zijn backhandschot rond de kop van de cirkel tegen de touwen vliegen. De feestvreugde was echter van korte duur, want de scheidsrechter constateerde bolle kant.

Opnieuw raak via Russell

De teleurstelling was nauwelijks verteerd aan Rotterdamse kant of Hamburger Polo Club mocht aanleggen voor een strafcorner. En opnieuw was Russell trefzeker: 1-3.

Kane Russell pushte twee keer raak uit een strafcorner voor Hamburger Polo Club tegen Rotterdam tijdens de EHL op Surbiton. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Het was een dreun maar Rotterdam gaf niet op. Met nog minder dan twaalf minuten te spelen kreeg de ploeg drie corners op rij. De laatste werd via een variant door Guus Jansen in het doel getipt.

De tijd tikte weg in het voordeel van Hamburger Polo Club. Rotterdam leek aanvallend geen vuist te kunnen maken en ontsnapte zelfs aan een grotere achterstand. Keeper Derk Meijer ranselde na Rotterdams balverlies een lobje van Constantin Staib over het doel.

Maar twee seconden voor tijd was daar opeens Jeroen Hertzberger. Hij reageerde attent op een wanhoopsknal vanaf links van Guus Jansen. Hertzberger stapte even weg van zijn directe tegenstander en zette zijn stick tegen de bal, die in het Duitse doel verdween: 3-3.

Tom Craig lift de bal in de shoot-outserie tegen de kruising tijdens Rotterdam-Hamburger Polo Club tijdens de EHL op Surbiton. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Meijer held van de shoot-outs

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Daarin leek de heldenrol in eerste instantie voor de Duitse keeper Jasper Milt te zijn weggelegd. Hij had de plek onder de lat overgenomen van Niklas Garst.

Milt keerde de inzetten van Jansen en Menini waardoor de Duitsers op een 3-1 voorsprong kwamen. Thijs van Dam scoorde 3-2 waarna Niklas Bosserhoff de klus voor Hamburger Polo Club kon klaren.

Nu was het beurt aan Meijer. Hij kaapte vervolgens de heldenrol weg voor de neus van Milt door de inzet van Bosserhoff te keren. Dat betekende sudden death. Daarin zette Hertzberger Rotterdam op voorsprong, waarna Brand Meijer niet kon passeren en zo zijn ploeg een plek bij de laatste acht van de EHL bezorgde.

Uitslagen en programma Euro Hockey League

Donderdag 3 oktober:

M1 13.45 KO16 Lille MHC* – Grasshopper Club Zürich 1-1

M2 16.00 KO16 Banbridge HC – Royal Leopold Club 2-4

M3 18.15 KO16 Mannheimer HC – AHTC Wien 8-0

M4 20.30 KO16 Bloemendaal – Real Club de Polo de Barcelona 2-1

* wint na shoot-outs

Vrijdag 4 oktober:

M5 13.15 Ranking Match Grasshopper Club Zürich – Banbridge HC 0-3

M6 15.30 Lille MHC – Royal Leopold Club 0-4

M7 17.45 Ranking Match AHTC Wien – Real Club de Polo de Barcelona 1-4

M8 20.00 Mannheimer HC – Bloemendaal 0-3

Zaterdag 5 oktober:

M9 11.45 KO16 Hamburger Polo Club – SV Arminen 11-1

M10 14.00 KO16 Rotterdam – TJ Plzeň-Litice 9-0

M11 16.15 KO16 Wimbledon HC – Western Wildcats HC 3-1

M12 18.30 KO16 Surbiton HC – Waterloo Ducks HC 4-2

Zondag 6 oktober:

M13 11.15 Ranking Match TJ Plzeň-Litice – SV Arminen 0-1

M14 13.30 Rotterdam*– Hamburger Polo Club 3-3

M15 15.45 Ranking match Waterloo Ducks HC – Western Wildcats HC 2-1

M16 18.00 Surbiton HC – Wimbledon HC 3-2
* wint na shoot-outs

Bloemendaal, Rotterdam, Royal Léopold (België) en Surbiton (Engeland) hebben zich gekwalificeerd voor de Final8, volgend jaar Pasen. Voor het eindtoernooi van de Euro Hockey League waren Kampong, Gantoise (België), Old Georgians (Engeland) en Club de Campo (Spanje) al geplaatst.


1 Reactie

  1. Frankwaterland

    Wat een wedstrijd!! Super knap van Rotterdam.


Wat vind jij? Praat mee...